Момичета, коментарът ми беше за формата на протест и последствията от същия върху редовите граждани, за конкретните искания на полицаите - ще пиша надолу. Хайде да си представим, че лекари, или учители, или социални работници, или хора работещи в "чистота"-та, бяха гилдията блокирала въпросното кръстовище онази вечер. Реакцията щеше да е общо взето същата както към полицаите, няма какво да се лъжем
Първо е: "Аз какво съм крив, че да страдам затворен 2 часа в колата/тролея и аз съм зле патен, цял ден блъскам за без пари и сега за капак - ей това". Следващо и АБСОЛЮТНО задължително в реакцията ни е, да се присетим за всички прегрешения на въпросната гилдия (ей така като цяло), за да обясним как на тях не им се полага/не заслужават...каквото там искат. Лекарите са мърляви и подкупни, учителите са некадърни и не си вършат добре работата и ей на децата ни са масово неграмотни заради тях, социалните работници са още по-кофти, ей какво ставало по домовете, ами по маалите и те само клатели крака, за другите пък - кофите преливат, навсякъде е мръсно и те не работят читаво, та и те какво искат...
На мястото на полицаите - сложете който ви щукне бранш - същата ще ни е реакцията. Анти, укорителна, възмутена, абсолютно игнорираща какво добро правят за нас работещите в сфера Х, но перфектно и детайлно злопаметна по отношение на всичко, което пък не правят добре. Задължително - не се допуска и грам мисъл в посока, че исканията на някаква гилдия за нещо - обикновено имат връзка с подобряване и на дейността на същата тази гилдия, което пък е и в полза на всички нас.
Конкретно за протеста на полицаите сега и техните искания. Няма издигнати искания за увеличаване на заплати, или още социални придобивки за работещите в системата на МВР. Исканията са да не се отнемат сега полагащите им се "бонуси" - 20 заплати при пенсиониране, 30 дни годишен отпуск... Да, също съм на мнение, че трябва най-после да се реформират някои неща в МВР, хеле по отношение на огромния чиновнически апарат в това ведомство. Да, няма логика, нито е редно един чиновник - извършващ по същество и при сходни условия дейност, каквата извършват куп други чиновници по други министерства, агенции, общини - да ползва упоменатите нагоре привилегии, само щото се случило да е чиновник баш в МВР. Следва тези хора в системата - да се ползват от същите привилегии, като всички останали със статут "държавен служител". Поне тези от МВР-чиновниците, които са си с нормирано работно време, извършват канцеларски дейности и с нищо не са по-натоварени и под стрес, или в риск от кой да е служител на сходна позиция в Министерство на земеделието примерно, или на образованието. Може би (което е въпрос на внимателен оглед и здрава мисъл) - привилегии, като за работещите полева работа полицаи - трябва да се запазят за определен вид позиции в МВР, които са "на границата" така да се изразя. Да кажем - работещите в пресцентровете на МВР са хем чиновници като другите, хем пък поради естеството на работа в този сектор - често им се налага да са 24/7 онлайн, да излизат от къщи посред нощ, за да дадат изявление за медиите, понеже нали обществото има право да знае какво става и то на момента. Което все пак е стресиращо и натоварващо и не е баш "работа на бюро от 9 до 5". За всички в системата, които са си на "полева работа" - считам, че сегашните им привилегии трябва да останат. Плюс да им се осигуряват в бъдеще все по-добри условия на труд.
В случая - беше направен опит да бъдат порязани ВСИЧКИ в системата на МВР, а не само чиновниците в нея. Еми да, ще протестират разбира се онези, които са по улиците, които търчат по местопрестъпленията и всеки ден се сблъскват с неща, от които на нас ни призлява, само ако ги мернем по телевизията. Заплатите им не са кой знае какви на тези хора, както ви е добре известно, много от тях остават в системата, заради другите привилегии, които им се полагат в момента. Като им се отнемат и те какво следва за нас бе другарки? Ще са по-мотивирани да работят и ще работят по-добре от сега ли?
Конкретно за блокадата на кръстовището на СУ - бяха цивилни протестиращите, вероятно не са били на смяна онази вечер. Техни униформени колеги, които пък са били на работа в онзи момент - бяха там също, но за да охраняват въпросното мероприятие, да опитат да регулират някак движението (не, че успяха) и те не се присъединиха към протестиращите си колеги, докато бяха на смяна все пак. Ами да, не ги биха с палки и не ги изтласкаха силово от кръстовището, разбираемо ми е - колеги са им все пак и вероятно подкрепят исканията на протестиращите. Със сигурност - и "отгоре" им е бил наредено да не предприемат крайни мерки, за да не ескалира ситуацията, което е разумно в случая. Когато протестират работещи в силовите ведомства баш - да им тръгнеш остро и със сила е малоумно. Щото шансът да ти отвърнат така и те и да стане погром е висок. Поради тази причина именно - по закон не им е разрешено на полицаи и военни да протестират по този начин точно. Това все пак са обучени и въоръжени хора, като са афектирани и събрани накуп някъде - реално са мини-армия, а не "протестиращо множество граждани".
