jam,
На въпросите лично към мен1. Стефко понесе „Пентаксим”-а без никакви странични реакции – нито локални, нито общи – и при трите инжекции. Тъй като имаме фамилна обремененост за алергии и лекарят поставяше за първи път тази ваксина, даде на Стефко профилактично 10 капки „Фенистил”.
В листовката на „Пентаксим” има следния текст:
„Както за всички инжекционни ваксини, се препоръчва винаги да има готовност за подходяща медицинска намеса и лечение в случай на възможна внезапна анафилактична реакция след приложението на ваксината. Поради това, ваксинираното лице трябва да остане под лекарско наблюдение 30 минути след прилагане на ваксината”. Ние всеки път оставахме под лекарско наблюдение в продължение на един час след ваксинирането.
2. Всички ваксини досега (не само „Пентаксим”) са ни поставяни в „Торакс” – за всяка една имунизация имам епикриза с описание на статуса на детето, установен при прегледа преди ваксинирането; дата и час на поставяне на ваксината; търговско име, партиден номер и срок на годност на ваксината. Епикризите са на бланки на „Торакс” - Пловдив, с името на детето, ЕГН и адрес, както и с името и подписа на лекаря, поставил ваксината. Оригиналните епикризи пазя вкъщи, а копия от всяка една съм давала на GP-то, въз основа на които той записва данните в личната амбулаторна (здравна) карта на детето.
Другите два въпроса1. Има два вида накрайници на AVENT, които се слагат на шишетата вместо биберона за хранене -
мек за над 3 месеца, и
твърд – за над 6 месеца. Купих и от двата вида, както и ми подариха
неразливаща се чашка за след 4 месеца на Chicco. Нито едно не ми свърши работа обаче, защото Стефко отказваше да приема каквото и да било с биберон, накрайници и т.н. Течности и храни, различни от кърмата, приемаше само от лъжичка, а сега пие от малко шише от минерална вода, тип „Sport”. Смятам скоро да започна да го уча да пие от истинска чаша.
Твоят Марти е свикнал да се храни с биберон и може да ги хареса тези чашки и/или накрайници и да се научи.
2. ДЕТЕТО ТИ Е УНИКАЛНО! Точно толкова, колкото са уникални отпечатъците от пръстите му. Щом педиатърът ти смята, че всичко е наред – не се вглеждай прекалено.
Следобед децата са много по-изморени и е нормално да не реагират така, както сутрин. Моят син извръщаше не само поглед, но и глава настрани, когато му се приспи.
Иначе и аз съм в отбора
– давам ви още два примера с моето дете:
- като новородено не искаше да бъде приспиван на ръце. Аз нали все чета, че е хубаво да гушкаш бебето – що рев е изревал, докато разбера, че просто иска да бъде оставен сам в креватчето си, за да заспи на спокойствие. Сега не заспива без аз или баща му да сме до него.
- не искаше да се обръща (нито пък аз съм го тренирала) – не си спомням точно на каква възраст започна, но беше доста късно. Питах д-р Вълчева в „Торакс” и отговорът й беше: „Просто твоето дете е такова. Такъв тип е. Такъв характер е – спокоен и кротък. Ако беше някой холерик, щеше да се върти като пумпал”. Ела сега да ме видиш как сменям памперси – за секунда не се задържа по гръб.
Ако продължа с всички неща, за които съм чела, че другите деца правят и съм се притеснявала, че моят син не прави, ще ми трябват пет седмични теми, каквато съм обяснителна.
Perdeto,
Какво да яде кърмачката – Проследи реакциите на твоето бебе (всяко бебе е различно) след определени храни и ще разбереш какво може да ядеш и какво – не. Ето ти една тема
Каква храна избягвате, ако кърмите?Аз изключих от храненето си силните подправки, прясното мляко и кафето – всичко друго си хапвах.
venus_melena,
Ето ти и останалите референтни граници на показателите на ПКК
WBC (G/l) 3.5-10.5
възрастни деца
LY (G/l) 1.4-3.0 1.8-4.5
MO (G/l) 0.3-0.8 0.3-1.0
GR (G/l) 2.8-5.8 1.2-3.0
LY (%) 20.0-44.0 38.0-66.0
MO (%) 0.1-10.0 0.1-12.0
GR (%) 37.0-70.0 20.0-45.0
PLT (G/l) 140-440
PCT (%) 0.120-0.280