абе разбрах те аз, но нещата са малко по-различни от колкото си ги представяш. При записването в училище няма първо, второ, трето и ... желание. Подаваш молба в колкото искаш, миналата година имаше хора подали в по 4-5 училища, лично на мен това ми е леко непонятно, но всеки си знае. Та, подаваш молба в рамките на указания на сайта на съответното училище срок, четеш внимателно критериите за прием, защото при повечето е с точки, но има и такива, които се класират по входящ номер на молбата.
Сега относно объркания ти въпрос, всичко е в това да видиш сроковете за записване на всяко училище, те също трябва да са обявени - срок за първо класиране, срок за второ и т.н. Ако изпуснеш всичко срокове няма как да запишат детето в първото или второто ти желание, т.е. не ти се пази място да решаваш и да чакаш другите училища.
Аз какво направих лани. Подадох в 2 училища, искахме в едното, но класиранията излизаха 1 ден след второто не толкова желано училище и там срока беше 1 ден за записване, което е изключително нередно, но това било по решение на директорката. Та, в деня в който излезе там класирането се проведе родителска среща на приетите деца, на която трябваше да нося оригинала на удостоверението за завършена предучилищна. Аз се направих на тапа и обясних, че съм го забравила, на което ми поставиха ултиматум до 10 сутринта да го занеса на следващия ден, но тогава излезе и второто класиране в първото ни желание и те така. Минах само да кажа, че няма да се записваме и да освободя местото за второто класиране.
Напиши си всички срокове на желаните училища и следи, това е.