0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ендометриоза
« -: Септември 07, 2006, 12:59:38 pm »
Здравейте момичета. Чета ви отдавна и се радвам, че ви има. Реших се да напиша за моя проблем. Опитите ни  за забременяване са от почти 5 години. Миналата година ми правиха диагностична лапароскопия, на която се установиха дребни ендометриозни огнища. Всички други изследвания са ни добри. Назначиха ми лечение с оргаметрил и дуфастон в продължение на няколко месеца. През това време опитвахме за бебче. Но се появи и ендометриозна киста /30 мм/ до левия яйчник, която не се маха вече 1 година. Макар че правихме 4 инсеминации, бебето не стана. При последния преглед при нов лекар ми назначиха да правя лапаротомия и доктора иска да спираме менструацията с инжекции Декапептил за 6 месеца. Доколкото разбрах, те са много скъпи, а касата няма пари по тази клинична пътека до края на годината. Има ли друго решение на проблема?

Вече съм много уморена и отчаяна от тази борба и от вчера съм го ударила на рев
*
Re: ендометриоза
« Отговор #1 -: Септември 07, 2006, 13:30:52 pm »
здравей,авринко!!!
дали ако направиш лапаро чрез касата(само незнам дали това е възможно,не съм много в течение на нещата относно касата),няма да ти назначат лечение и чрез нея!!аз съм правила опер.лапаро преди 4г. и минах тогава чрез касата и лечението ми с деферелин 3м.също!
може би ще се включат и др.момичета които да са по наясно и които са правили наскоро лапаро.
можеш да попиташ гинеколога който посещаваш-те са по-наясно с това.

спокойно,сигурно има и друго решение.не се отказвай. :)

« Отговор #2 -: Септември 07, 2006, 14:16:39 pm »
Лекарят препоръча лапаротомията да се извърши колкото се може по-скоро. Но това означава лекарствата да си ги купувам аз, защото касата ще отпуска пари за ендометриозата едва след Нова година. А иначе самата операция може да мине чрез касата.
*
« Отговор #3 -: Септември 07, 2006, 14:25:21 pm »
Как така лапаротомия за такава малка киста. Това не го разбирам, при мен беше лапароскопия. Имах ендометриозна киста 9 см .....  8O
« Последна редакция: Септември 07, 2006, 14:30:53 pm от tsufy »

*
« Отговор #4 -: Септември 07, 2006, 14:25:54 pm »
здрасти!!!
защо колкото се може по-скоро?тук има нещо гнило-поне аз така мисля!
« Отговор #5 -: Септември 07, 2006, 14:34:24 pm »
Явно докторът се притеснява кистата да не изяде яйчниковата тъкан. Но иначе и на мен ми се видя крайна мярка тази лапаротомия.
*
« Отговор #6 -: Септември 07, 2006, 14:38:47 pm »
защо не се консултираш и с друг специалист!!!никога не се осланяй само на едно мнение по толкова сериозен проблем?
междудругото-кой е лекаря и в кой град?
« Отговор #7 -: Септември 07, 2006, 14:59:28 pm »
Ако се насоча към оперативна лапароскопия, кой лекар в София ще ми препоръчате?
*
« Отговор #8 -: Септември 07, 2006, 15:04:14 pm »
аз съм правила при проф.налбански?доволна съм,но...има може би и други.разгледай мненията за лапароскопии във форума.има доста материал по тази тема,а и други сигурно ще се включат.
успех!!!
*
« Отговор #9 -: Септември 07, 2006, 15:11:41 pm »
Шейново: Попов.
Аз лично съм доволна за момента :-)

« Отговор #10 -: Септември 07, 2006, 18:12:10 pm »
Аз ще се въздържа от съвет при кого да отидеш, но твърдо ще те посъветвам да настояваш за лапароскопия! Не се оставяй да те режат! Аз още си патя от коремната операция и си мисля, че можеше и аз да съм само с лапаро  :( Успех!

