ivelinca, аз като майка на момченце от цялата информация, която ми е минала през главата по темата, за нашето дете съм решила следното: не правя нищо освен елементарните хигиенни нужди, без целенасочно да дърпам, забелвам и т.н. Има много изписано по въпроса. Вярно, че при Андрей кожата се отлепи докрай мисля миналата зима (бил е на 3г. и няколко месеца). Аз естествено като видях, че има "пробив" подпомогнах нещата
, защото три години не бяхме виждали изобщо нищо. Но след като майчиното ми любопитство беше задоволено, прекратих всякакви "атаки" над детето. Така си караме досега.
Само да допълня, че везната "наклони" - за поведението ни като родители по този въпрос, мнението на д-р Бърди. Беше ми изпратил пасажи от англоезични статии (по темата) на елитни европейски и американски университети.
Иначе нашият педиатър като видя, че няма отлепване кожичката (беше на 6месеца детето), ни даде направление за уролог и в Пирогов направо искаха да ни насрочат дата за операция, с пълна упойка при това. Аз отказах категорично. Разбира се право на всеки родител е да взима собствени решения, но за мен стана ясно, че съвременната медицина (в световен мащаб) твърди, че единствената функция на пениса до пубертета е да уринира. Ако урунирането (не дай Боже) е затруднено по някакъв начин, тогава е задължителна лекарската намеса. В останалите случаи - е въпрос на избор.