За хомеопатията и защо аз вече получавам уртикария
, когато чуя някой някого да съветва, да си лекува произволен здравословен проблем така...
Рачо, в случая съм яхнала метлата пак по този въпрос, защото много сериозен здравословен проблем, който със сигурност е автоимунен, довел е до тиреотоксикоза преди години и то така е ударила, че човекът има физиологични изменения - екзофталм (изпъкване на очните ябълки) - просто не е бил третиран адекватно. Под "адекватно" - аз разбирам да се търсят специалисти, които да направят съответни тестове, да се ходи на контролни прегледи и изследвания, при нужда да се приемат медикаменти, за да не се задълбочава и изостря състоянието и пр. Известна е връзката между уртикариите и проблемите с ЩЖ на всичкото отгоре. Преди при него да се отключи проблемът с ЩЖ се е почнало с такива пристъпи и плюски пак (тогава не чак толкова тежки, но...). И при това положение Рачо, след като малко от малко са овладели хормоните с медикаменти какво е последвало? Ами...няма да пием лекарствата дето са ни изписани понеже те са "химия и отрова" и "няма нужда от тях, защото вече нищо ми няма". Плюските са наречени "абе някаква алергия към нещо", ей такава - случайно, инцидентно възникнала, от какво е причинена - не е търсил никой и тя била "излекувана" с незнайно каква хомеопатия. Под "хомеопатия" се разбират някакви боМбонки от аптеката де. Даже не е ходил при т.нар. хомеопат, дето индивидуално за него да назначава някаква терапия и за конкретния му проблем. Не, че и това считам за адекватна терапия аз лично, ама хайде като стисна двете очи - да приема, че някакъв шанс така има временно да се подтиснат симптоми. Ама не и това няма. В превод - при такива случки, реално нищо не е направено 10-ина години. И понеже това е ремисия за доста дълъг период, настъпила незнайно защо, но в дебелите книги си пише, че настъпват подобни моменти - човекът съответно живее с убеждението, че ремисия е имало заради хомеопатията и тя го е излекувала.
Когато си пишем тук с вас хора, понеже щем не щем сме в час с какво ли не по тези въпроси - за нас куп неща са очевидни, логични, елементарни... Да, ама за хора, които имат съвсем други професионални занимания и нулев досег с каквито и да е медицински неща - нещата хич не са очевидни. Точно напротив - дълбоко неразбираеми са им, въпреки пространните ми обяснения за едно, или друго - те са трудно смилаеми, приемат се скептично, съвсем базови (за нас) понятия дето са ясни като бял ден - биват обръщани и тълкувани погрешно. (Напред дадох примерът с "отслабената имунна система", която реално е точно в обратното състояние при него).
И когато беснея на тема "хомеопатия" и това, че и чешмата да пусна вече се лее това - по тази причина е. Че масово хората нямат идея дори как им функционира тялото, кое и как се случва в него (и е по-скоро нормално да е така) и когато от всякъде им се бълва за този "чудотворен пенкелер", дето лекува от мазол до рак - яко лапват. Лапват, защото е и по-лесното и удобното "решение", когато имаш проблем. Не ходиш по лекари, лаборатории и пр., ами си взимаш едни шекерчета от аптеката дето са вълшебни и готоУ. "ГотоУ" докато така ти се изостри проблемът де, че щеш не щеш да идеш на лекар, или направо в спешното (както стана при нас). И докато си "лекуваш хомеопатично" ей такива много сериозни проблеми - те се задълбочават, задълбочават и като ти светне най-после крушката - работата е много, много изтървана уви.
