http://cowspiracy.com/ ...ей това филмче, показва точно колко е права Донка за промиването на мозъци по темата. Апропо - това промиване ПРОДАВА доста стоки, вкл. и спряганите в една друга тема многократни пелени.
Изложените във филма факти са отдавна известни апропо, не са тайна някаква - няма някаква мстерия и конспирация в самия филм. Таман напротив.
Казва се ясно и точно кое аджеба, колко и защо съсипва околната среда, има пряка отговорност за обезлесяването и изчезването на животински видове и... "ой не моЕ да бъде", не били колите и самолетите, АЕЦ и найлоновите торбички, ами "световното плюскане" и свързаният с него бизнес за неназовими и трудни за изписване суми. Някой тук да не го знаеше това? Съмнявам се. Демек - говеда, прасета и пр. животни развъждани (във все по-големи количества), за да може човечеството да плюска и да нараства с неестествени и опасни темпове - нанасят такива щети на природата, разходват такъв ресурс, генерират толкова парникови газове, че ако в този момент спе целият световен трафик - няма да има файда. Не съм се объркала с последното - няма да има, замърсяването ще е пак стотици пъти над приемливата норма.
Не намирам филма преведен, ако го намеря все пак - ще дам линк. Подробно резюме в 3 части гледах пo Bulgaria on air (може и да го повторят). Освен изложените факти и любопитни данни, още по-интересно е как "зелените миячи на мозъци" т.е. шефове на големи и влиятелни еко организации - до един отказват интервю по "кравешката тема".
Разбирам ги де - не малко пари лапат за да ни разправят за торбички, памперси и как да си мием тоалетните с чашки за кафе, как ако си купуваме нереално скъпите (засега) хибридни автомобили - ще спасим света и пр.
"Кравешката мор" - няма да секне разбира се, става дума за пари. Безумно много пари и само по-голям ще става този проблем в бъдеще. Става въпрос и за плюскане, а хомо сапиенс обича да плюска и оттам насетне - не му дреме особено за нищо. Всъщност - решението не е в това да опитваме да компенсираме такъв гигантски проблем, с някакви нелепи, единични "еко-действия". Просто трябва масово да спрем да плюскаме мръвки с нужда и без нужда и да разхищаваме невероятни количества от тези мръвки същите. Както и да решаваме "проблемът със световния глад" като изнасяме храни в страни, в които населението няма поминък, а ние ги храним баш като прасета на копаня, поради което пък те се размножават и раждат още и още гладни, също без поминък и трябва и за тях да правим храна после и пр. Та въпросът има и финансов и политически и демографски и морален аспект, ако щете, но той е обикновено смитан под килима. Заради това го има и този филм де.
Та що се отнася до мен лично - аз просто гледам да не ДОзамърсявам, когато това не ми коства някакви сериозни неудобства в битов аспект, разходи, или снижаване качеството ми на живот, че било "по-еко" така. Тцъ. Това са баш "упражнения за луди" (извинявам се, ако обиждам неволно някой пишещ и четящ в темата с това), целта ми е да ви замисля просто какво и защо правите. Има ли смисъл, струва ли си неудобството за вас, не е ли просто "приспана бдителност" и самозалъгване колко точно сме "зелени"? За мен е второто, затова и не го правя. Не казвам И вие да не си усложнявате живота с глупости и излишни хамалогии за едно-друго, ако така пък се чувствате по-добре. Не вредите така на никого, освен на себе си самите, ядете своето време, създавате си излишна играчка за разни неща и това е. Не помагате обаче да се реши истинският проблем. Демек - преливане от пусто в празно и обороти за всяко компания която си лепне зелено стикерче с надпис "еко" на изделията (все тая какви са). Друго от "диванно-магазинната екология", която практикува 99% от населението твърдящо, че е "зелено" - не следва.
Нищо друго да не направим "еко", само няколкото милиарда дето купуваме месо - да спрем да го купуваме и...ей го решението на голяяяяма част от дертовете ни по тази тема. Но това разбра се - няма да се случи. Трябва милиардно население да си промени тотално хранителните навици, да фалират световни корпорации, да се избълват милиони безработни, да бъдат оставени други млиони хора да умират от глад, че тогава евентуално - ще отпочнат да се решават (мнооого бавно при това) някои от най-наболелите проблеми на планетата ни. И ще се решават, ако устискаме да не захванем свинстването си наново. Пък ние дори нямаме намерение да го понамалим, да спираме пък хич.
Та така с екологията и "зелените почини"...от моята си гледна точка де.