0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

мнения за TSH, TAT и MAT
« -: Юни 29, 2006, 11:06:04 am »
Здравейте момичета,
както писах и преди ние с моя любим опитваме от 2 години да си направим бебе, но неуспешно за съжаление :(
та на 21.06 ми дойде М с гръм и трясък (в буквалния смисъл на думата- повръщане, непоносими болки и бърза помощ)
и поради всички тези причини направих най-после изследванията TSH,TAT и MAT

имерезултатреферентни стойности
TSH2.44 mU/l0.31 - 5.00
TAT<10.00 IU/mlдо 115
MAT5.39 IU/mlдо 34

След като видя резултата ендокриноложката направи едно изречение, което не ми хареса много и което звъчеше така: "Да, в граници са резултатите, но всяко число означава нещо за лекаря. Ела да те видя на ултразвук"

След като ме погледна каза, че имам малко възелче в ЩЖ - 1см, което за сега не налагало лечение.
Чакам утре да излязат резултатите за FT3 i FT4...с голямо нетърпение да си призная.

Преди няколко месеца правих Prolactin, който беше на горна гранична стойност. :( но все пак в грници

Кажете ми какво мислите за хормоите, дали може те да са причина да не мога да забременея :( Всички други изследвания са наред за момента. Притеснява ме това TSH - 2.44, някъде четох, че под 2 трябвало да бъде :(((

Мерси предварително и желая успех на всички тук :)
« Последна редакция: Юни 29, 2006, 12:06:54 pm от dsabeva »
* премахнато от модератор
*
Re: мнения за TSH, TAT и MAT
« Отговор #1 -: Юни 29, 2006, 11:45:14 am »
Кажете ми какво мислите за хормоите, дали може те да са причина да не мога да забременея

Разбира се, че са една от възможните причини.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

« Отговор #2 -: Юни 29, 2006, 16:22:47 pm »
Мерси Надин,
май грешно съм задала въпроса си :) исках да попитам дали тези стойности на хормоните може да са причина...а естествено, че хормоните може да са причина.

Между другото излязоха и другите два хормона:

FT3 - 4.57 pmol/l (реф. стойности: 3.39-6.47)
FT4 - 15.76 pmol/l (реф. стойности: 12.00 - 22.00)

на мен май ми изглеждат добре, но не съм разбирач. За съжаление чак другата седмица съм на лекар и ще пукна от притеснение, дали наистина са наред :(
* премахнато от модератор
« Отговор #3 -: Юни 30, 2006, 11:18:30 am »
Хормоните са ти наред, но иначе причина може да е и възелчето, което са ти открили при ехограхския преглед. Докторът ще ти каже най-добре.
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

*

naha

• 1474
  • За всяко нещо си има Време, Път и Надежда!
« Отговор #4 -: Юли 08, 2006, 12:00:38 pm »
Хорица какво ще кажете за ТАТ- 408.0
и МАТ- 600.0?
« Отговор #5 -: Юли 08, 2006, 12:11:20 pm »
Наха, твои ли са тези стойности, бе мила? Изглеждат като лабораторна грешка

МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
*

naha

• 1474
  • За всяко нещо си има Време, Път и Надежда!
« Отговор #6 -: Юли 08, 2006, 12:34:24 pm »
Не на братовчедка ми са..... Няколко пъти я попитах дали точно така пише на листа с изследванията тя потвради, но си и каза че са и доста завишени да се начудиш как е успяла да зачене с тая щитовидна 8O
« Отговор #7 -: Юли 08, 2006, 12:37:57 pm »
Ма в момента ли е бремнна??  А отклонения в ТСХ има ли, всъщност май няма начин да няма. Трябва строг контрол от ендокринолог, ако е бременна в момента, иначе е опасно за плода, може да получи кофти увреждания.

МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #8 -: Юли 08, 2006, 20:12:17 pm »
и МАТ- 600.0?

Зависи какви са реф,стойности!! :D
*
« Отговор #9 -: Юли 09, 2006, 12:51:37 pm »
Може и да не е грешка.
Моите също са високи.ТАТ-384 ,а МАТ - 580.
Аз съм с Хашимото и това е обяснението за високите стойности на антителата.
« Отговор #10 -: Юли 09, 2006, 12:57:57 pm »
Йошинка, а имаш ли изразени сипмтоми?

*
« Отговор #11 -: Юли 09, 2006, 13:51:41 pm »
Йошинка, а имаш ли изразени сипмтоми?
Не,нямам.Ако гинеколога не ми беше назначил ТСХ заедно с другите хормони,може би скоро нямаше да разбера за проблема си с щитовидната жлеза.
« Отговор #12 -: Юли 10, 2006, 10:43:06 am »
и МАТ- 600.0?
Може да е грешка, а може и да не е. Какви са референтните граници все пак? Всяка лаборатория си има свои.
При мен МАТ също е 600 при норма до 34, повторила съм изследването и пак беше толкова.
*
« Отговор #13 -: Юли 10, 2006, 19:45:44 pm »
При мен референтните стойнсти са:
ТАТ от 0 до 115,
МАТ от 0 до 34.
Това е от Кандиларов.
« Отговор #14 -: Юли 11, 2006, 10:28:59 am »
При мен референтните стойнсти са:
ТАТ от 0 до 115,
МАТ от 0 до 34.
Това е от Кандиларов.
И в Бодимед са същите.
« Отговор #15 -: Юли 11, 2006, 12:21:20 pm »
В един материал, този за импулсната терапия /май така се казваше??/, публикуван от Лили, пишеше че точността на хормоналните изследвания е до 70%, или пък беше неточен с 70% ?? 8O 8O 8O

*
« Отговор #16 -: Юли 11, 2006, 12:53:57 pm »
Момичета, дано нямате нищо против да споделя и аз мойте резултати от изследване на  TSH- моойте бяха 0,97 при стойности 0,47-5,01. На мен ми се вижда малко нисък но си е в нормата и се оказа че нямам заболявания на Щитовидната жлеза , а исках да попитам за TAT и MAT дали се поемат от Здравната каса, кой лекра трябва да ми ги назначи за изследване, а също къде в организма се пройзвеждат ??
Благодаря  :) :o :lol:
« Отговор #17 -: Юли 11, 2006, 12:57:55 pm »
Фанта, за съжаление ТАТ и МАТ не се поемат от касата. Къде в организма се произвеждат не мога да ти кажа, но знам, че това са антитела насочени срещу щитовидната жлеза, които малко по малко я разрушават. Твоето TSH си е съвсем наред, не се притеснявай, не е ниско, още повече е отдавна се смята, че горната граница трябва да е между 2 и 3, а не 5.
« Отговор #18 -: Юли 11, 2006, 13:58:48 pm »
Фанта, най-добре се съветвай с ендокринолог преди да си пускаш изследвания на своя глава. Ако има съмнения за проблеми с щитовидната жлеза е добре да си направиш и ехография. Понякога и при хормони в норма може да има възли или други изменения в жлезата, които се виждат с ехографа.
Не съм наясно с причините за поликистозата, но не съм чувала щитовидната жлеза да е сред тях. Все пак тук имаше тема точно за поликистозата, потърси я и прочети.
« Отговор #19 -: Юли 12, 2006, 16:16:56 pm »
Фанта, ти за какво ги правиш тези изследвания, аз досега не съм срещнала да кажеш, че правиш бебе?! 8O
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!