0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте! Със съпруга ми правим опити да имаме дете почти от 5 години и досега без успех. След преминаване през хомеопати, лекари, билкари, решихме да си запишем час в клиника Надежда /понеже бил най-голям процентът на успеваемост, така ми казаха близки хора/. Като цяло нагласата ми през тези години е, че зачеването на нашето дете ще стане естествено, но след толкова години и напредването на възрастта, започнах да изпитвам съмнения. Досега няма конкретна причина, заради която да не се появява бебето. В същото време имам нужда от съвет от опитни хора, които са запознати с това какво се случва, когато отидеш в такъв център, имам нужда от информация: дали трябва да направя изследванията предварително, и евентуално кои изследвания, каква е давността на изследванията, какви са цените в Надежда, нямам представа колко би ни струвало всички процедури, сигурно още стотици въпроси, които тепърва ще се появяват, а няма кого да попитам. Благодаря ви предварително! Последните две години не съм ходила по никакви лекари, не съм пила никога хормонални лекарства и противозачатъчни и се притеснявам от това какво ми предстои.
*
Yani77, добре дошла!
Ако това 77 в ника ти е годината на раждане, имам новина за теб - нямаш никакво време.
Изследвания ще правиш, каквито лекарят в репродуктивния център реши, не прави нищо предварително. Започва се със спермограма, проходимост на тръби и хормони.
За цените - всяка клиника си има ценоразпис - провери онлайн.

/понеже бил най-голям процентът на успеваемост
В какво?
*
Yany77, най- напред да ти кажа: тук ще намериш подкрепа, голяма подкрепа! Добре дошла!
Информацията поетапно ще получиш в самия процес. Предварително никой не може да ти каже какво те чака, колко време ще протече и какво ще ти струва. Знам, че един такъв отговор не те устройва, но това е истината. Давай смело напред и се довери на лекаря си. Ако ли не сменяй го, сменяй и клиниката. Статистиката не  е частния случай, а ти си частен случай, аз също бях и всяка една тук е частен случай. Записа ли вече час или само си се насочила в тази клиника. За някои лекари там се чака доста дълго.
Първите стъпки са изследване на изходни хормони 3-5 ден от цикъла - ЛХ, ФСХ  Естрадиол, оценка на яйчниковия резерв, ако правилно подразбирам си над 35 - ИнхибинВ и Антимюлеров хормон , ориентировъчни цени можеш да намериш в ценоразписите на лабораториите. Нужно ти е още изследване  за проходимост на тръбите 200- 500 лв. Фоликулометрия - цената е твърде относителна според това къде ще ходиш и броя необходими посещения (може да са 2, 3, 4 ...). Това са първите три стъпки. Не прибързвай и не си спестявай изследване поне докато не се установи евентуалния проблем, не позволявай начало на ИКСИ на сляпо.
Успех момиче!!!
И не спирай да питаш  :wink:

П.С. Ох, да - спермограма също задължително.
« Последна редакция: Юли 05, 2016, 15:27:58 pm от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Съгласна съм с момичетата преди мен, само бих ти казала, не чакай цяла година.Много време е, а след 35г. при жената настъпват необратими процеси и качеството на яйцеклетките силно се влошава.След като опитвате от 5г, но няма бебе, значи има някакъв проблем.За съжаление при репродуктивните проблеми, не се разбира че има такъв, докато не се направят нужните изследвания.

На първо време при теб полови хормони направени според всички изисквания, хормони на щитовидната жлеза и цветна снимка на тръби.Състояние на яйчниковия резерв.

При мъжът ти разширена спермограма по Крюгер.

Хубаво е всички изследвания да се пуснат в клиника, за да бъдат направени нужните прегледи, да се спази начина на взимане на пробите и изследването им.

Питай ние сме насреща.

Момичета, много ви благодаря за отговорите и за насърчението!!!
Да, тази година ставам на 39... Имаме вече записан час, за който чакахме почти година и е в средата на октомври при доктор Цветков в Надежда /не го познавам, нямам никакви отзиви за него/.
Предлагате да чакаме и да не правим нищо преди лекарят да ни каже какво как и къде? Защото в момента гинеколожката, при която ходя, ме посъветва да отида там с готови изследвания, а виждам, че вие казвате да правя изслезванията в клиниката. Всъщност това беше и моето чудене...
Правили сме спермограма преди почти 2 години, както и хормони пак преди толкова време.
*
Ще трябва да се повторят и хормоните, и спермограмата. Ако хормоните могат да се пуснат в някоя лаборатория, за спермограмата това е табу. Трябва да е единствено в клиника по стерилитет, защото в обикновените лаборатории нямат квалифициран персонал за разчитането й. Хормоните мисля, че бяха с шестмесечна давност. Така че, може би е добре да изчакаш. Те се пускат на 3-5 ден от цикъла. Няма да загубиш толкова време.

Yani77

"Имаме вече записан час, за който чакахме почти година и е в средата на октомври при доктор Цветков в Надежда /не го познавам, нямам никакви отзиви за него/."

Аз съм при него от тази година и съм с много добри впечатления от него.Обиколила съм доста доктори и с ръка на сърцето мога да кажа,че това е моят доктор.
Искренно се надявам и при теб така да се получи
*
От личен опит -  на първичен преглед при д - р Стаменов отидох с много изследвания направени не в репродуктивна клиника -  всичките хормони плюс хистеросалпингографията не бяха в специализирана клиника , от инсета документи и други още за мен , две спермограми от репр. клиника и две от ВМИ. Някои от изследванията бяха на повече от шест месеца, други бях повтаряла месец , два преди прегледа. Просто оползотворявах чакането, бях наясно с кое как и се надявах да не губим време за основните  изследвания. Всички изследвания ми ги прие док. и не не поиска да повтаряме нито едно от тях в Надежда. Бях ги снимала и ги оставих там за досието. За спермограмата е важно да е в клиника.

