Яна, ще ти кажа моето мнение като част от двойка, бореща се с мъжки фактор. Вече чакате от 1 година, което не е малко време. Винаги има шанс един плувец да стигне до яйцеклетката, но при влошена спермограма този шанс е намален. Не е невъзможно, но е по-трудно. Ние правим опити от година и 4 месеца. Безрезултатни досега. За две момичета още се сещам с мъжки фактор и при тях без резултат засега (едната е бременна в момента след инвитро пу-пу). Затова моят съвет към вас е:
- консултация с уролог за установяване дали има Варикоцеле (Вземете си от уролога също становище "С прекоръка за инвитро")
- проверете му хормони и микробиология. Може да изникне някъде там проблема и да се окаже лесно лечим
- след 1 месец още една спермограма в друга клиника задължително с морфология по Крюгер. Оптимално е въздържание 3 дена. При повече дни бройката се вдига, но подвижността е лоша
- ако и втората спермограма покаже Астенотератозооспермия, пускайте документи за фонда, за да си тече времето.
На базата на втората спермограма решете дали става за инсеминация. Бях писала по-напред формулата.
А вие през това време си се обичайте и си правете опити. Нищо не пречи за това. Пък дано чудото се случи. Просто моя съвет е междувременно да си минава времето. След подаване на документи за фонда отнема 3-4 месеца да ви дадат заповедта. Веднъж вземеш ли заповедта имаш 1 година да я ползваш. Така че ти пак може да не бързаш. Просто да си я имаш и ако в един момент решите, че не се получават нещата, да действате по-бързо.
Пристъпите ли към АРТ (инсеминация или инвитро) ще трябва да провериш проходимостта на твоите тръби. Наистина се продухват тръбите и следващите месеци по-лесно се придвижват сперматозоидите.
А за мъжа ти по принцип е добре консултация с лекар, но има някои добавки, които аз сама назначих на моя съпруг: Трибестан (синтезирани и пречистени бабини зъби), бърканицатан на Кацаров и витамини. Лекарите ги одобриха и предписаха и допълнителни добавки.
При него е много важен начина на живот:
1. пушене - ако пуши, просто всяко лечение ще е все едно си давате парите на вятъра. Да много хора пушат и имат деца, но види ли се проблем, до тук с цигарите
2. алкохол - ракията, която изпие днес, убива сперматозоидите след 3 месеца. Моя съпруг имаше традиция всяка вечер да си пие по една ракия и това му е все още много мъка, ама се свиква.
3. застоял живот - стоенето по цял ден седнал доближава тестисите до тялото и това повишава темепратурата им, което понижава годността на сперматозоиди. Препоръчително е, ако е шофьор или в офис, да става на час и половина-два за няколко минути. Всякакво движение е препоръчително.
Ако имаш някакви въпроси, питай. Колко материали изчетох и колко излишен рев изревах. Пожелавам ти успешно естествено забременяване. Пък ако се забави, не се плаши. Мъжкия фактор е лесно преодолим. Моята докторка ми каза: "Трябва ми една яйцеклетка, един сперматозоид и помощта на Господ".
Има една част, над която никой лекар няма контрол и тя е помощта на Господ. Така че, Господ ако реши да ти помогне, няма и да стигнеш до лекар
Сега да се отчета и аз: цикъл 1 ден. Утре съм при Петрова за хормони и преглед. И да се започва. Тези дни ми се струва, че ТСХ пак ми се е вдигнало, защото сутрин като се събудя и усещам леко сърцебиене. Като си пия Л-тироксина, изчезва. Та ще го видим и него утре. Аз съм спокойна, пункция да има, пък за трансфер все ще се издебне добър месец.
С Мишо сме решили да се възнаградим в деня на пункцията: той с ракийка, че не пил нищо от 10 месеца, а аз с глюкоза под формата мелба на Стената (Пловдивчанки ще ме разберат).