Jam не ми е удобно да напиша името му - ако наистина се окаже че при завишени стойности на FSH единственият начин да си имаме бебче е ин витро - ще напиша името му. Моля те ако знаеш напиши ми какво да правя оттук-нататък или с кой лекар да се консултирам. Благодаря ти предварително
Денито, виж сега какви са ми съображенията (без да съм наясно с целия случай и без да съм лекар, разбира се!)
1. по принцип, доказан ли е този трайно повишен FSH? под доказан разбирам поне 3 поредни цикъла да си изследвана и винаги на 3-4 ден от началото на цикъла да ти е повишен?
2. трайно повишеният ФСХ е признак за изчерпване на яйчниковия резерв. това не е типично състояние за жени на твоята възраст.
3. обикновено, изчерпването на яйчниковия резерв, освен с изследване на ФСХ, се допотвърждава и чрез ултразвукова оценка на яйчниците и броя на антралните фоликули на 2-3 ден от началото на цикъла. има и други методи, които да потвърдят евентуалното наличие на преждевременна пременопауза.
4. ако при теб има такова нещо - не знам колко ще помогне инвитро... защо? защото при инвитрото се прилага стимулация на яйчниците чрез допълнително вкарване на големи дози ФСХ в организма. а ако организмът ти вече произвежда високи дози ФСХ, то яйчниците е слабо вероятно да отговорят на тая стимулация.
затова ми се струва (пак казвам, без да съм наясно с конкретните обстоятелства по твоя случай), че вероятно лекарят, който ти е казал това, вероятно не е много добре запознат с тази материя.
съветвам те да отидеш за второ мнение при специалист по репродуктивна медицина в някоя от клиниките по стерилитет.