В момента да ти кажа Рачо, полагам неимоверни усилия да обяснявам на човека нещата буквално от А,Б...Та се надявам да ги разбере, осъзнае и да движим нататък "по азбуката". Ситуацията е сравнима със случки, които сме имали в сайта с безброй потребителки. Идва девойката, няма овулация, тръбите силно деформирани, или с хидроси, или напълно непроходими, ние й обясняваме какви са стъпките за решаване на проблема - тя нали ще клечи над зелка, ще ходи по манастири и ще пие чай от н'ам какво чудодейно биле и то ще се оправят нещата. На върба в сряда де... Та и неговите толкова ще се оправят с "хомеопатия". В добавка - говорим за млад мъж (на 33), който тепърва деца ще иска да прави, пък сещай се с такива проблеми как са репродуктивните функции, това за гарнитура нали... И естествено, след като проблемът бъде споделен на приятелския кръг, ще съм "сам юнак на коня" да пиля за имунолози и сериозна медицина - срещу 10-ина души, които да го убеждават как на шуренайка им баш същото минало с хомеопатия, пък на един братовчед на негов приятел баща му, от село Долно Нанагорнище, който е потомствен билкар ей тия неща ги лекувал за 2 седмици със специални чайчета, един друг пък с акупунктура му се оправило "това същото"... Естествено ни един няма хабер "това същото" какво всъщност е! За тези хора - неговото и едно обринато бебешко дупе от претопляне са едно и също - "някакъв обрив там". Понятието "автоимунно заболяване" не им говори нищо, но пък как се лекува с чай и шекер - всички знаят и не си мълчат де. Ей затова избеснявам и вече на агресия ме избива от увещанията за "чудотворната хомеопатия".
За протокола - правени са и се правят медицински издържани проучвания, относно ефективността на хомеопатията, по същите стандарти, по които такива се провеждат за установяване ефективността на методите за лечение на едно и друго със средствата на конвенционалната медицина. И досега няма ни едно такова, чиито резултат да потвърждава, че с хомеопатия се лекува каквото и да било. Таман напротив - всички резултати сочат точно обратното. Колко помага хомеопатията за даден проблем всъщност - "се потвърждава" само от личното мнение и твърдения на редови граждани, според които така си били излекували нещо си. Те хората може да са убедени, в това което твърдят, както и моят човек беше убеден, че е излекуван, ама...споделих колко е. Неслучайно си има методи по които се доказва/отхвърля ефективност на някаква терапия, ама...какво да говоря вече.
Само за илюстрация на всичко което изписах ти качвам 2 статии, които са от медицински издания и съвсем
общо забележи описват проблемите, с които сега следва да се преборим.
http://spisaniemd.bg/md/2014/02/hronichna-urtikariya-i-avtoimunitethttp://spisaniemd.bg/md/2010/06/urtikariyaКато им метнеш едно око, дори бегло така - ела и ми кажи пак, че "може с хомеопатия да стане". Знам, че ще го кажеш добронамерено, много други хора в такива ситуации са добронамерени, ама не си дават сметка, че реално така вредят. Нали знаеш оня лаф за "пътят към ада...". Е, последните 10-ина години баш същото става с темата "хомеопатия" и за жалост, много хора го разбират това едва след като си платят лично цената за това, че са се подвели.
Докато ние бяхме в спешното за Урбазон, дойдоха и други хора - кой с инфаркт, кой с отрязани пръсти, дойдоха и млади родители с бебето си на ръце. Дете под годинка, с жесток бронхоспазъм и 39 градуса температура. Веднага се извикаха консултанти от "детско", лекарката им каза, че ги приемат, ще сложат абокат и естествено ще се влива АБ и какво ли не още. И каква мислиш беше реакцията на майката? "Ама не може ли без АБ, а да му дадете нещо хомеопатично, аз така си го лекувам, с хомеопатия, не искам да ми тъпчете детето с тези отрови..."
Горката лекарка - блазе й на нервите и здравата психика, аз на тази щях да й изгърмя два шамара, та дано се освести пък...
Та всъщност - има проблем с безразборното и повсеместно дрънкане за "хомеопатия" и мисля подробно обясних какъв е. А това, че всеки е свободен да си вреди и да се самоубива както му пасва на убежденията е неоспорим факт. Аз например го правя с цигари, но барем не твърдя, че са полезни и ми опъват бръчките и се отразяват благотворно на организма ми. Представи си, че отвсякъде за цигарите се бълваше баш обратното на това, което се говори сега (и е доказано така) и хората биваха насърчавани да пушат, че "много полезно", а всъщност така си вредят. Тогава бихме имали проблем и то голям. Но с "хомеопатията" го нямаме видиш ли ти, понеже тя "ако не помагала и не вредяла"?Да, ама не. Не вреди пряко, но нанася косвени щети, понякога сериозни, поради факта, че си въобразяваш, че се лекуваш, а всъщност не се лекуваш и състоянието ти междувременно се влошава. В някои случаи до степен да е рисково за живота ти. Така, че за мен - има проблем и той е именно този.