Мили момичета, съжалявам за песимизма си и бих искала да нямам поводи за проявата му, но трябва да ви отрезвя. За съжаление, цитираните отговори от доц. Щерев и г-н Николов, секретар на Президента, означават само, че двете институции са си "измели" административната поща на някой друг! Някога ще получите отговор на тези препратени писма от здравната каса - а вече нейните отговори ги знаете наизуст. За съжаление, нито доц. Щерев, нито г-н Първанов са се доближавали до тези писма, камо ли да са ги прочели, преживяли, помислили какво могат да направят. Това са писма по форма, само входящите номера сменят. Някои европейски институции в подобни случаи поне симулират личен отговор и ако не реално решение, то поне съпричастие от първоначалния адресат, но тук, в БГ, няма такива работи. Тъжното е, че на нашия проблем все още в родното ни здравеопазване гледат като на луксозна екстра, прищявка, сравнима с естетичната хирургия от типа на липосукция или увеличение на бюста, а на програмата за ин витро - като щерев каприз и далавера. Все пак парламентът е този, който гласува бюджетът на касата, а министърът провежда държавната политика в здравеопазването - е, ние не сме там - нямаме кой знае какво място нито в бюджета, нито в политиките на държавата. Така, че няма причина да смятаме, че тези институции ще отговорят искрено на писмата, петициите и молбите ни. Това би могло да се промени само чрез достатъчен обществен, граждански натиск, чрез медиите, недържавните организации, най-грубо казано, чрез публично афиширане, че това е мислене и искане на достатъчен брой гласоподаватели (защото май нищо друго няма значение), които в подходящия момент може да наклонят везните нанякъде ... ама това иска много време тук и по-друго общество ... Много ми се иска някой да ме опровергае и да ме обнадежди, но не ми се вярва. Успехи на всички в личните и общите битки!