0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Отново прецакани в тая държава
« Отговор #20 -: Януари 03, 2007, 15:00:24 pm »
sia, извинявай, но твоят пример само доказва, че oganche не е права. :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #21 -: Януари 03, 2007, 15:10:32 pm »
защо? обезщетението се изчислява на база получаваното пред последните 6 месеца преди ползването на болничен за бременост и раждане. това значи, че ако бремеността е изкарана изцяло в болнични, бременната е получавала 80% от заплатата. След като почне да ползва обезщетението за раждане, ще получава 90 % от тези 80 % които е вземала, а не 90 % от заплатата, на която са я осигурявали преди забременяването. Например, ако е взимала 1000 лв, по време на болничните  е вимала 800лв, а обезщетението ще 90 % от тези 800 лв., тоест 720 лв., а не 900 лв.
Всичко това, с уговорката, че не съм счетоводител, но моя  счетоводител така ми обясни. Може би трябва да направя запитване във форума на МТСГ, за да дадат тълкувание  в този казус.
« Последна редакция: Януари 03, 2007, 15:18:23 pm от sia »
*
« Отговор #22 -: Януари 03, 2007, 15:17:19 pm »
Сиа, ако става въпрос за тези 10% от 20% не е голям проблем. Аз си помислих, че става дума буквално - щом си бил в болнични не си получавал заплата, щото във фиша болничните са в друга графа - т. е. отиваш на минимума.
 jam, ами ние с тебе душко  оттук насетне болнични ли ще взимаме? Възможно ли е да излезеш в болничен по тези клаузи след ползване отпуск (ти си ползвала годишен, аз по майчинство - но то е все тая - моя годишния свърши и няма как да използвам такъв).
« Отговор #23 -: Януари 03, 2007, 15:19:35 pm »
Май нещо е настанало объркване!
Болничните се смятат наистина като се взема доходът 6 месеца преди настъпването на нетрудоспособността, т.е. ако през цялата бременност ти се наложи да си в болничен получаваш първо 80% от възнаграждението след това 90% от него, уловката е че на болничния всеки месец трябва да пише продължение/на предишния/, иначе ако пише първичен наистина се смята доходът преди този болничен, а в случая той е 0.
*
« Отговор #24 -: Януари 03, 2007, 15:21:58 pm »
99 % съм сигурна това, което пиша, но за всеки случай ще го проверя и като имам повече инфо, ще го добавя
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #25 -: Януари 03, 2007, 15:32:48 pm »
защо? обезщетението се изчислява на база получаваното пред последните 6 месеца преди ползването на болничен за бременост и раждане. това значи, че ако бремеността е изкарана изцяло в болнични, бременната е получавала 80% от заплатата. След като почне да ползва обезщетението за раждане, ще получава 90 % от тези 80 % които е вземала, а не 90 % от заплатата, на която са я осигурявали преди забременяването. Например, ако е взимала 1000 лв, по време на болничните  е вимала 800лв, а обезщетението ще 90 % от тези 800 лв., тоест 720 лв., а не 900 лв.

sia, точно така е. напълно правилно ти е обяснил счетоводителят. това се опитвам и аз да обясня на огънчето.
в това обяснение никъде не се казва, че ако си бил в болничен, тези дни не се включват в брутната сума за изчисление на следващия болничен, тоест, ако цялата бременност е изкарана в болнични, че жената ще получава НУЛА лева!!
затова казвам, че твоят пример само доказва, че Оги не е разбрала нещо.

