Добре де, респект, но как се постига?
Не искам децата ми да замръзват като погледна лошо, но пък не искам и за всяко нещо да ми се отговаря с няма.
Ем....то т'ва е кардиналният и неразрешим въпрос в цялата тема.
Или в превод: "Как хем вълкът сит - хем агнето цяло".
Не мисля, че детето ми няма уважение към мен (да заместя думата респект), доколкото "уважение" смислово може да се отнася към дете на неговата възраст. Понеже това понятие, все пак изисква по-зряло мислене, възможност да установиш защо уважаваш/не уважаваш някого и пр. Затова и в предишен пост казах, че за тази възраст поне - правилната "техника" е наистина по-близка до отглеждането на малко кученце, отколкото до възпитанието на по-осъзнато вече човече, в училищна възраст, или по-голямо. Дете имам само едно, но кучета съм отгледала няколко и всичките бяха "за показно" как се отглежда и възпитава куче.
С много ласки, игри, търпение и
точно и ясно поставяне на граници за някои неща от самото начало. Разбира се - това "сравнение" е съвсем общо и се отнася за основните принципи, обаче както знаем "дяволът е в детайлите". И за разлика от едно кученце - детенце е дооооста по-интелигентно, хитро и способно да манипулира, а "торбата му с номера" е бездънна и с постоянни ъпдейти...
Та с моето хлапе конкретно - отглеждането е на "волна програма", има само няколко забранени неща (опасни за него и околните), поради което не ги нарушава. Понеже толкова други неща са позволени, че няма мерак. Забранено е да се бърка в контакта, да се виси от прозореца, да се хапе, скубе и удря който и да било....ей такива. Старая се да е щастлив, уверен и доволен от живота и оттам всичко лесно. Е, като всеки човек - и той си има някакви особености, с които трябва да свикна и да живеем така без да си пречим и да се дразним един друг. То сигурно и аз го дразня с някакви мои навици, ама още не се е светнал, че може да ми го каже и да съм "шах и мат с пешката". Едно, че ми се падна дете с благ характер - това ми е ясно, но аз се опитвам да извлека максимума от този факт и като цяло май успявам (засега). За него обаче, на този етап - аз съм "мандра". Струва ми се нормално да ме приема така, защото откакто се помни, аз съм тази която дава сигурност, осигурява всички екстри, от негова гледна точка - аз друго предназначение нямам. Не мога да очаквам да сгрява, че и аз съм човек като него, че имам свои си, но различни нужди и понякога моите и неговите нужди са в конфликт.
Когато са в конфликт - имам два варианта. Или да пренебрегна своите донякъде и да обяснявам. Или да го "респектирам" докарвайки му някакъв вид "страх от мен". Дори моментен. Откровено казано - не искам да го е страх от мен, по никакъв повод и оттам ми идва конфликта, в ситуациите в които по някаква причина вземе, че ми дойде в повече от по принцип нормалните му детски занимания. Опасявам се, че в една по-зряла възраст този страх, заради мое моментно удобство и спокойствие - може лесно да се преформатира в нежелание за споделяне. Страх да ми каже, че има проблем, за да не го гледам лошо, да го навикам и пр. Може и съвсем грешни да са ми мислите по въпроса, просто ги споделям открито.
Не съм склонна да клекна на откровени лигни - определено. Не виждам проблем да се скарам с мярка и на място, да плесна дори, но това да бъде в конкретна някаква ситуация. Не виждам проблем да натъртвам редовно, че когато разговарям по телефона, или с някой друг - не бива да скача по мен и да ме прекъсва, ако няма наистина зор за нещо. Да, ще се скарам накрая и за кубчетата и като отказва да ги прибере - ще изръмжа и ще се "накокошиня" колкото да схване, че не е майтап да си правя - и ги събира веднага. На този етап - май го удрям повече на емоционално изнудване
Това, което му причинява дискомфорт на него е, аз да не съм нещо на кеф и да ми личи...все едно по каква причина. Това го тревожи, а като всеки човек - той се стреми към душевен комфорт, дори и още да не го съзнава. Та си знае вече интереса. Няма да ме "слуша" защото крякам, а защото като ме докара до нервно и зло състояние - собственият му кеф се разваля. Засега е така, после ще измисля по-висша схема на емоционален рекет и психиране