Момичета, както казва
Мели - не си обменяйте диагнозите и леченията. Особено когато става дума за деца, бих добавила аз.
В листовката на почти всеки лекарствен препарат (да не кажа абсолютно всеки), е упоменат обичайният прием от него какъв следва да бъде като количество, ОСВЕН АКО лекар не е предписал друго. Педиатърът знае с какво се храни бебето, та може да се сети, че в АМ (ако то яде това) също има вит. Д. Също така, за да прецени, че дете Х е потенциално застрашено от рахит - не се ориентира само по височина/кг. на определена възраст, а и по други белези и те при едно дете може да са налични, а при друго да липсват. При всички случаи - разхитът е тежко състояние, което трудно се овладява и може да остави трайни белези. Ако някой се съмнява в подобна преценка на педиатъра си - нека потърси второ и трето мнение, преди да предприема някакви действия, или да не предприема съответно. Но не и на своя глава, при недостатъчно ниво на компетентност и с нет-а за консултант - да взима такива решения.
Имайте предвид също така, че при малките бебета - често се наблюдават периоди на т.нар. "скок в растежа". Обикновено изглеждат точно така - лавинообразно качване на тегло в кратък период, увеличен апетит... ама костната система - не може да се развие паралелно с бързо натрупаната телесна маса и затова педиатрите препоръчват едно, или друго за даден период, според конкретното състояние на бебето. Това не е прецедент, точно напротив. Една от причините децата до годинка, да се следят всеки месец на ДК е именно динамичното им развитие в този период и "хващането навреме" я на нисък хемоглобин, я на тръгващ рахит и др. типични за тази възраст.
Само без паника
П.П. И тук и в други теми, често се случва лекар да изпише някакъв препарат в определена дозировка и период на прием и като се прочете листовката на същия: "Аууууу, ама то пише....". Лекарите много добре знаят какво пише в листовката, освен това знаят какво е активното вещество, как точно действа и колко от него и за колко време трябва да приема техният пациент с проблем Х. Не ги мислете за такива малоумници де.
Да не говорим, че у нас всяко новородено приема вит.Д, по колко такива минават през ръцете на един педиатър за годините му практика си представете вие, ама този същия - ще вземе да ви каже да дадете на бебето си вит.Д в опасно количество за него? Щото не е чел листовката? Вярва ли ви се? Аз например пиех по 10табл. Неофолик-мета на ДЕН, като бременна, толкова ми изписа моят лекар, след като със съответен тест се установи, че по-трудно усвоявам ФК. В листовката на тази ФК пише, че обичайният прием е по 2 табл. дневно., което не означава, че в моя случай точно, ако го бях пила така - нямаше синът ми да се роди със спина бифида, щото мама умее да чете листовки нали...