Yani77,  мой колега точно в момента подскача при всеки звън на телефона - всеки момент чака бебе точно от доктор Цветков и естествено е супер доволен.

За изследванията ти прецени. Аз само споделих как беше при мен.
« Последна редакция: Юли 06, 2016, 16:32:45 pm от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Момичета, много ви благодаря за отговорите и за насърчението!!!
Да, тази година ставам на 39... Имаме вече записан час, за който чакахме почти година и е в средата на октомври при доктор Цветков в Надежда /не го познавам, нямам никакви отзиви за него/.
Предлагате да чакаме и да не правим нищо преди лекарят да ни каже какво как и къде? Защото в момента гинеколожката, при която ходя, ме посъветва да отида там с готови изследвания, а виждам, че вие казвате да правя изслезванията в клиниката. Всъщност това беше и моето чудене...
Правили сме спермограма преди почти 2 години, както и хормони пак преди толкова време.

Здравей, Yani77! При тази ситуация, докато чакате за часа при д-р Цветков, можете да направите няколко неща. Спермограма в репродуктивна клиника, ще трябва да я повторите в "Надежда", но е добре да имате 2 спермограми с най-малко 1 месец между тях и в две различни лечебни заведения, за да можете да кандидатствате за финансиране към ЦАР, ако сте с мъжки фактор. При отклонения в спермограмата ще ви трябва и консултация с уролог. За тебе - оценка на яйчников резерв. Това е специализирано изследване, което се прави на 3-ти ден от МЦ, включва ултразвуков преглед с изброяване на фоликули и изчисляване обем на яйчниците плюс базисни хормони. Така ще си подготвена, ако резервът е започнал да намалява, ще пристъпиш по-бързо към асистирана репродукция. За фоликулометрия също имаш време. И, разбира се, основни предконцепционни изследвания, които могат да бъдат направени навсякъде.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Тази сутрин съвсем неочаквано ми се обадиха от клиниката и часът ми е изместен за 11 юли!!!, така че ще ви пиша какво точно са ми казали.
Отново безкрайно много благодаря!
 Yani77.
Репродоктивните екипи излизат в отпуск от 15.07 до 15.08.Тъкмо ще ти кажат какво искат като изледвание.На мен д-р Цветков ми иска 3ти ден LH,FSH,Estradiol,9 ти ден ТSH,TAT,MAT,Prolactin(не по- стари от 3 месеца),спермограма.За Prolactin има изисквания,можеш да прочетеш в тази тема http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=50611.0 (на мен никой не ми беше казал)
Успех и както се казва "на есен с песен"
Много добри впечатления от д-р Цветков - интелигентен, спокоен човек. А за нас: следващите стъпки цветна снимка, хормони и ми препоръча консултация с ендокринолог, тъй като мъничко са ми по-високи стойностите. Цветна снимка ще направя в Надежда, както и спермограмата ще направим там. За ендокринолог идеи?
д-р Начев мисля,че работи с клиниката,чувала съм добри отзиви.Други добри отзиви съм чувала за Мариета Лазарова
« Последна редакция: Юли 11, 2016, 16:41:11 pm от bebeshok0326 »
След изминали няколко месеца пак съм тук...
До момента: хормоните са добре, с изключение на TSH, което ми е 2.8. Ендокринологът ми предписа лекарства, които трябва да вземам. Направих цветна снимка - всичко е наред и там
Спермограмата е ок с малко отклонение при подвижността на сперматозоидите. Но и за това са предприети следващи стъпки при урололог.
Заключението на д-р Цветков е, че след като 5 години нищо не се е случило, следват инсеминация или инвитро. Не е ли много бързо това? 
Разбира се, започвам да си задавам въпроси като възможно ли е да не сме си уцелили овулацията за 5 години при не особено активен сексуален живот от наша страна.
Препоръчаха ми близки като алтернативен вариант иглотерапия.Нещо да сте чували?
Та така...
*
Яни, на колко си години?

Яни, на колко си години?

39 навършвам скоро
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Стандартният период на изчакване е 1 година при жена под 35 години и 6 месеца при жена над 35 години. Опити от 5 години и възраст над 35 г. са повече от достатъчни, за да се премине към специализирана помощ. Ако изчакате още малко, рискувате да няма вече качествени яйцеклетки. За съжаление, не можем да спрем естествените процеси на изчерпване на яйчниковата функция.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Нямам какво повече да добавя след отговора на Мели.
Не си губете времето в чуденки, ами действайте! Не подценявай възрастта си, която е прекрасна за много неща, но не е в полза на жена, която иска да забременее! Казвам го без лоши чувства (аз съм ти почти набор).

Успех! :-)

*

stefi22

• *
  • 4
  • Ем няма кво :D
Ще е хубаво да споделите и какво решение сте взела. 5 години не са малко време и аз бих отишла на лекар още втората.

Дано всичко се оправи и най-после постигнете целта си :)
Препоръчаха ми иглотерапия, както споменах, ще пробвам да видя дали нещо ще се получи.
Какво да се прави като съм привърженик на естествените методи  :(
Успоредно с това инсеминация като първа стъпка. И ако не успеем - ин витро.
Може ли някой, който има опит с забременяване от ин витро, да ми даде знак, за да пиша на лични за повече детайли. Благодаря предварително!