Аз това, че до 12 години нямам право изобщо да го оставям без надзор го знам. И да си призная - намирам го за тотална нелепица. То пак добре, че разните ни служби не функционират добре, че повечето родители, ако въпросният закон се гони по точки и запетаи да се спазва - ще сме глобени редовно, пък може и У затвора да се окажем.
Аз от първия си ден в училище съм ходила сама, но беше 87-а, а училището ми беше на 20 метра от нас. Сега времената са други. Със закон, без закон - никой няма да си прати първолака на училище сам, просто не е безопасно. Но децата още на 8-9 в общия случай вече са достатъчно самостоятелни и разумни за какво ли не, за да могат и на училище да ходят сами, да могат и у дома да бъдат оставяни сами за някой час...
Дани нямаше 4 и половина, когато го оставих сам у дома за час за първи път. Да, бях на 20-ина метра от нас, това ми жилище за разлика от предишното още при ремонта е правено съобразно това, че малко дете ще го обитава, та е максимално обезопасено. Единствено готварската ми печка е потенциален риск - на излизане - изключих бушона за нея, въпреки малкият риск да стане нещо - залагам на сигурно. Оставих му втория си телефон, може да борави с него, редовно се забавлява като ми звъни от детската
Нищо не е налагало да го оставя сам, просто като пожела да го прибера, че му станало скучно в парка, ама можело аз да се върна, той щял да си стои у дома да ме чака - как да не пробвам а? Пробвах, получи се. Може да се самообслужва за всичко все пак и "о, чудо!" - оцеля без мен за час. После оцеля и за два, още няколко пъти таман. И още няма 5 години. И защо пък до 12 да не може да си остава у дома сам, ако може някой да ми обясни рационално - моля да го направи. За да го видиотявам зорлен това дете, да го правя несамостоятелно нарочно и м'найсе години още да си спретвам напълно излишни гимнастики с "Как да го заведа, взема отнякъде и кой да седи при него, ако ме няма в къщи". Еми...нямам грам подобни намерения да ви кажа.
Все пак - не пускайте анонимен сигнал срещу мен де.