Да, много е важно да се обърне внимание на т.нар. емоционална интелигентност. Колкото и теоретично да звучи, може би и поради тази причина цели поколения са емоционални инвалиди, ако мога така да го формулирам, нека не се лъжем. Около мен поне примери има много, говоря за поколения около моето, за по-малките тепърва ще градя мнение и наблюдение
Предвид, че темата с гушкането се поизчерпа и тушира за сега, можем да използваме тук да си споделяме именно такива въпроси, помагащи ни да разбираме собствените си емоции и поведение, и тези на децата си.
Ето, аз имам в къщи двете крайности. Едното ми дете е сдържано, спокойно, винаги се аргументира в исканията си, доста коректно при това, предвид възрастта си. Другото ми дете е емоционално, експанзивно, в един момент има отрицание, в следващия е другата крайност и т.н. Ами признавам, много ми е трудно да се справям, защото аз самата съм другата крайност и колкото и нескромно да звучи, съм успяла да постигна едно доста добро ниво на емоционална зрялост и просто не я разбирам
Не мисля обаче, че родителите трябва да учим и възпитаваме на всичко, напротив, трябва да има и известна свобода, за да могат децата да се научат сами, разбира се ние трябва да им дадем посоката, примера и т.н., но в никакъв случай не мисля, че съм длъжна да разсъждавам с тях по всяка една житейска ситуация, за да им дам правилната гледна точка, аргументацията, емоционалната страна и т.н. Нямам спомен моите родители да са го правили постоянно, напротив.
Ние сега в стремежа си да бъдем приятели с тях, да градим както казвате безусловно доверие по между ни, леко залитаме в една крайност, която може да ни изиграе лоша шега. Сега знам, че ще скочите половината, та и аз като брулята да се поясня
Далеч не казвам да вървим по метода на макаренко, не напротив, просто казвам, че е необходимо да се търси средата, не бива нито в едната, нито в другата крайност да се отива.
Напоследък все повече се убеждавам, че масово ние родителите оправдаваме собствените грешки и несправяне с т.нар. пубертет. Ами не мисля, че биологията е била различна преди 25 г., когато ние сме били в него и сега. Да, ок някой неща се случват малко по-рано предвид храните които конумираме, но биологията е една. Така че е хубаво да мислим и в тази посока, как аджеба през последните години, когато слободията и т.нар. демокрация са във вихъра си във всяка една посока, този пусти пубертет съсипва деца и родители!
И пак казвам, и аз съм от родителите, които обясняват като развален грамофон защо може или не може за всяко нещо, не мислете, че децата ми стоят мирно и козируват, чакайки разрешение, не. Макар и на моменти целия тоя хаос и гърч да ми идват в повече и да ми се иска, наистина като им се каже веднъж да разберат, уви, нямам този късмет