Тъй като може би сега нови момичета разбират за инициативата с кодово име Акция Буркан, а темата се получи дълга, ето кратко обобщение.
От 10 октомври насам се обсъжда идея за протест срещу НЗОК и нейните действия по програмата за подпомагане на ин-витро.
Идеите са няколко:
- организиран протест с буркани с цветя, които да се оставят пред НЗОК в уречен ден и час
- организиран протест с празни бебешки колички - шествие. отново в уречен ден и час.
- евентуални съпътстващи активности, за които, обаче, са нужни финаси - стикери по витрини или стъкла на коли с текст "В стъкло се ражда живот - продължете програмата на НЗОК за ин-витро"../да речем/
За да видим кога да се организира протеста, решихме първо да се "преброим", за да не стане смешно - 20 жени с колички или две каси буркани с китки пред НЗОК. Има списък в първия постинг, от мен, с момичетата, които до момента са заявили желание за учестие. Уместно е да вметна тук, че не успявам добре да проследя всички затова, моля, пишете ми на лични, ако сте сигурни, че ще участвате..
ДАТА И ЧАС УРЕЧЕНИ ОЩЕ НЯМА. В момента се обсъжда датата 5 ноември, но ако не успеем да се организираме до тогава КАТО ЧИСЛО, ще трябва да я преместим. Започна обсъждане и за това дали може да се направи паралелен протест и в други градове.
Междувременно, днес в 24 часа излезе много добър материал, в който се говореше за тази наша инициатива. Вижте 2 и 3 страница. Този материал възбуди интереса на медиите и вече има желание от страна на Канал 1 да отразят протеста ни, има включване от Националното Радио, доколкото разбирам - още едно от бТВ, ТВ 7 ...да се надяваме, че ще има и други..
СЕГА ОТ НАС ЗАВИСИ да се подкрепим една друга, дори и да нямаме този тип репродуктивни проблеми, които се решават с инвитро. Да се подкрепим в борбата си за родителство. Да отворим една теми, по която нашето общество мълчи - например, защо програмата на НЗОК говори за безплодие ПРИ ЖЕНАТА САМО.. Защо няма клинична пътека за лечение на мъжки репродуктивни проблеми? И още и още... да започнем да говорим!
И така. Това е обобщението на темата за момента. Приканвам ви да се включите в първоначалната тема "Акция Буркан" със заявка за участие, за да не се получават обърквания. Аз ще следя за имената ви там и ще очаквам да ми пишете и на лични. От общия ни брой зависи и друго - уточняване на датата за протест, за да можем да видим колко сме, къде сме, ако ще правим протест в други градове - кой за кой град ще отговаря.
Какво трябва да уточним:
- какво правим - колички или буркани?
- В кои градове?
- Колко сме?
- Коя дата и в колко часа?