lb2f
« Отговор #11 -: Септември 08, 2006, 09:41:54 am »
Сега при мен възникна отново въпрос. Вчера говорих с лекаря. Даде ми категоричен отговор, че при наличие на ендометриозна киста /макар и с размер 3 см/ се налага операция, а не лапароскопия. Това се правело с цел да се изчисти добре кистата и да се изгорят други огнища /ако има такива/ и да не се получат усложения и последващи сраствания. Чудя се дали няма и друг начин да избегна операцията, но засега нямам отговор.
Между другото има ли жена, която да се е излекувала окончателно след операция или лапароскопия и последвало лечение с инжекции /Золадекс, Диферелин, Декапептил/?  Моля ви за коментар
« Отговор #12 -: Септември 08, 2006, 10:19:14 am »
Преди да вземеш каквото и да било решение, чуй още едно лекарско мнение.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
*
« Отговор #13 -: Септември 08, 2006, 12:37:07 pm »
Преди да вземеш каквото и да било решение, чуй още едно лекарско мнение.

Абсолютно!
Или най-малкото - разрови се и виж всъщност на колко от момичетата с ендометриоза им е правена коремна операция?!? и на колко - лапароскопия.
За нераждала жена една коремна операция дърпане на дявола за опашката........
Аз лично имам две лапароскопии при д-р Попов, Шейново. Той беше човека, който се опули на мнението на колегата си за коремна операция и в моя случай.

*
« Отговор #14 -: Септември 08, 2006, 12:47:32 pm »
И при мен беше така. Всички лекари твърдяха, че толкова голяма киста може да се отстрани само с коремна операция, но Попов каза друго. Не се препоръчват коремни операции за нераждали жени.
Оставам с впечатлението че си зависи просто от Доктора и неговата квалификация.

« Отговор #15 -: Септември 08, 2006, 12:50:42 pm »
Моят личен съвет е да си направиш лапароскопия по-скоро особено след като кистата ти е на яйчника. Точно при лапароскопията вероятността да се получат след това сраствания са минимални. Аз се мотах две години докато ми наблюдаваха кистата дали няма да се махне и изпих какви ли не лекарства, но уви шоколадовите кисти просто си седят и си растат. В края на краищата се реших на лапароскопия преди три години и от тогава не съм имала проблеми. Отстраниха ми една 4 см. киста и две огнища. Докторът който горещо ти препоръчвам е Попов от Шейново.
По въпросът ти за лекарствата и аз не знам точно как е в момента все пак от моята лапароскопия са минали 3 години, но когато аз я правих също нямаше лимит за лекарствата и се наложи да пия Оргаметрил 2-3 месеца, който също блокира цикъла, след това направих 3 инжекции с Диферелин, които пое касата. Тъй че ти докато свършиш всичко ще дойде 2007 и касата пак ще има парички и пътечка!!!
« Отговор #16 -: Септември 08, 2006, 14:56:10 pm »
Напоследък се налага менние, че жените които се борят със стерилитет, не е необходимо да употребяват золадекс или подобни, освен в случаите когато има силни болки, честно казано съжалявам че раздоварях с лекар чак след последната инжекция, но при мен вече минала работа, съветвам ви да поговорите с добър специалист.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
*

Жужка

• 564
  • Фен на Пегъзи Музовски
« Отговор #17 -: Септември 08, 2006, 15:59:54 pm »
Здравей! Предолжена ти е лапаротомия, тк част от д/рите приемат, че при лапароскопската операция има риск съдържимото на ендометриозната киста да се "разнесе" с щипките и да нанесе повече вреда, отколкото полза. Освен всичко, което се прави при лапароскопията, при "отворенета" операция всички засегнати органи се "изваждат" и измиват, което и води до по-малкият риск от разнасяне. Но, според мен си зависи от хирурга. Ако е калпав, ако ще да ти изреже органите все тая-има риск нещо да остане. Не мисля обаче, че има добър медик, който да препоръчва лапаротомия на нераждала жена.
Потърси второ мнение.
Успех!
Мога, стига да искам.
« Отговор #18 -: Септември 08, 2006, 16:52:20 pm »
Сменяй доктора!!! Абсурдно е да те реже заради толкова малка киста  8O

lb2f
« Отговор #19 -: Септември 08, 2006, 17:08:51 pm »
Благодаря ви, момичета. Виждам, че всички сте категорични.
Моля да споделите мнение и по тези въпроси - има ли излекувана жена от ендометриоза и дали ендометриозата може да е единствената ни причина за стерилитета?