Jame, на тебе никога не ти ли се е случвало да повториш нещо по няколко пъти на сина си /особено на по-малка възраст/ докато реагира?
Бени, непрекъснато ми се случва
но винаги можеш да видиш разликата - кога детето не ти реагира, просто защото не те чува (отнесено е от играта) и кога не ти реагира, защото смята, че може да си позволи да не те послуша и защото ще му се размине.
в случая с хлапето, който разказах, беше точно така - той ме гледаше, слушаше ме, хилеше ми се и продължаваше да не реагира на нареждането. това е нещо съвсем различно и се дължи на съвсем конкретни причини - дай да видим докъде можем да опънем ластика. е, видя и разбра...
колкото до по-възпитаните стари поколения, към които се надявам, че и ние с теб принадлежим - помниш ли, как на нас можеше всеки непознат възрастен да ни направи забележка за някакво нередно според него поведение? и как в повечето случаи ние се поприсвивахме и при всички случаи - реагирахме? била съм гимназистка и още съм се била смущавала от забележките на пенсиите в тролея, че вдигаме много шум, примерно... представи си?! а сега ще те напсува и 10-годишно, ако опиташ да му направиш забележка, че хвърля камъни по децата - не примерно, а от личен опит....