Добро утро!
От доста време не съм разписвала тук, но пък тайно си крадвам от Зайковите кафета
. Днес си взимам официално.
По този повод - в детската градина има ли по големи групи , където носите четка и паста и си мият зъбите след храна ?
nimika, съвсем скоро обсъждахме темата в кабинета, в който работя. Аз деца нямам, но покрай мен колкото искаш и почти всички вече са в яслена или градинска група. Разпитах майките и всички ми казаха, че децата НЕ мият зъбите в градината
. Пародонтоложката, при която работя, каза, че това наистина е така (в днешно време), за което няма да коментирам възмущението й като човек, завършил стоматология. Тя е предложила на директорка на ЧДГ, в която е било по-голямото й дете, да подари четки и пасти на децата и да им направи "ден", в който да си поговорят за зъбките и да ги научи как да ги мият. Просто така, доброволно. Директорката казала, че това би било реклама, видиш ли и не иска. А и се предполагало, че децата си мият зъбите у дома. Е, да , де, ама по правило зъбите се мият след закуска (иначе е безсмислено), а децата закусват в детското заведение
. Както и да е... Може и да има някои "аутсайдери", където подобна дейност още се практикува, ама на нас да не са ни известни. Аз помня до ден днешен как в детската градина си миехме зъбите. Да, майка ми носеше паста с кашони, ама поне някой му се занимаваше с това и си вършеше работата. Към днешна дата, учителките и помощния персонал явно са "по-заети", та са им опростили това им задължение. И после, защо деца на по 4-5 години са с цифра кариеси в устата
Ами, пък не е чак толкова трудоемнко да му се не види!
Дано много хубавото време да не ни изиграе лоша шега. Болничките бързо да се оправят. Аз следващата седмица съм ангажирана с прибирането на кръщелника от ясла, която пък е под карантина заради варицела. Не знам дали съм минавала през това нещо като дете, защото винаги съм била с рани от пъпки и майка ми не може много да ми помогне. А и като знам как с дребната шарка една "кожна докторка" каза, че със сестра ми имаме краста, повече не ми се рови
. То ще си проличи.
Хубави почивни дни. Ние заминаваме малко да се порадваме на племенницата.