Рачо, някой, някъде, някак да опроверга информацията, че правителството планира да вземе 5,3 милиарда заем за следващата бюджетна година? Питам сериозно, понеже последните 10-ина дни ми е кът времето и не мога (както правя обичайно) по въпрос Х - да отделя часове, за да изровя всички мнения, от всички източници, които намеря.
Към този момент поне - аз не съм попадала на позиция на овластено лице, което твърди, че "няма такова нещо", "нямаме подобни намерения", а напротив - официално се оповести, че този заем е залегнал в проектобюджета за 2016-а. Въпросният заем ще е "целеви" така да го кажем т.е. България ще го вземе с цел, да устройва на своя територия мигранти, да изпълнява функциите си на "гореща точка" и пр. дейности по т.нар. "бежанска криза". Оставям настрана в момента, мнения, коментари, анализи на когото и да било, относно причините да се предприемат подобни действия, кой и защо се е съгласил, ама защо е подписал, всичко това са странични въпроси, аз в момента искам да погледнем фактите (ако може).
Те, доколкото е известно на всички ни са:
Приели сме да бъдем "гореща точка", възнамеряваме да дръпнем 5,3 млрд. заем, за да си изпълняваме задълженията като такава. Т.е. всички ние българските граждани Рачо, ще имаме да връщаме пореден заем, който в случая, дори бегло и отчасти - няма да отиде за подобряване на собствения ни живот в какъвто и да било аспект. На всичкото отгоре - тези пари няма да се харчат предимно за хора бягащи наистина от война, а за хора предприели преместване по икономически съображения. И видиш ли ти - аз се оказвам длъжна да им спонсорирам на тях въпросното начинание.
Теглейки заем за целта. И, ако някой сериозно ми твърди, че това си е съвсем ОК и нормално - с чиста съвест мога да му кажа, да ходи да си извади жълта книжка.
Ще "опростя" ситуацията до следния пример. Да кажем Рачо, че ти вече не искаш да живееш в Бургас, защото не си добре платен там, не ти харесва жилището ви, съседите...каквото и да било. И взимаш жена си и Тео и без да си ме питал дори и без да мислиш имам ли възможност да ви помогна - една вечер се изтръсквате на вратата ми с три куфара и бебе на ръце и ми казваш, че "Трябва да останете у нас, защото иначе сте на улицата, без дом, работа, храна и пр.". Не бягаш от нищо нали, просто си решил, че искаш да живееш в Стара Загора, или в София и изведнъж - аз се оказвам длъжна?! да ти съдействам всякак за това твое желание, понеже иначе не е човешко, приятелско и н'ам какво си. Какви са моите битово-финансови ядове - теб не те интересува нали, ти НАСТОЯВАШ да се погрижа за теб и семейството ти и отказваш да помръднеш от вратата ми. Нали съм човек - пускам ви у нас, завирам се в моята спалня с Дани, настанявам ви в неговата детска, храня ви с каквото и както мога... Обаче ти почваш да мрънкаш, че ви е тясно, че не ти харесва как готвя, че Дани шуми и буди Тео и, че искаш да се местите в София всъщност, ама нямаш пари и аз трябва да ти осигуря. И аз какво, какво, не съм милионер, ама за да ти угодя - отивам и дърпам един банков кредит и ти давам парите, за да си купиш кола, да си наемеш апартамент в София, ама ти давам пари и за битови сметки и други разходи, защото не можете да работите с жена ти - тя щото гледа малко дете, ти да кажем, защото не си намираш работа по своя вкус, като вид и заплащане, поради което решаваш да си седиш у вас и да лежкунтиш, а всичко това - аз се оказвам длъжна да ви го покрия като разходи, теглейки заем. И аз го изплащам заема нали, не ти. Да ти стои логично? Някаква връзка със здрав разум да намираш? Можем и да обърнем ситуацията - не вие идвате, аз ви се тръсвам с Дани в Бургас и искам от теб горепосочените неща. Ми имам право пък да искам всичко в крайна сметка, мога и космически кораб да поискам, то искането е "базово човешко право" (оказа се)
За това иде реч Рачо в последните постове в темата, не за политиката като цяло, за личните качества (или липсата на такива) у когото и да било от властимащите. За тях става дума САМО покрай поредната каша която забъркаха, а тя каква е - мисля описах просто, ясно и подробно. Ако пак не е ясно - съжалявам, ама не мога по-ясно от това .
Тази мигрантска ситуация в Европа ескалира все по-неприятно, ако не виждаш. Не става дума и то мноооого отдавна за бежанци, а там където има и реални такива - това са малък % хора, от всички прииждащи. Дори България би могла да се справи/погрижи, без особен зор и без стотинка заеми за бежанци. Истинските бежанци. Ако държиш - ще ти изровя от стари теми мои позиции, още от първата сирйска вълна бежанци, които приехме и, че бях ЗА да ги приемем (за разлика от много други хора). В момента - също съм ЗА да приемаме БЕЖАНЦИ и да им оказваме всякакъв вид подкрепа да си оправят живота, която можем. НО! Да плащам и аз и детето ми заеми, че да спонсорирам хрумките за смяна на адресна регистрация на половината Близък изток и Африка - вече бие на шизофрения. Тежичка при това. И тази дивотия се случва с официалния аргумент, че не можем просто да различим сега, кои са бежанци точно, кои не са и трЕбЕ да отглеждаме (подчертавам), не просто да пуснем, а да се ГРИЖИМ "от-до", за всеки един от тези хора, неясно докога.
Ами аз поне - не съм чак такъв "хуманист" - факт. Някой като си е навил на пръста нещо и си е нарамил бохчата и се е хукнал нанякъде - да се оправя сам както може. Ако аз направя нещо такова - ще трябва да се оправям сама, сещаш се. Ама бай Хасан - трябвало да се погрижа за него и фемилито му, щото той ТВЪРДЯЛ, че бяга от бомби? Ми нивата на битова престъпност у нас са височки, аз се чувствам под заплаха по улиците ни, особено по тъмно, мога да стана жертва на грабеж, изнасилване, убийство, това на мен не ми харесва у нас. Ето - живея (не само аз) под постоянна заплаха. И затова - пълня един куфар парцали, изтръсквам се в държавата на мадам Меркел, кръстосвам ръце и крака и обявявам, че немският народ трябва да ме отглежда - мен и Дани, щото така е хуманно и европейско и точка. И един мармот....