аз съм прецакана двойно, защото докато бях бременна, идиотът от ЖК не искаше да ми пуска болнични и съм си вземала оттук-оттам на парче, като всичките ми болнични се водят първични, а не с продължение, и всеки следващ болничен водеше до ново и ново намаляване на получената сума. после това продържи и с болничния за раждане, сега и с новия ще бъде така. но все пак, нула лева не е бивало да съм получавала :)

Cygnus, да бе душата, болнични ще вземаме.
« Последна редакция: Януари 03, 2007, 15:36:17 pm от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

oganche

• 957
  • Малката ми мацинка
« Отговор #26 -: Януари 03, 2007, 15:36:42 pm »
тези 315 дни се водят болнични. всички болнични се изчисляват така - взема се брутното трудово възнаграждение (основна заплата, клас, болнични, отпуски) за предходните 6 месеца, от него се изчислява среднодневната база и върху нея се смятат съответните %.
това е принципът за изчисление на всички видове болнични - независимо от това дали са за заболяване, за гледане на болен, за бременност и раждане. разликата е само в процента от среднодневното брутно възнаграждение, който вземаш. при обикновен болничен е 80%, при раждане е 90%, при трудова злополука също 90%.
Добре Джами. При моят обикновен болничен за ноември взех 610.47 лв., а за декември 525 лв. при щатна заплата 800 лв. Ако правилно смятам би трябвало да получа по 640 лв. и двата месеца. Защо не е така? Можеш ли да ми обясниш?
« Последна редакция: Януари 03, 2007, 15:42:01 pm от oganche »

*
« Отговор #27 -: Януари 03, 2007, 15:47:55 pm »
Огънче сега аз да ти обясня за себе си. Когато още се умуваха колко да бъдат дните (200 или 315) болничните за бременност, раждане и мачинство аз не спрях да правя сметки и консултации. Имаше много голям дебат и спор относно тези дни и аз незнаех какво точно да направя. Тъй като аз имам собстевна фирма и мога да се осигурявам на по висока заплата реших да проверя при счетоводител как сотят нещата. Ако болничните бяха 200, а не сегашните 315 дни то аз нямаше да спечеля нищо, тъй като аз сама си плащам данъци и прочие и се получаваще танто за кукуригу (работещите при работодател са по на далавера) само щях да пълня джоба на хазната от данъци. Реших да си взема болнични, та поне някой лев да взема аз от държавата, след като само давам от години на нея, пък и трябваше събера за покупките на бебчо. И какво се случи през третия месец болничен, с учудване разбарах, че нашите управници все пак са приели не 200 а 315 дни болнични. Аз се прецаках тотално, взех от държавата малко парици а можеше да взема много повече ако се бях осигурявала подобаващо. Тоест искам да ти кажа, че трите месеца болнични по време на бременност ми смъкнаха болничните които сега получавам. Това е истината който е в болничен преди тези 315 дни, ще получава по малко след това, сумата от болничния се води осигуритлния ти доход за периода в който си била в болничен.
Джам го е обяснила много добре. Не се шашкай, това е живота в БГ
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*

oganche

• 957
  • Малката ми мацинка
« Отговор #28 -: Януари 03, 2007, 16:01:02 pm »
уловката е че на болничния всеки месец трябва да пише продължение/на предишния/, иначе ако пише първичен наистина се смята доходът преди този болничен, а в случая той е 0.
Сега като си гледам новият болничен за 45 дни преди раждане и виждам, че ми пише "първичен" :balk_154: А аз имам още 2 преди него- един за 30 дни и втори за 20 дни. Ако на втория също пише първичен, това означава наистина, че 2 месеца назад ще ми се водят нула и от там ще ми падне и майчинството. И това е работа на тъпите смотанячки от ЖК в поликлиниката. Аз изобщо незнаех какво следя като ми го пишеха. Предишните ми 2 болнични са в счетовотството и ще мога да ги видя в Петък като ходя до работата.
Ебати смотаната работа????!!!! И това ли трябваше да знам и да следя? Просто нямам думи. Ти трябва да си и лекар и счетоводител и адвокат и всичко, за да си пазиш постоянно гърба и да търсиш справедливост. Е сега вече се ядосах.

