Секцио или не, кърмата потича след като излезе плацентата. Е, не е речено, че ще тръгне веднага, но си идва. Оттам нататък може и да се наложи да се упорства, а може и да си стане леко. При мен нещата се получиха някак по средата
- с известно усилие от моя страна. Първия ден след секциото ми беше лошо заради антибиотика, който ми дадоха. Нормално е да дават за избягване на инфекция, но на мен не ми понесе и го отказах. Чак на втория ден ми светна пред очите и си взех девойката. Дотогава й бяха давали АМ. Тя пък засука така лакомо, че повече не се наложи да й давам от шише. Младежът беше в неонатологията поради ниско тегло. Но лека-полека и той доби сили да суче, та нещата станаха.
В родилното имаше и бебета, два пъти по-тежки от нас, родени по естествен път, но така и не можеха да засучат. Предполагам, че мамите доста са се потрудили, докато се получат нещата. При всички положения си струва да се опита.
Ако усетите, че ви намалява кърмата, кърмете по-начесто. Тук важи принципът на Мечо Пух - колкото повече, толкова повече.