В една сфера, като репродуктивната медицина, в която още има цели области, които не са ясни защо и как се случват нещата, и само вдигат рамене, а същевременно има толкова мъка, усилия и приковани надежди, е нормално сигурно периодично да вървят такива театрални постановки от "разпни го" до "осанна", и скрита реклама да има, и конкуренция. Но искам да кажа на тези, които поради една или друга причина, пишат и поставят присъди, най-вероятно емоционално, че етикети от типа "мафия" вредят най-много на емоционалното състояние на пациентите, които така или иначе са по-лабилни заради товара, който носят.
Докторите ни не са безгрешни, дозата късмет е за мен често определяща, а на нас, пациентите ни остава да се надяваме и молим поне на почтеност, минимално спазване на регламента на процедурите. Почтенността е толкова важна, защото никой няма да хвърли на вятъра години от живота си, да изсипва пари с вагонетка и да търпи болка и страдание, ако знае, че няма надежда. Затова и всичко е толкова сложно и се движи по тънък лед - хем да се даде надежда на пациента, хем да се търсят причините, да се ползват най-новите методи, хем да не се спекулира с доверието му и ако усещаш, че не можеш да се справиш - да го кажеш в прав текст. Аз, лично, не мога да чета мисли и не знам доколко са почтени намеренията им, но щом съм на дадено място предпочитам да вярвам в добронамереността и минималното наличие на морал.
Боги, само да вметна, че не на всеки док. Стаменов е правил такива големи отстъпки, сигурно е имал и причина за това, така е преценил при вас, но най-вероятно все по-трудно ще може да си ги позволява. Така или иначе, не е необходимо, мило е (на всеки ще му стане драго и даже мисля, че има и чисто психологически фактор в това за успешен опит). Но сега, на този етап, мисля, не може да е показател за добронамерено отношение към случая. Знам обаче, че клиниката имаше дарителска политика за онкоболни пациенти, само това да остане, пак е много.