0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: извънматочна бременност и последици
« Отговор #40 -: Януари 17, 2007, 22:55:30 pm »
Ами трябва да има защото док обясни че не се използва рентген и се избягва облъчване на яйчниците, прави се с УЗИ, освен това е с упойка, но никъде не мога да намеря коментари по въпроса.
« Последна редакция: Януари 17, 2007, 22:59:56 pm от maia_st »

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #41 -: Януари 18, 2007, 13:53:05 pm »
МЕТОДИ ЗА ОЦЕНКА НА ПРОХОДИМОСТТА НА МАТОЧНИТЕ ТРЪБИ

1. ХСГ (хистеросалпингография, цветна снимка)
2. ХУЗК (сонохистерограма, хистерограма под ултразвуков контрол)
3. Лапароскопия с хромопертубация

И при трите метода вкарваме течност в маточната кухина и матоните тръби. Дали преминава следим на:
1. рентген,
2. ултразвук или
3. лапароскоп.

При първите два метода виждаме маточната кухина и кухината на тръбите, а при третия - само дали изтича течност през овариалния край на трябите. При лапароскопия обаче можем да видим дали има външни сраствания около тръбите или ендометриозни огнища. Към ХУЗК можем да прибавим и доплеров УЗ, за да проследим още по - точно движението на течността в тръбите.

При ХУЗК можем да визуализираме маточната кухина, да видим нейната форма и големина, както и образувания в и покрай нея - напр. вътрематочни сраствания, ендометриални полипи или миоматизни възли.

КОНТРАСТНО ВЕЩЕСТВО

Течността може да е просто контрастна за съответния метод, когато правим диагностична процедура.
1. Истеропак, урополин, урографин
2. Еховист, физиологичен разтвор с въздушни мехурчета
3. Оцветен физиологичен разтвор
Но и трите процедури могат да бъдат и лечебни, когато вкарваме и друго към контраста - напр. антибиотик или хилазен разтвор.

ОБЕЗБОЛЯВАНЕ

И трите метода могат да бъдат направени със и без анестезия.

Болката не зависи от метода, а от състоянието на тръбите (ако има сраствания, боли повече), както и от индивидуалната поносимост към болка на всяка жена. Затова в повечето клиники се практикува анестезия или поне спазмолитик и аналгетик преди процедурата.

РИСКОВЕ

И в трите случай е редно предварително да се провери състоянието на влагалището, за да не вкараме инфекция в маточната кухина. По тази причина някъде практикуват задължително изписване на антибиотици след процедурата, а другаде - само когато изрично се налага.

Има риск при процедурата тръбата да направи спазъм и тогава ще отчетем фалшиво непропусклива тръба.

При ХСГ имаме макар и минимално лъчение, което може да се избегне с другите два метода.

При лапароскопия все пак влизаме в перитонеалната кухина.

В изключително рядък брой случаи се получава алергична реакция към вкараното вещество.

Виж още тук - http://www.nufw.com.au/sonohyst.htm и http://www.stronghealth.com/services/womenshealth/ivf/currentpatients/tests/sonohysterography.cfm

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #42 -: Януари 18, 2007, 19:39:28 pm »
Мели благодаря за бързия и изчерпателен отговор!  :thankyousign:

*
« Отговор #43 -: Януари 31, 2007, 23:02:35 pm »
Въпрос към момичетата, претърпяли извънматочна бременност.
Мацки, помагайте!
След операцията имате ли някакви проблеми? Имам в предвид болки и т.н. До сега нямах оплаквания, но тези дни дали заради студа ме наболява долу в ляво, там където беше операцията. Ако на някой се е случвало, моля да ми отговори!

*
« Отговор #44 -: Февруари 01, 2007, 12:21:58 pm »
Мен понякога ме боли корема преди да ида до тоалетна, както първите дни след операцията - една ткава режеща болка, но док каза че било нормално трябвало да минат към 6 месеца за пълно възстановяване. А и коремни преси съм се отказала да правя - пак боли, макар и по-малко.

*
« Отговор #45 -: Февруари 01, 2007, 21:08:41 pm »
Благодаря ти, Мaia_st, че се включи!
Моята болка от няколко дни е почти постоянна, най-вече вечер, когато съм свита, лежа или седя на лявата си страна. Боли ме също и когато ходя повече. Вероятно организмът има нужда от повече почивка и възстановяване, а аз не му я давам.

*
« Отговор #46 -: Февруари 02, 2007, 00:29:19 am »
du6ka иди на преглед най-добре, да не се окаже някакво възпаление или нещо друго за което да е необходимо лечение.  :crossfingers: да се окаже че няма проблем и като си починеш всичко ще е ок!
 :goodluck:

*
« Отговор #47 -: Февруари 02, 2007, 09:03:30 am »
Благодаря, Мaia_st!
Успех и на теб!
 :bighug: :kiss:

*

radinka_

« Отговор #48 -: Февруари 03, 2007, 16:22:39 pm »
След извънмат брем. отидох на  балнолеч. санаториум Поморие.Имах срастване и липсваща овулация. Успая да забременея. Радвам се че го има този санаториум. Планувам 2ро дете и скоро пак ще отидем там.
*

reni_9

« Отговор #49 -: Февруари 07, 2007, 15:22:25 pm »
 Ако в продължение на 5ч. пътуване си бил в седнало положение това може ли да попречи на яйцеклетката да се върне в матката и да последва извънматочна бременност? - овулацията е настъпила по време на пътуването и тръбата е нормална. Кога най-рано може да се види плод на видеозон или да се констатира извънматочна бременност?
*
« Отговор #50 -: Февруари 07, 2007, 19:55:53 pm »
reni_9 не мисля че има значение дали си седнала, права и т.н. Самите тръби доколкото знам имат власинки, които улесвяват придвижването и има вероятност при пушачките те да не са достатъчно подвижни и така да се получи извънматочна при здрава тръба /аз затова спрях цигарите/. А да се види и констатира мисля, че 20-тина дни след зачеването може, но най-добре се консултирай с лекар. Кое те кара да се съмняваш?

