Момичета, напред мисля точно това за висшистите и квалификациите го бях коментирала - точно в този контекст. Не е нужно, не е и разумно, буквално всеки в тази държава да има някакво виШУ, кога наистина разбира какво е учил, кога не, ама в общия случай - не може да го работи. Я щото не го разбира, я щото просто няма търсене в момента за тази специалност точно. А и в крайна сметка БВП се генерира от производството на нещо и заетите пряко в това производство, които в общия случай - нямат вишУ, не им и трябва. Имат квалификация, умения, "занаят". Обаче виждате - средното ни образование е безумно конструирано, не се залага на това да придобиеш реални умения за нещо, ами учиш там 12 години "за обща кОлтура". Няма лошо в общата кОлтура разбира се, ама тя къща не храни, сметки не плаща и пр. И зависаш на 18 г. с една диплома, с която дето вика Вени - можеш да си избършеш г**а и толкова. Следващото безумие е, че дори да ти дойде наум да захващаш курс, след курс за КВАЛИФИКАЦИЯ и сдобиване с конкретни умения в дадена област, вместо да попилееш 5 години в някой ВУЗ - работодателите пък имат условие да имаш вишУ, че да те наемат в общия случай. Някакво там, ама да го имаш. И това се знае и народеца масово - записва го това пусто вишУ бе! Имаме у нас 50 и кусур университета
И местата за студенти са двойно над завършилите тази година абитуриенти. Такаааа. Значи реално - всеки, който няма ментално увреждане - може да стане студент, да завърши, да вземе диплома и разбира се - да няма хабер за какво е тази същата. Което пак е "държавна политика" както се сещате, или по-скоро класиката: "въртим там едни пари".
И аз като се замисля, досега почти не съм работила нещо, свързано с това което съм учила. Свързано е било дотолкова, че знам как се организира и управлява дейност/фирма и ми е било от полза в някакви ситуации. Но откровено казано, ако човек не е мега тъп - как стават тия неща може да се сети и сам, ако нещо не му е ясно - да прочете два учебника за детайлите и да има връзка с реалността. Хич не е нужно нали, да си учил 5 години баш това. Уточнявам - говоря за моя случай. Не, че няма нужда от кадърни икономисти и финансисти на по-високи и специфични позиции. Напротив - има и то крещяща като гледам на какъв хал сме. Ама за жалост - по такива места са някакви парашутисти, а наистина разбирачите...ми те просто бачкат нещо друго. Щото нали - все пак трябва да оцеляват някак.
Златинката е нарицателен пример всъщност. Както и другите писали напред, както и аз май май... Получава се и друго изкривяане на пазара на труда по този повод. Когато баш висшистите, дето наистина могат и знаят - не заемат позиции по специалността си, а нещо друго и под квалификацията си - те реално работят на местата, които би трябвало да заемат НЕвисшистите, но пък хора с достатъчно знания и умения за някаква дейност. Ще дам елементарен пример за позицията на техн. сътрудник (секретар). Ми в нормалния свят - това са позиции за млади хора, завършили гимназия, колеж, или в момента учащи и това е най-ниското ниво в йерархията все пак. Там трупат знания, умения, че после евентуално - продължават "нагоре". У нас такава позиция заемат хора с магистърска степен МИО
Просто щото друго - не се предлага и те клякат на това, зер някаква заплатка да има поне. Тези с гимназията - не са конкуренция за въпросното работно място на онзи с МИО-то и за тях пък нЕма работа. Изобщо не е ОК и "няма значение" както Боби твърди, че масово хората работят нещо дето не им е работа, или е под квалификацията им точно по тази причина. Защото реално заемат местата на други хора, дето са по-за там и вторите се оказват трайно безработни, или заемат работните места на неграмотните примерно. Неграмотните лягат на социални помощи пък и става нали...мила родна картинка. Аз претенции да съм велик икономист - нямам. Даже си имам за доста калпава да си призная. Но това, което го пиша е просто базово за тази наука. Много, много пряко отношение към пазара на труда и материалният статус на населението има това, дали в дадена икономика - хората са заети с кой каквото е учил и на позиция съответстваща на това, или...ми кой с каквото и дето може, че да не умре от глад. Когато вариант две е хем масов, хем хроничен - моля, огледайте се навън
Чистачката на кумата ми е колежка на майка ми, да работи си по специалността, да, в болница, да взима "заплата" и после ходи да чисти къщи жената. Защото има баща-пенсионер, парализиран след инсулт, дето вече 8-а година е жив труп човека и иска гледане и грижи. Скъпи! Което безплатното ни здравеопазване нали - не поема. Нито пенсията му от 250лв. стига за болногледачи, илачи и пр. Та лекарката, освен, че е принудена да чисти къщи - всъщност "отнема" работното място на някой друг с квалификация за чистачка. Да, клиентите й предпочитат нея, вместо някоя циганка, защото естествено - лекарката буди повече доверие. Ако лекарите и инженерите не чистеха къщи и не бяха продавачи в бакалията, гимназистките и циганките щяха да са чистачки и продавачки, а не безработни.