Вчера, това което споменах напред като случка и разказ от първо лице. Навлизам в кръговото на паметника Левски и се насочвам към изхода му в посока СУ. Три платана са за натам, аз навлизам в най-лявото от тях, пред мен бавно кара патрулка. Същата рязко спира и от мястото до шофьора слиза униформен полицай. Решавам, че нещо по работа там си карат, спират, постоянно има полиция по улиците все пак... И опитвам да мина в средното платно, заобикаляйки внезапно слезлия от колата полицай. Същия - просто си застана на пътя, нито палка вдигна, нито някакъв жест направи, който да подскаже, че от мен се очаква да спра, или да поема в друга посока... Добре, че карах мнооого бавно, защото въпросния изведнъж ми застава пред левия калник и скочих на спирачките. Беше зачервен от бяс и ми се разкрещя: "Натам! Тука блокираме!" и ми посочва да се върна в кръговото обратно. Междувременно този в патрулката - пусна лампите и сирените и започна да я намества напречно на платната, за да ги затвори. Еми вдигнах ръка в извинителен жест, че не съм схванала ситуацията, дадох леко назад и се върнах в кръговото. Подразних се, че полицаят ми крещи, при положение, че супер неадекватно действа в ситуацията и не е моя вината, че не схванах какво мислят да правят, ами си е тяхна. Естествено - наложи ми се да се прибирам през най-големите задръствания в топ-центъра, което ми вдигна времето за път с 30 минути.
Разказвам го подробно, в полза на обективността на този ни разговор. Въпреки, че принципно им подкрепям исканията на полицаите, при вчерашното поведение на един от тях спрямо мен - не е лесно да си останеш на принципната позиция на подкрепа, да. Всички си имаме лично достойнство, обидно е да те овикват така, без да си грам виновен, за гарнитура нали от позиция на "силата на униформата". От чисто човешка гледна точка...ами преглътнах си егото в случая и те са хора и в момента са под напрежение, вкл. заради негативните реакции спрямо протестите им от страна на редовите граждани като мен...
НЕ ЗНАМ в този конкретен случай, дали двама униформени, по време на работа, ползвайки служебна кола - направиха каквото разказвам, като част от протеста на гилдията. Възможно е, в този момент техни колеги, които не са били на работа да са блокирали надолу кръстовището, поради което тези на които попаднах - да са направили отцепка, за да пренасочат трафика надругаде. Ако все пак е било първото - не, не го намирам за редно и нормално и аз, прекалено е вече. И е злоупотреба със служебно положение, държавен ресурс, следва да бъдат наказани, ако е било така.
Независимо дали сега за полицаите, или за каквито и да било други протести, по други поводи - категорично си оставам на мнение, че точно така трябва да се протестира. Иначе - наистина няма никакъв смисъл. Като се съберем на някой площад, където ни е разрешено да покрякаме по тема Х, на кого точно ще му запука от това? Да не бъдем наивни все пак...Лекарите като протестират редовно и все символично, ама продължавайки да ни обгрижват в същия този момент нещо постигнаха ли някога? Примери колкото искате за неефективни, мирни, символични и идиотски протести у нас. Бива да се научим поне, как се протестира най-после, като на друго не се научихме толкова години...
В униформено облекло ли бяха , използват служебното си положение , колко от тях по време на протеста са били в работно време ?
...Носели ли са в себе си оръжие? Ако възникне ескалация на напрежението, кой ще дойде да ги умиротвори?
Полицаи, военни и някои други - имат право да притежават И лично оръжие и да си го носят навсякъде, по всяко време. Полицаи, които протестират цивилни, в извънработно време и носят в себе си личното си оръжие - не нарушават който и да било закон, освен този забраняващ им да протестират изобщо по такъв начин. И за да бъдем обективни, а не "истерични кокошки" - баш хората обучени да боравят с оръжие, притежаващи такова и работещи в такива структури - са последните дето ще "изпуснат нерви" и ще захванат стрелба наред и на посоки
Ако решат да си оправят проблемите с оръжие - няма да блокират кръстовища, а ще превземат няколко ведомства и точка. Демек - ще направят преврат, няма да блокират някакво си кръстовище с ръце в джобовете, та хайде "да не отиваме в космоса" викам аз.