Да ви разкажа ли как беше потвърдена варицелата на Теди от личния лекар? Вчера, след като се усъмних, се обадих по телефона. Беше в края на приемното време, каза ми да я заведа утре, т.е. днес, но да не влизаме в чакалнята, а да се обадя като пристигнем. За домашна визита ни дума. Тази сутрин заведох заразното дете до кабинета, обадих се и лекарката излезе и прегледа детето навън, в дворчето на кооперацията, в която е кабинета. Тропна на прозореца, за да отвори сестрата и да запише. Кулминацията беше, когато ми връчиха Бързо известие по образец, което аз да занеса в РИОКОЗ и детската градина, която Теди не е посещавала от края на октомври. На въпроса ми как да разхождам заразно дете по улиците отговора беше "няма ли някой друг освен теб?" Ами няма, това е положението. В крайна сметка в градината само се обадих да я запишат в журнала, а в РИОКОЗ известието го занесе съседа, който днес случайно не е на работа. Ядосана съм доста, но още повече избеснях, когато прочетох Наредба №21 за реда за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести -
Чл. 6. (1) Регистрираните заразни болести по чл. 4 се съобщават от медицинските специалисти, които са ги открили, в срок от 24 часа:
1. на РИОКОЗ на чиято територията е открит случая;
2. на общопрактикуващия лекар на заболялото лице – когато заболяването е открито от друг медицински специалист;
3. на здравния кабинет в учебно и детско заведение – когато заболялото лице посещава училище или детско заведение;