Нимика, роман мога да ти изпиша баш на тема земеделие и защо нашето така, гръцкото онака, ама да не отегчавам хората сега. Едно от главните преимущества на гръцкото земеделие е именно, че тяхното е сериозно субсидирано. Веднъж от ЕС, втори път имат право и на държавни субсидии. Ние така сме си "договорили" условията за членство, че хем имаме по-ниски европейски субсидии за редица производства, хем нямаме право на национални доплащания, дори държавата да иска да ги направи - не може! И така една гръцка праскова например - винаги излиза с по-ниска себестойност от една българска и нашите стават неконкурентни на собствения ни пазар, да не говорим за навън пък. Питай Кунева нали...къде е бляла и какво е договаряла. Ама вече ми е ташкън от тази тема честно казано. В добавка нали - у нас има зверска вътрешнофирмена задлъжнялост в почти всички отрасли, вкл. и в земеделието. Например черешите, които фемилито на бившия ми мъж произведе и продаде през май - моооже би ще бъдат платени нейде в края на септември (при късмет). Супер, ама междувременно нали разходите си вървят - техника, горива, препарати, работници, заплати... И к'во праИм? Ми нищо не праИм.
Зайо,аз последните години (преди Дани) бачках...на къра
Никакъв дерт, много ми харесваше всъщност. Споделям го само като илюстрация, че не само не държа, ами всъщност не искам да работя нещо "вожд", пък в кабинетче и пр. Аз обичам да съм на открито, сред хора, характер сигурно... И физическият труд - не ме плаши, напротив. Но не е важното това. Важното е, че...ми нЕам дипломка за агроном, или нещо поне оооколо тази област. Какво мога и знам - никой не го интересува, ако не мога да го докажа с ДОКУМЕНТИ. Демек - не мога и да си помисля оттук насетне да кандидатствам някъде за подобна работа, като тази която съм вършила и то добре. Толкова. Питала съм на едно-две места в интерес на истината и като кажа, че: "Не, никога не съм учила за тази дейност" ме гледат ето така:
Т.е. как изобщо ми е минало през ума да питам дали биха ме наели. Предлагала съм разбира се да им представя препоръки от бившия си работодател, ако искат и по телефона ще им звънне да им обЕсни, че наистина мога, ако искат да им покажа пък... Ми не, просто ми пожелаха приятен ден и ако решали щели да ме потърсят. Не са ме потърсили както се сещаш. Седя им несериозно, разбирам ги. А и реално - драпам за място, за което чакат 20 души с диплома за агроном, макар и да нямат ден стаж - предпочитат тях пред мен и толкова. Та..."голЕм келепир" както казах и напред на Боби с "квалификацията" за едно - друго като не мога да си я осребря. За гаврата другарки - мога да си осребря квалификация, която реално - нямам
Обаче пък е надлежно документирано, че имам баш нея и то на какво нивоооо..... В един момент, някой дето я има и е учил и пр. - ще изгори за работа, заради мен, просто щото ще го "убия" с надлежно доказуем стаж. Та така за "пазара на труда" у нас...
Майка ми е без заплата от 20-и юни например. НЗОК не плаща на болницата, болницата не плаща на тях... Кога ще има заплати - никой не знае. "По веригата" - разходите са ограничени до битови сметки и "к'во ще ядем". Оттам обичайните неща - фризьор, козметик, шопинг на дрехи, обувки, ходене на почивка - оп спират се. Няма как. Тези дето чакат на клиенти като нас - също я закъсват. И те не могат да плащат заплати, или дори освобождават персонал...Един да спре плащания - горят n-броя след него. Това разбира се в новините - не се коментира. Там пеят за макрорамката налЕ.