midge, или аз не съм разбрала добре, или Боби не го е написала (ако е било така), но не медицинското лице в градината е казало, че дъщеря й е болна и не трябва да бъде допускана в този ден, а го е казала директорката, която не е медицинско лице. Та по такъв въпрос - нейната дума "тежи" колкото и моята, твоята, или на някоя друга майка, която си мислела, че... Има съществена разлика в едната и другата ситуация. Ако директорката беше поискала Андреа да бъде прегледана от тяхната сестра след това повръщане и сестрата беше заключила, че детето е болно (което няма как да стане без да има температура, или друго, или тя да продължи да повръща), че на тази база да не я пускат в градината - ОК. Ама аз не видях такова нещо да се е случило.
Понеже Дани ми беше с рефлукс като бебе и имам ясно понятие колко по-лесно повръщат такива деца при някакъв физически "напън", ще ти споделя как процедираха в неговата градина, при аналогична ситуация. Вече беше отишъл, закусвали баница, той много обича и си изял неговата. Явно му се е видяло недостатъчно и отмъкнал тази на другарчето по маса и набързо изял и нея т.е. преял е и то бързайки и гълтайки без да дъвче особено. След което са хукнали да бягат и играят и той е повърнал. Учителката му го е завела в кабинета на сестрата, където е бил прегледан, премерена е температурата и всичко е било ОК. Сестрата е заключила, че повръщането е било заради джаскането му веднага след обилно хранене и са го върнали в групата. Казала е на учителката, че ако има още повръщания - да го води при нея в "изолатора" и да ми звъннат да си го взема. Не е имало още повръщания обаче. Учителката му ми се обади тогава само да ме осведоми, беше пресен още в градината (първи месец) и жената не беше наясно аз дали предпочитам да си го взема след такава случка, или не. Изрично попитах, дали ТРЯБВА да си го прибера, според техните правила и заради случилото се - каза ми жената, че не, не трябва при ТОВА положение. Само ако аз се тревожа и искам, да съм информирана и както аз си реша. Независимо, че градината е частна - за тях са задължителни всички мед. стандарти, които са и за държавните градини. Не е както на тях им кефне, щото си плащам видиш ли ти. Пукат ги от проверки, водят се дневници, 1 ден само пресрочи с непосещаване и си ме накараха пак да пускам изследвания и няма Лабаво. Отделно, че точно щото е частна градина, родителските претенции са по 100 за каквото се сетиш и се угажда максимално, но никой не ми отстрани детето от градина в този ден и при този случай, не по мое настояване забележи.
Не, че много се вяскам в градината му, но си говоря с учителката му най-редовно за какво ли не, вкл. за работата им. Не са имали почти случай, в който родител да вдигне пушилка, че пускали болни деца и те не пускат реално. Ама и не връщат деца, ей така "на око" и "за всеки случай", което за мен лично е разумното поведение.
Моят син конкретно, както с месеци е здрав у дома, ама без никакво пазене и ограничаване на контакти, вкл. с болни хора - пратя ли го на градина изкарва 2-3 дни и лепва някой вирус. Винаги е вирус, бактериално - никога не е хващал. Просто на вируси е много податлив той конкретно, тях самите ги кара на крак, но след тях в 99% от случаите прави усложнения, които минават в бронхити, два пъти избиха на пневмония... В превод - 3 дни градина и 3 седмици у дома на АБ. И това е втора година вече и няма и няма оправяне и изключения. Предполагам се сещаш "колко ми е драго" от ситуацията и, че гледам 4-годишно дете така, все едно кърмаче гледам, вечно у дома и на моите ръце само, ни работа да започвам, ни едно кафе мога да изляза да пия без него в общия случай (добре, че майка ми чат-пат успява да го вземе). Яд ме е на положението, най-лесно е да се хлъзна и аз по "Ми те другите си водят децата болни и са безотговорни и нагли и аз затова страдам". Обаче това просто не е вярно. Моето дете си е такова просто, по-податливо на вирусни инфекции от другите деца и затова редовно лепва вирусите. А знаеш, че като хванеш вирус - ти си заразен вече, преди да избият симптомите на същия и в този смисъл - всеки родител може да си заведе вече лепналото някой вирус дете на градина, без да има понятие, че същото е болно. То междувременно заразява други пет, като вдигне температурите и пр. и си го оставиш у дома - тя "белята е станала". Ми не, не се сърдя на другите родители, че нямат кристално кълбо, за да знаят че хлапето им има вирус и вече е заразно и го водят, при все че няма болестни симптоми. Аз също веднъж съм била в тази ситуация. Пращам го на градина здрав и прав сутринта, към 20 ч. вечерта ми вдигна 39,5 и се подриска. Бил ли е цял ден заразен - да. Можех ли да го знам на сутринта - не. Мърла ли съм в тази ситуация? Не мисля. И това ти го разказвам, само за да е ясно, че мнението ми по тези въпроси не е каквото е, за да ти бъда опозиция на теб лично, или защото съм родител водещ редовно болното си дете на градина и не м пука, че ще зарази други. От октомври миналата година до ден днешен - на градина е бил Дани няма и 2 седмици общо, ама не накуп, ами ей така - 2-3 дни и аре...екшъните.
За мен лично, ей това с болестите по ясли и градини и всеобщата убеденост как "ама те другите родители са кофти и виновни" е поредната илюстрация на склонността на нашето общество, за каквото и да било да му е крив някой друг. Никой почти не желае да приеме факта (както аз го направих), че неговото дете просто има някакви специфики, които не му позволяват да се задържи в подобно детско заведение задълго и здраво. На моята съседка внучето е на няма три години, в същата градина и група като Дани беше до нова година, няма пропуснат ден посещение и досега, а моят син - не може да се задържи седмица дори. ОК, ако там всички деца са редовно болни, защо моето лепва, а другото - не. Еми такова си е другото дете просто, да е живо и здраво и все така устойчиво
Пък ние с Дани ще се гледаме някак си домашно, докато се налага и това е то.