nimika, определено няма за какво да се сърдя. Зави си си от човека как подхожда към професията и собствения си професионализъм.
Може би в многословието си не стана ясно какво точно мисля по въпроса на каква възраст точно трябва да се посети логопед. Затова пояснявам:
1. на логопед трябва задължително да се отиде преди детето да започне да се ограмотява и не преди да е готово да съдейства на логопеда в задачите, които му поставя.
2. трябва да се случи преди да започне да се ограмотява, защото при една диктовка детето си диктува думичката така както ще я произнесе и тогава идва фактическа грешка при изписването. Пример: ако детето заменя "Ц" с "Ч" ще изпише ЦаревиЦа, като ЧаревиЧа или нещо подобно. Наблюдава се в работата ми много често подобни примери.
3. Редно е да се случи преди детето да е автоматизирало погрешното звукопроизношение, защото след това става по-трудно "преправянето" на постановката на езика, зъбките, лицевите мимики и т.н.
4. Ако се открие т.н. "къса подезична юздичка" в никакъв случай НЕ се съгласявайте да я режат. Кървавия период в логопедията е безвъвратно отминал. До скоро са я рязали с цел да се освободи езика. Рязали са я лицево-челюстни хирурзи, да не остане някой с убеждение, че логопеда е вършел това, просто може все още някой да насочи неправилно детето към такава манипулация. Направи ли го бягайте с 200. Къса подезична юздичка се остановява като се помоли детето да се изплези и се вижда езичето като разцепено "змийско" езиче. Дано го описах добре. Други физиологични проблеми са скована мимика на лицето и устата /правят се масажи на лице и гимнастика на устни и език/, както и специфика на челюст и зъби.
5. НЕ се посещава логопед при смяна на зъбите, особено при липсващи зъбки
6. Родителя трябва да направи паралелна консултация с ортодонт при наличие на проблем със зъбките
Да поясня, че не съм логопед, просто от 15 години плътно работя в тясно сътрудничество с логопеди. От последните ми постове и моментното ми емоционално състояние никой няма да повярва, че професията ми е детски психолог... но както се шегуваме с колегите всеки психолог си има нужда от психиатър