Много различно е във всяко семейство (визирам подходът на баба и съответно как мама реагира, че и татко....), а и наистина зависи на каква възраст е детето.
Примерно, ако говорим за моята майка, подходът й е чудесен, ако децата обаче бяха по-големички, да си четат задно книжки, да учат нови песнички, стихчета, да рисуват, и други подобни занимания. Само че нашите деца са малки още, не могат да се концентрират върху нещо за по-дълго време. А и това, че са две може би също я затруднява (наистина е много различно да се грижиш за едно дете и съответно за близнаци, или пък за две деца на различна възраст).
И преди съм писала за моята майка, тя е толкова всеотдайна и обгрижваща, че край нея децата започват страшно да се глезят, едно категорично "не" не може да каже, само ги обслужва за едно или друго... в крайна сметка децата забравят изградените си навици за всичко: хранене, тоалетна, прибиране на играчки, и т.н.
Няма да се впускам да разказвам конкретни случки, че ще стане прекалено дълго. Но същественото е, че децата ни следват вече някакви установени правила свързани с ежедневието им (ред който ние с баща им с ежедневни усилия сме установили и поддържаме), а като дойде баба настава едно глезене, което не само, че не понасям
, но в някаква степен е и опасно за децата чисто физически: започват да се дърпат все за нещо, да се катерят по столове и маса, да се спъват в разпилени по пода играчки, да плачат без нужда.... никаква игра не се получава, само се дърпат, спорят за нещо, пищят. Всички установени навици при хранене се забравят, капризи всякакви.... едната искала да яде едно, пък другата искала друго, не можели чашите за вода да си донесат от другата стая, и т.н. .... и защо
, защото баба постоянно притичва да направи нещо вместо тях (може би й е по-лесно сама да го свърши, вместо да разясни на детето нещо за поведението му, да опита да го научи кое е по-правилно в конкретната ситуация.... това май наистина е по-трудният вариант
). Отделно случаите, в които детето едва понечва да каже нещо, тя веднага "кажи, бабе, какво искаш". Резултатът от последното й посещение за три дни беше, че децата започнаха "мамо, искам.... някаква играчка примерно", едновременно с това "искам, вода", малко след това се захвърля играчката на пода и "мамо, искам... нещо друго", само "искам, искам ..." и с нищо не успяват да се заиграят.
Абе накратко, луда я правят за тези 2-3 дни
, тя накрая си тръгва изтощена, а за мен остава усилието дни наред след това да върна установените ежедневни навици за всичко: хранене, ходене до тоалента, някаква самостоятелност в игрите....
Или аз съм много взискателна и се вглеждам в детайли, не знам, но се оказа, че в нашия случай е по-добре баба да не помага
. Поне на този етап де, ще видим като пораснат още малко децата, може при друга възраст да е различно.
Опитах да разговарям с баба им, т.е. моята майка, близки сме си все пак и мислех, че ще ме разбере, ами не се получи, напротив засегна се (със самочувствието на човек с опит, отгледал две деца нали
). Та затова засега предпочитам да идва вкъщи по възможност по-рядко
, отклонявам предложенията й за гостуване и всякакви начини да ми помага, и така.
Също аз не бих се чувствала спокойна да отида на почивка без децата, ще ми е притеснено.... но това е нашият случай, всеки си знае за себе си.
Взаимоотношенията във всяко семейство са толкова разнообразни и сложни, че едва ли е възможно някой отстрани да даде препоръка, но за мен много важно за децата е да има ред, да има някакви елементарни правила, които да се спазват ежедневно: хранене, часове за сън, игрите и играчките им.... също за самото поведение на детето, доколкото може да разбере спрямо възрастта си, разбира се.
И много важно мама и тате да са на едно мнение (а и баба също
), а не аз като се опитвам да обясня на детето да не се глези, или да си събере разпилените играчки, или да не пищи, и др. ..... баба да казва "остави го детето, недей така".