И аз мисля, че "пълна държавна издръжка" не е ясла, а дом. Иначе по другия казус:
Отговор на МТСП от 10.09.2009 г. във връзка с чл. 46, ал. 7 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските
МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА ДИРЕКЦИЯ "ИНДУСТРИАЛНИ ОТНОШЕНИЯ"
чл. 164 - 165,
чл. 167а КТ,
чл. 46 НРВПО
Въпрос: Записването и приемането или посещаването на детско заведение прекратява майчинството. Детето ми няма две години, но е записано и прието, а ще започне да посещава детско заведение след 2 месеца, когато навърши 2 г. Кога се прекратява майчинството, защото на различни места по различен начин се тълкува казуса?
Отговор: Съгласно чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ) след използване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете. В чл. 46, ал. 7 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските е предвидено, че отпускът по чл. 164 се прекратява когато детето бъде настанено в детско заведение. Законът предвижда, че за да ползва този вид отпуск, майката трябва да полага постоянни грижи за детето. Във Вашия случай, докато детето не започне реално да посещава детското заведение, няма основание да бъде прекъсван отпуска Ви по чл. 164, ал. 1 от КТ. Ако решите да ползвате и отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст, съгласно чл. 167а, ал. 1 от КТ след използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.