Първото и най-важното си го направила - изляла си поне малко това, което ти ври и кипи от много време и все повече става. Не мога да се поставя на твое място, та не си и помислям да кажа "разбирам какво ти е". Не и като цяло. За някои конкретни неща само... Но нищо по-нормално няма като реакция на психиката и нервите ти, когато са толкова претоварени и то при теб това е от много, много време все пак. Не се чувствай виновна, че и ти си човек и, че имаш предел се опитвам да ти кажа.
На мен ми е много по-лесно от теб и въпреки това - имам си и аз такива периоди след детето, след развода, след м'найстия ремонт
(ей тука вече - да, знам за какво говориш, ама идеааално). Иска ми се да ти кажа, че обсебващите хлапета са такива до определена възраст, но не е съвсем така. Ако им е такова характерчето, а на моичкият определено е такова (копи-пейст на баща си е по темата), по някое време - спира да досажда и обсебва 24/7 поне, да. Просто открива някакви нови и свои си неща за правене, които в много моменти са му по-интересни от това да те лази, лази, лази и да е "мамо, мамо, мамо...". Но си остават "ревниви" откъм внимание и особено не обичат някой да има занимания, в които те не са включени. Тогава се зарязва всичко и се застава на челна стойка, ако трябва, за да не правиш каквото правиш, а да се занимаваш с него. Снощният волейболен мач - беше такъв епизод. Цял ден очите не му видяхме, едвам го привикахме да яде два пъти, но това докато трима души се блъскахме на къщата в село - всеки със своето. А се седна на маса и всички заязяпахме волейбола...майкоУУУУУ
Ядене - бол, играчки каквито ти щукнат, книжки, книжки за оцветяване, пъзели, таблет, отделен телевизор само за него, каквото иска детско да гледа... Тцъ. Отива към 5-те години, няма да ми повярваш какви неща разбира, камо ли да не схваща "Моля те, тихо сега, искаме да гледаме това". Схваща го и точно по тази причина - бреййй то въпроси, то спешни нужди за какво ли не, то чекнене по масата, край масата, по врата на този , в скута на онзи... Трима възрастни стискаме зъби да няма викове, да не е грубо, някак да го включим, на маймуни станахме ти казвам. На, виж сега, ето сега имаме точка, хайде нашите ще бият, хайде направи магия, а така! Още шум и още чекнеж, тормоз, отказ да спре, отказ да прави нещо друго. Искам шоколаааааааад! Давам шоколад, шоколадът бива засилен по мен, че не бил такъв, ами онакъв...
Еми след час и нещо от описаното - съвсем "грубо" и без повече обяснения - станах и му извъртях един шамар, почти крещейки, че трябва да уважава другите, храната, жестовете и да си заминава в стаят без шоколад и, ако пак посмее да ми се весне - ще го набия вече, ама наистина. Не, не се чувствам виновна за реакцията си, ама никак. Чувствам се виновна, че допускам толкова много тормоз преди "да го сложа на място". И понеже съм майка на наистина такъв модел обсебващо хлапе - ясно ми е какви нерви коства да си все споко, да не реагираш с лошо, аз съм почти дебил вече по отношение на това, което мога да понеса от него. Околните рядко издържат и 1/10 преди да ги хване истерията, не се шегувам.
Детето бива да има някакви граници все пак, нищо, че е дете. Тук става дума за поведение, за изграждане на механизъм и навик да общуваш и съжителстваш с околните - като не викаме и не удряме (при ей такива прояви), че да сме "добри майки" - услуга не им правим мисля аз. Така си живеят с идеята, че е нормално да издевателстваш над околните както ти се доще, само защото си ти. Ами не, не е нормално. Не е бебе и твоят синковец, не е да не разбира какво и защо, ако трябва да викаш и да се караш - ми викаш и се караш. Иначе средата ти на живот става налудничева и накрая и ти лудваш. Неизбежно е.
При теб факторите за стрес и напрежение са толкова много и извън детето, че ако и то те тероризира с поведението си - просто ще се сринеш психически и емоционално, ама много трайно и много лошо. Опции много да подобриш ситуацията, че нямаш - разбирам. Ни помощ да чакаш от някого, ни пари валят отгоре ти, че да си платиш за такава. Единственият разумен вариант, не само за теб, а за всички ви е - там и за каквото можеш да се наложиш, коригираш като поведение, с викове ли ще е, с наказания ли, с дълги и детайлни разговори с половинката, с реорганизация на задълженията в ежедневието където и за каквото може поне - просто го направи. Аз поне на майка ми мога да разчитам за Дани, не постоянно, но при нужда и доволно често - да. И въпреки това, така се бях сдухала миналата година по това време, мислейки си, че ни детето мога малко от малко "да вкарам в пътя" и да спре да ме тормози така и, че така ще е тя все и изход няма, че не искам и да си го спомням. И когато най-после опря ножа до кокала така да се каже и нещата станаха "или, или" - ти да видиш как бързо се намериха начини всичко да стане далеч по-нормално и човешко. И детето стана по-нормално, когато отказах повече да му пърхам и подгъзувам за всичко, че сакън да не съм лоша майка.
Дано скоро ви направят банята, да са ти здрави мъжете у дома и кураж! С детето само по-лесно ще става в това отношение, което коментираме с времето, не се тревожи.