Смайли, аз "описвам" това, което коментират специалистите по темата т.е. медицински лица. Имам предвид тесни специалисти по тези въпроси, не ЛЛ. Вкл. сега като бях на очни - се коментираха и тези въпроси и онези с ваксините, във връзка с това което уча де, но тя фактологията е същата. Не знам кого визираш под "всички" които пишат и говорят друго. Вчера разбрах, че някой сериозно пише и коментира как има "хомеопатичен прогестерон"
и като го пиеш три месеца и забременяваш. На теб, ако това ти звучи сериозно - на мен ми звучи тъжно нелепо. Подобен род "умности" можеш да прочетеш навсякъде в нет-а и за АБ и за каквото се сетиш, в огромни количества, което все пак не ги превръща във факти.
Рискът от прекомерен т.е. твърде чест прием на АБ,
без да има реално показания за такъв, е този който споменах - риск от развиване на резистентност към тези препарати. Не знам какви антитела очакваш детето ти да спре да образува, ако пие АБ. Ако лепне някой стафилокок и тази инфекция не бъде лекувана с АБ - тя само прогресира. Ако не лекуваш адекватно, вкл. ако прекратиш прием на изписан АБ по-рано, защото ти се сторило, че вече детето е добре - тя рецидивира. Като го направиш това още няколко пъти - може и да хронифицира.
Правилният подход е да се пусне МБ в случай, че има симптоматика за бактериална инфекция, да излезе антибиограмата и да се назначи АБ според нея. Това у нас - масово не се прави. Истина е обаче, че и симптоматично може да се изпише АБ за най-често срещаните състояния и особено при малки деца, които са толкова зле вече като попаднат при педиатъра, че няма как да се чакат 2-3 за да стане готова МБ. А това последното е доста чест случай у нас, точно защото майките много четат "тук и там", "лекуват хомеопатично" и на лекар водят, едва когато дете стане на дроб в ръцете им от яка температура, дето не се сваля с нищо. Т.е. когато инфекцията вече е в своя пик и няма мегдан да се чакат 2-3 дни за назначаване на лечение, ами се назначава според симптомите. Обикновено - съвсем адекватно се назначава и в тези случаи. Има и педиатри, които се "презастраховат" и изписват АБ, още преди реално да се знае дали ще е нужен, или няма. Което е най-грешния подход. Водиш си детето с вирус, който го мъчи от ден-два, ако не ти назначат някакво по-хард лечение, след още ден-два детето зазлее, защото вече нещо бактериално се е развило и тогава вече си е за АБ - следва от страна на родителите: "Еми ето, аз преди два дни го водих, лекарят каза, че не е за АБ, а сега какво стана?!! Детето се влоши и трябва да пие АБ". Демек - лекарят е крив и когато е подходил правилно и адекватно. Затова много често като заведеш дете с вирус, педиатрите за да няма хър-мър пишат на рецепта сиропи и пр. и накрая - АБ с уговорката, ако не мине това до 2-3 дни - тогава започвай да го даваш. Не казвам, че и това е правилно, обяснявам защо тези неща - у нас масово се случват по този начин. И да, пациентите са също толкова виновни, защото са масово неграмотни, но с претенции до Бога, колко много разбират. Педиатърката на Дани редовно е оплювана пред мен от майки, които не знаят, че сме близки с: "Аз отидох да ми изпише АБ, а тя ме разкарва по лаборатории, да пускам някакви секрети, като детето очевидно е за АБ". Има и куп майки подобни на теб пък, на които както и да им обяснява, че за това състояние, с направена МБ, с антибиограма - трябва да се даде АБ...ми не може ли нещо хомеопатично, ама не може ли да не е за 7 дни, ама за три, ама това е отрова, ама, ама... После на своя глава - не го дават тоя АБ, или като се освести детето го спират и след три дни я вдигат посред нощ истерясали и ги придружава до болницата за прием - та да е вече на системи детето.
Няма лошо родителите да четат, да се ограмотяват, да бъдат коректив на лекаря, ако той не е от съвестните - да. Но малко родители всъщност - могат да си подбират източниците на информация и да формират барем базови познания, за кое как се случва и кога как се прави. Да не се лъжем - повечето български майки се "ограмотяват" по тези въпроси в БГ-мама и от "една статия във фейса" и сформират мнения, според кое им уйдисва на личните виждания за едно и друго. Т.е. всякаква обективност е изключена и реалната, достоверна информация по такива въпроси - почти липсва в това масово "писане и говорене". И става една "Едноокия води слепите към...пропастта". И си пишем после някакви неща за, как човек нямало да може да образува антитела (срещу какво?) понеже пил антибиотик и трябва да обясняваме какво аджеба са антителата, как и кога се образуват те, за да изясним, че няма връзка между едното и другото и пр. Понеже 1000 гъски, 3000 пъти вкарали в едно изречение думите "антитела" и "антибиотици" в едно изречение и не спират да бълват такива неща и вЕрно където кликнеш - това излиза на челни места и човек, който е далеч от тази сфера - приема "лъжата казана 100 пъти за истина". И да, за жалост толкова плява има по тези теми, че иска наистина усърдно ровене, че да си отсееш зърното, ако ще е в нет-а. И в крайна сметка родителите откачиха у нас за всичко. Казвам го със съжаление.
Ето, виждате
Вени. Тя да ви каже как гледаше Ники и за какво ли не е била в паника, докато беше облъчена от местната среда, сега как гледа Кати и о..."не може да бъде", Кати е в перфектно здраве и се развива чудесно. А Вени е една щастлива и спокойна майка. Която не сънува кошмари за глутен и не захранва със зърнени зърно по зърно и кое да е първо, кое 7-мо поред и каква страшна драма е то човек да прояде изобщо... Ми не е. Аз навремето си траех как захранвам и храня Дани, че ако бях споделила тук - поне линч щеше да е.
И понеже ми беше първо дете - все пак някакви основни там правила спазвах 3-4 месеца. Сега, ако второ гледам...чакайте ме да се занимавам с такива дивотии и още 100-ина "жизнено важни"
Колкото "хомеопатията" му реши проблема със сливицата и постоянното пиене на АБ, щото се налагаше, докато аз си бях на мнение, че само скалпела ще го реши това и се оказах съвсем права ("сефте"). Съжалявам само за едно нещо, че не я извадих като беше на 2, ами послушах местната ретро-школа на УНГ да чакам до три, тя можело да се свие сама. И един мармот... А на
Сикс Габи се сдоби с макара в ухото, заради тази сливица, отделно хроничното боледуване преди да я махнат, отделно рискът от увреждане на слуха...тя да ви каже. Медицината не е математика, няма и да стане. За всяко решение там има просто правило: полза/риск и ако се придържате към него - ще имате много по-малко проблеми от този вид.
П.П. Понеже и моето мнение е едно форумно мнение - никой не е длъжен да го взима под внимание.
При желание - може да се провери надлежно, дали е така каквото съм казала. Ако вярвате, че лекарите са почти убийци, а всите лекарства ги има, заради "фарма-мафията" - не проверявайте. Така, или иначе и Господ не би могъл да ви убеди в някакви научно доказани факти. Щото и науката е мафия и тя става еднаааа....