*

reni_9

« Отговор #51 -: Февруари 08, 2007, 10:24:12 am »
Здравей, Мая! Благодаря за отговора! Това за власинките на тръбите не го знаех. Притесненията ми за извънматочна и аз не мога да си обясня на какво се дължат, а може би са продиктувани от страха да не ми се случи такова нещо, защото другата ми тръба е по-стеснена и пропуска трудно, под силно налягане и ако се получи извънматочна от здравата ми тръба ще се наложи ин витро да се прави. Като чувам как лекарите не полагат усилия да ощасливят едно семейство с дете при първи или втори опит от ин витро..........., а е важно да те размотават, за да взимат пари........... какво повече да ти кажа. Никак не ми се иска да стигам дотам, защото и парите ги нямам и ще ми се наложи да тегля заеми. Друг е въпросът как ще ги връщам.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #52 -: Февруари 08, 2007, 15:48:23 pm »
Цитат на: reni_9 link=topic=8002.msg164573#msg164573
Като чувам как лекарите не полагат усилия да ощасливят едно семейство с дете при първи или втори опит от ин витро..........., а е важно да те размотават, за да взимат пари......

Това не е вярно. Напротив, екипите се стараят да имат висока успеваемост, друг е въпросът, че самата методика е с ниска успеваемост.
Внимавай с източниците на информация, не всичко, което чуваш, е достоверно.
« Последна редакция: Февруари 08, 2007, 18:06:02 pm от Мели »

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #53 -: Февруари 08, 2007, 17:32:12 pm »
du6ka, и мен така ме боли -  най-вече вечер, когато лежа или стоя по-дълго време, особено на дясната (моята е от дясно) страна. Все пак "почти постоянни" болките никога не са били. Добре е да отидеш на лекар, какво ти каза на прегледа след операцията?
Извънматочна не се причинява от пътуване, reni_9! Недей така към лекарите, убедена съм, че дават всичко от себе си, за да са успешни още първите опити. Дали има плоден сак в матката се вижда 7-9 дни след закъснението. Ако си много притеснена два последователни кръвни теста през 48ч. от резултатите на тях лекарят може да съди доколко бременността е нормална. Добре е да си пуснеш кръвен тест ако ти закъснява и не се вижда плод девет дни след закъснението, едва тогава може да се притесняваш сериозно за извънматочна. Надявам се да не ти се случва такова нещо...
« Последна редакция: Февруари 24, 2007, 11:21:15 am от Lan »
*
« Отговор #54 -: Февруари 18, 2007, 14:23:36 pm »
Момичета с какво мажете белега след операцията?? На мен една дерматоложка ми препоръча дипрозон, но се ползвал само 1 месец и вече от доста време не правя нищо по въпроса, а белега става изпъкнал и червен и на монменти много сърби...дайте идеи какво да правя. Чух за някакви силиконови лепенки, но са доста скъпи и незнам има ли ефект от тях, а и ако някога се стигне до раждане пак ще ме режат на същото място предполагам и затова не мисля за пластики и т.н.

*
« Отговор #55 -: Февруари 18, 2007, 14:38:16 pm »
Мaia_st, твоята операция коремна ли беше?
Моята беше лапароскопска и белезите вече почти не личат. Имах три малки дупчици - отляво, отдясно и на пъпа. Имах само по 2-3 конеца, които махнахме на 5-6 ден след операцията. Сега отляво почти нищо не се забелязва, а отдясно е малко разрезче от 1 см. С нищо не съм се мазала. Сърбене имаше само в началото. Съжалявам, че не мога да ти помогна. Дано някой се включи със съвет.
 :bighug:

*
« Отговор #56 -: Февруари 18, 2007, 16:36:06 pm »
за съжаление коремна  :balk_134:
du6ka все пак ти благодаря че сподели, може би и при мен ще мине, но ще е нужно повече време предполагам.
« Последна редакция: Февруари 18, 2007, 16:38:08 pm от maia_st »

*
« Отговор #57 -: Февруари 18, 2007, 18:00:14 pm »
maia_st, Не ти препоръчвам Контратубекс - на мен въобще не ми помогна! Лепенките са скъпи, но цената е на метър, май излиза точно колкото и Контратубекса. Изчетох много положителни отзиви за тях, но така и не ги намерих в аптеките. Мен спря да ме сърби и придърпва чак след два месеца...Не си мисли непременно, че ще те "режат" при раждане. За мен д-р Владимиров ми каза, че всичко е наред и ако няма някакви усложнения до края ми препоръчва нормално раждане...
*
« Отговор #58 -: Февруари 18, 2007, 21:10:37 pm »
Lan операциятя ми беше на 3.11., така че има повече от 3 месеца, но може би при всеки е различно възстановяването. А си мисля че едно евентуално раждане трябва да е секцио, защото в болницата така ми казаха - че ако се случи до 3 год. е опасно нормално раждане..а аз се надявам чудото да стане по-скоро! Но ще питам и сегашния ми лекар, не се бях замисляла досега по въпроса.

*
« Отговор #59 -: Февруари 18, 2007, 22:56:21 pm »
Но ще питам и сегашния ми лекар, не се бях замисляла досега по въпроса.
Ами хайде - дано скоро да ти се наложи да се замислиш!  :balk_21:. Това за трите години ми е странно - за мен живот и здраве, ако всичко е наред, ще стане точно година от операцията.