Момичета, имам малък проблем с приема на Никола в детската ясла.
Директорката ми иска медицински документ, че не може да започне да посещава заведението, а пък педиатъра ни казва, че няма нужда от такъв, тъй като общинската наредба дава толеранс от 90 дни на децата, родени през месец декември.
Писах до системата и копирам запитването ми и отговора им:
Уважаеми господин/госпожо,
На 16.09.2015г. получихме запитване със следното съдържание:
Здравейте!
Детето ми е родено през месец декември 2014 г. и е прието в 30 ОДЗ "Радецки". Все още не е проходил и не е на обща храна, поради което бих искала да се възползвам от предоставяната възможност за отлагане тръгването на детска ясла с 90 дни. Намеренията ми са да започне да посещава детското заведение през месец февруари 2016 г.
Бих искала да попитам с какви документи мога да оправдая отсъствията на детето ми през първите 90 дни, както и след като изтекат те? И каква е обвързаността ми със заплащане на таксата?
Предварително ви благодаря за съдействието.
С уважение,
Нашият отговор:
Съгласно т. 2.3.9. от Правилата за приемане децата, класирани за прием през септември в яслени групи, трябва да постъпят в детското заведение до 90–тия ден, като съгласно решение на Работната група срокът за постъпване се отчита от 15.09.2015 година, т.е. вашето дете трябва да постъпи до 13.12.2015 година. Една седмица преди да изтече 90-дневния срок за постъпване, родителите ще получат предупредителни съобщения от системата, ако детето не е постъпило или не е представен медицински документ, удостоверяващ невъзможността детето да посещава детското заведение. В медицинския документ трябва да бъде посочено заболяването и периода, в които детето няма да може да посещава детското заведение. Този документ и срокът му се въвеждат в системата от директора. Ако до определения краен срок за постъпване детето не постъпи или не се представи документ, системата ще изпише детето и ще се наложи санкция – детето няма да може да кандидатства за съответното детско заведение до началото на класиранията за следващата учебна година, а ако се направят кандидатури за други детски заведения за участие в следващи класирания точките за новите кандидатури ще се изчислят по следния начин: класираните и записани по първо желание ще имат 2 точки по първо желание, 1 точка по второ желание, 0 т. за трето и по-ниско желание; класираните и записани по второ желание ще имат 3 точки по първо желание, 1 точка по второ желание, 0 т. по трето и по-ниско желание; класираните и записани по трето желание ще имат 3 точки по първо желание, 2 точки по второ желание, 0 т. за трето и по-ниско желание. За конкретни въпроси се обръщайте към директора на детското заведение, ролята на оператор "Обратна връзка" е да информира родителите по "Правила за приемане на деца в общинските самостоятелни детски ясли, обединени детски заведения и целодневни детски градини на територията на Столична община".
Поздрави,
Екип за обслужване на ИСОДЗ към Столична община
П.С.: Ако имате проблеми или въпроси, пишете ни чрез формата за обратна връзка:
http://kg.sofia.bg/?page=feedbackОт така полученият отговор, аз разбирам, че медицински документ трябва да се предостави след изтичането на тези 90 дни, ако детето не започне да посещава детското заведение.
Моля да споделите, ако има и други деца в подобна ситуация и как процедират директорите при вас или ако смятате, че аз погрешно тълкувам отговора.