« Отговор #29 -: Януари 03, 2007, 16:05:54 pm »
тези 315 дни се водят болнични. всички болнични се изчисляват така - взема се брутното трудово възнаграждение (основна заплата, клас, болнични, отпуски) за предходните 6 месеца, от него се изчислява среднодневната база и върху нея се смятат съответните %.
това е принципът за изчисление на всички видове болнични - независимо от това дали са за заболяване, за гледане на болен, за бременност и раждане. разликата е само в процента от среднодневното брутно възнаграждение, който вземаш. при обикновен болничен е 80%, при раждане е 90%, при трудова злополука също 90%.
Добре Джами. При моят обикновен болничен за ноември взех 610.47 лв., а за декември 525 лв. при щатна заплата 800 лв. Ако правилно смятам би трябвало да получа по 640 лв. и двата месеца. Защо не е така? Можеш ли да ми обясниш?

6 * 800 = 4800 - брутен доход

Май - 21 работни дни

Юни - 22 работни дни

Юли - 21 работни дни

Август - 23 работни дни

Септември - 19 работни дни

Октомври - 22 работни дни

Общо 128 дни

4800 / 128 = 37.50 лв.

37.5 * 80% = 30.24лв.

От което следва че ако си била целия месец болничен трябва да вземеш 665.28 лв , тъй като през ноември работните дни са 22, но по сумата която си написала съдя че си била 20 дни в болничен или 604.80 лв.
*
« Отговор #30 -: Януари 03, 2007, 16:08:24 pm »
Оги бе ми първичен ще пише за 45 дена, какво да пише друго все пак ти предстои да раждаш, тези болнични (бременност раждане и майчинство)са съвсем различни от тези за болест. След като родиш ще ти издадат друг болничен - продължение, така че споко не се коси.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
« Отговор #31 -: Януари 03, 2007, 16:11:30 pm »
Всъщност е доста гадно всичко. Добре, че работя за себе си и ако забременея няма да работя, но няма да ползвам и болнични, за да мога да взема по-голямо обезщетение, дори ще си вдигна заплатата.
Ако това е поощряване на раждаемостта, здраве му кажи. Вчера по новините слушах, че германците от 01.01.2007г. дават еднократна помощ в размер на 25 000 евро, тъй като при тях демографския срив бил голям проблем.
Като сме в Европа, защо не вземем и ние да почерпим от европейския опит?
« Последна редакция: Януари 03, 2007, 16:15:47 pm от sia »
*

oganche

• 957
  • Малката ми мацинка
« Отговор #32 -: Януари 03, 2007, 16:13:41 pm »
Оги бе ми първичен ще пише за 45 дена, какво да пише друго все пак ти предстои да раждаш, тези болнични (бременност раждане и майчинство)са съвсем различни от тези за болест. След като родиш ще ти издадат друг болничен - продължение, така че споко не се коси.
Да, напълно си права. Току що говорих със счетоводителката и тя ми каза същото. В Петък ще ми изчисли майчинството и ще ви пиша колко ще взимам в крайна сметка.

*

oganche

• 957
  • Малката ми мацинка
« Отговор #33 -: Януари 03, 2007, 16:27:25 pm »

Май - 21 работни дни

Юни - 22 работни дни

Юли - 21 работни дни

Август - 23 работни дни

Септември - 19 работни дни

Октомври - 22 работни дни

Общо 128 дни

4800 / 128 = 37.50 лв.

37.5 * 80% = 30.24лв.

От което следва че ако си била целия месец болничен трябва да вземеш 665.28 лв , тъй като през ноември работните дни са 22, но по сумата която си написала съдя че си била 20 дни в болничен или 604.80 лв.

Да, ама не. Имам 22 болнични дни и сума 610.47лв.

