Вики, от все сърце ти желая успех.В абсолютно същата ситуация съм. Ако нямаш против – да ти разкажа цялата си история: Последна редовна менструация 2.август. Очаквана ову -12 - 14 08., тогава правихме опитите. Забременях. Около 2-3.09 си направих тест за бременност - положителен. Посетих лекар - с вагинален УЗ се видя само увеличена матка - ясно - рано е. Тъй като имам предишно кухо яйце и последващ кюртаж - изписаха ми прегни и дуфастон с цел засилване и аз незнам още какво. ПОлсе и аз заминах за чужбина (от няколко месеца съм на режим: 20 дена в чужбина и 10 - в България). На 20.09. прокървих обилно за кратко и без болка. Реших че е спонтанен аборт.Дотърчах до някой лекар - слава богу - не беше. Гледаха ме с коремен ехо - имаше плoден сак и много малък зародиш в него. На 25 се прибрах в БГ и веднага - на преглед.
С вагинален УЗ. Видя се добре оформен сак, жълтъчен мехур и малко зародишче (0.39см). С тези параметри отговрям на 6.г.с. според лекарката. А по ПРМ би трябвало да съм към 8 г.с. Обезпокоителен беше и факта, че не се долавя сърдечна дейност. След 5 дни повторих прегледа – зародиша беше станал 0.46см, но пак – без сърдечна дейност. Според докторката пак клони към “Missed abortion” – плода не се развива.В същия ден отидох на друг лекар, с коремен УЗ, според него всичко е ОК, „..пий си неофолик-а, може и по чаша бира – съдържа фолиева киселина; и мисли позитивно...” На 1.10 пак заминах за чужбина с огромно неспокойствие. Включих се във форума, всички ме зареждаха с позитивизъм, за което съм ви много благодарна! И днес направих преглед – в сака не се вижда нищо...Прегледа беше с коремен ехо, при лекарката, при която бях като получих кръвоизлива. Аз лично не мога да повярвам, че ми се случва.Срината съм незнам какво да мисля и да правя и изобщо как да живея....Искам все пак с цялата си болка, мъка и обърканост да те подкрепя, да ти кажа нещо мило. Не се предавай. Концентрирай цялата си положителна енергия за да дадеш шанс на тази бременност, да извоюваш от съдбата си да имаш бебе. Ще бъдеш бременна, ще бъдеш майка, вярвай в това.
Това ти е първа бременност, нали? Дори и да се провали, шансовете за следващи са ти огроми и реални. Неразвилата се бременност (миссед аборт, кухо яйце и т.н.) се причинява от хромозомни аномалии, за които все още няма научно обяснение. Това е едно доста често явление в десетки проценти от бременностите, но вероятността да се повтори при следващи бременности е твърде малка. Ако една бременност има такъв развой – то това е реакция на организма да се чисти от лоши (увредени, некачествени) плодове. В този смисъл – се намалява риска да се роди увредено бебе, което наистина е голяма трагедия в живота на едно семейство. Да пази Бог.
Имай сили! Тежко е, но една така изстрадана бременност ще те доведе до огромното щастие да бъдеш най-любящата майка един ден.
Дръж се добре информирана за всичко, както и правиш. Спокойно си резюмирай ситуациите. Не се огорчавай от формалното отношение на докторите – ти сама казваш, че те гледат като едно евентуално отклонение от някакви норми, и се опитват да предвиждат всякакви ситуации.
Много се вълнувам за теб. Дръж ни в течение.
Успех навсякъде, мила Вики, най вече в бременността.