Тя биологията
Джам е аргумент на всяка възраст. А и в разговорът тук - не се явява "аргумент" за действията и решенията на родител - спрямо нещо пожелано от детето му
Единствено е "аргумент", че "половото осъзнаване" да го нарека условно, стартира далеч преди възрастта в която децата ни биха могли, биха желали и биха правили секс реално, добре осъзнавайки какво точно искат да правят с някого от другия пол. Стартира с разни подобни желания, случайни докосвания, за които установяваш, че са ти много приятни и пр. Това при Дара и куп други деца си е баш нормално и част от развитието им, при някои деца ще се случи на 8, при други на 10-11 това, което е развълнувало на Албена щерка й в момента. И единствено това казвам аз, че не е за притеснение, фактът, че се случва. Пък за консултация със специалист - съвсем не е. Не и на база желанието на Дара, да се погушкала с Марк на дивана. Ако има И друго - може би, ама майка й предполагам отдавна щеше да го е забелязала това "друго", дето "толкова не е по реда си" и да са посетили специалист. Прави ми впечатление и то от години, че в поколенията след моето...доста по-раничко вече момиченцата добиват "женствен вид" (може и на Чернобил да дължим тази "радост", или на "чудната храна" с която се тъпчат тези деца
), но тя е напълно забележим факт, дори като се разхождаш по улиците. Не говоря за силния грим, с който се цапотят девойките. А, че все по-редовно виждам момичета с форми и структура, спрямо които аз изглеждам недоразвита и "на око" бих казала, че са пълнолетни. Ама се оказват на по 12-13 години всъщност. Пък, за да добият такъв вид физически, ясно ти е, че съответните и отговорни за това хормони, вече са на съответните нива, което е все пак биология, а не "лошо домашно възпитание" (неглижиране от страна на родителите). Масово обаче - съзряват по-рано физически, спрямо нас навремето, така е.
По отношение на родителската реакция в тази ситуация обаче и аз, както всички останали почти, изразих мнение, че Албена, ако ще разрешава такова гостуване - то следва да е при
поставени от нея условия, под неин контрол и разбира се, че съгласувано предварително с другите родители. В добавка, както се разбра, в Германия баш този вид гостувания са масова практика, вкл. между деца от различен пол, та ако забрани тотално - то съвсем няма да е адекватна реакция, вкл. по отношение на средата, която обитава нейното дете. "Всички правят така", баш за мен никога не се е явявало причина и аз да постъпя по начин Х. В конкретния случай при Албена обаче, отказът ми следва да бъде, или във вид "Защото аз така казвам и повече няма да го обсъждаме. Точка.", което тя не иска да направи. Или пък да обясня, че отказвам, защото желанието на детето ми "е в разрез с нормалността, морала" и по същество е погрешно и сбъркано и да оставя у него впечатление, че то самото нещо е сбъркано (пък то не е). Та затова - не намирам и такова решение за удачно. Гостуване, което ще разреша, ама при моите условия - би удовлетворило и "двете страни", децата няма да бъдат оставени в едно легло да се гушкат и попиват, хеле пък насаме и дотук с тази "драма". Разбира се, ние родителите сме напълно способни от мухата да направим слон и сами да си спретнем голям панаир по кой да е въпрос
, при все, че такъв може лесно и безболезнено да се избегне. Забраните за едно-друго - естествено, че са част от адекватното родителство, просто трябва да се ползват много на място, а не за "добър ден". да се прекали с тях е също толкова неползотворно, колкото и тотално да липсват и да угаждаме на всеки щукнал им каприз на тия деца.
Извън темата, това че "лея слово като пълноводна река" - не значи автоматично, че същото е "глупости". Аргументи в "излятото" от мен - има предоволно, ако някой желае да ги регистрира обаче. В добавка, аз просто изказвам своето мнение по повдигнатия въпрос, без претенция за меродавност на същото;) Споделила съм и конкретни случки, по отношение
реакцията на околните възрастни по подобни въпроси, за да покажа и гледната точка на детето в тях все пак. Твоите аргументи в случая са: "аз категорично не одобрявам/съм против" и това, че са изказани кратко и стегнато - не ги прави по-съдържателни по тази причина само. Поради факта, че в общи линии е само моя грижата по възпитанието на Дани и развитието му във всички аспекти - доста съм се постарала да се информирам и по коментираните тук въпроси. Просто няма как да се "облегна" на баща му за тези неща и да си кажа: "абе той ще се оправи там с мъжките им въпроси, аз съм пас". Налага се да се оправя аз с тях. Процесът на полова идентификация при моето 5-годишно е наличен, по типичния за тази възраст начин. И в говоренето и в действията му, все по-често се подчертава разликата между мен и него, в посока: "аз защото съм мъж". Преди година - такова нещо нямаше. Просто не ми е дошло наум, че тази промяна е за водене при специалист
, понеже както стана ясно - аз съм глупава и пиша глупости. При това по много.
Весело изкарване на празниците на празнуващите! На другите - приятен уикенд пожелавам.