Ето така са ми реално дните по месеци:

Май - 19 работни дни, 2 годишен отпуск

Юни - 22 работни дни

Юли - 10 работни дни, 10 годишен отпуск, 1 болнични

Август - 18 работни дни, 5 болнични

Септември - 14 работни дни, 5 годишен отпуск

Октомври - 21 работни дни, 1 годишен отпуск
Е сега, ако можеш го изчисли :balk_144:

« Отговор #34 -: Януари 03, 2007, 16:42:43 pm »
Не мога да си обясни как са го изчислили 8O, може би а изпуснали някоя сума от год. отпуск.
Брутния доход не е 4800 след като имаш болнични.
« Последна редакция: Януари 03, 2007, 16:51:46 pm от Cvetelina »
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #35 -: Януари 03, 2007, 17:37:45 pm »
Тъй като аз съм в болнични от началото на 4-ти месец /работата ми е свързана с физическо натоварване/, ще се опитам да ти обясня на мен как ми обясниха всичко това- взимаш си фишовете за последните 6 месеца, включително до месеца предхождаш излизането в болничен. Смяташ си нетната сума по тях и я делиш на брой отработени дни за месеца /също трябва да ги пише на фиша/. От полученото число "Y" смяташ 80% и така получаваш среднодневно нетно възнаграждение за периода на болничния. След това хващаш един календар и гледаш колко дни има съответния работен месец и това число го умножаваш по дните. Всеки месец е различно, аз за септември взех 422 лв /на 690 брутна/, но следващите два т.като са с повече работни дни- по 488.64 лева. След това за месеца в който ти започва 45 дневния- изчисляваш работните дни до него /ако не си съвпадат датите/ и пак по онова число с 80-те процента, а остатъка от месеца по 90% от числото "Y".
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #36 -: Януари 03, 2007, 17:41:59 pm »

не, не трябва да получиш еднакво.

при болничния през ноември, базата за изчисление ти е била предходните на ноември 6 месеца - октомври+септември+август+юли+юни+май, когато си вземала цяла заплата.

при болничния през декември, понеже пак е бил първичен болничен, а не продължение на ноемврийския, базата за изчисление ти е била ноември+октомври+септември+август+юли+юни, когато не си вземала цяла заплата, а си имала по-ниско платени дни заради болничния през ноември. съответно - по-ниска база, по-ниско заплащане на болничния.

*
« Отговор #37 -: Януари 03, 2007, 23:46:51 pm »
Включвам се по темата само за да вмъкна, че аз за да си вдигна базата през декември документално се върнах на работа, пуснах молба и си ползвах платен годишен отпуск. Даже се ядосах, че не се сетих да го направя и за ноември, имах още неизползвани дни платен годишен отпуск за 2006. И все пак, въпреки че ще ми се изчислява на по-ниска база заради болничния и отпуска за отглеждане на дете(160 лв беше за мин. година), аз съм много доволна от новите промени. Иначе днес трябваше да съм на работа, а така ще си остана още няколко месеца в къщи с бебка.

*
« Отговор #38 -: Януари 04, 2007, 10:54:34 am »
oganche, говори със счетоводителката да не преизчислява всеки път болничния като първичен. Независимо че пише на всеки нов болничен първичен ако нямаш работни дни между болничните не трябва да се преизчисляват наново, а се взимат 6 месеца назад от започването на първия болничен. Могат да ти ги преизчислят и да ти върнат парите, които са те ощетили.

А иначе от това
(3) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г.) За дните, включени в периода по ал. 1, през които лицето е получавало парично обезщетение от общественото осигуряване за временна неработоспособност или за бременност и раждане, се взема предвид доходът, от който е определено паричното обезщетение.
следва, че след 01.01.2007г. ако през 6-те месеца предхождащи месеца на болничния е имало също болнични, то те няма да влияят. Но при теб Оги ще се изчислят по стария начин, но не би трябвало да има голяма разлика ако счетоводителката го направи както трябва.
*
« Отговор #39 -: Януари 04, 2007, 11:50:22 am »
Момичета, ясно е все сме прецакани от тая държава! Даваш луди пари докато се лекуваш и си казваш само да забременея пък после ще му мисля, а то какво излиза... Нямам думи! Аз работя на държавна работа, учителка съм и получавам около 300 лв, дори незнам и колко точно, защото не получаваме фишове изобщо. Всичко е голяма каша и пълна подигравка с нас! Съжалявам, че съм малко стара и закъсняла за чужбина, който е млад и здрав - да бяга и да се спасява докато може!