0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

oganche

• 957
  • Малката ми мацинка
Re: Отново прецакани в тая държава
« Отговор #40 -: Януари 06, 2007, 17:53:09 pm »
След вчершната ми среща със счетоводителката, ето как стоят нещата при мен с майчинството:
Ако:
Х-обща сума за 6 месеца назад по осигурителен доход.
Y-обща сума за 6 месеца назад по нетно възнаграждение
Z-общ брой работни дни за 6 месеца назад (влизат дните от месеците, които изцяло си бил в болничен)
ZZ-общ брой работни дни за 6 месеца назад БЕЗ болничните, ако си имал такива
И почваме калкулацията:
Средно дневно възнаграждение: X/Z * 90%= М лв.
Средно нетно възнаграждение: Y/ZZ =          N лв.
Избрана база: N (от двете суми М и N се взима ПО-МАЛКАТА и тя се ползва за база при изчисляването на майчинството)????!!!!
После тази база си умножаваш по работните дни в месеца и си получаваш майчинството за него.

В крайна сметка при мен при осигурителен доход 800 лв, ще взема около 610 лв. майчинство при 22 работни дни в месеца. Като в изчисленията имам само 1 месец изцяло в болничен. При моите калкулации разликата между сумите М и N е около 5 лв., което означава загуба на около 100 лв. всеки месец, защото взимат по-малката сума за база.
Това е положението, мацки. Пак си оставам на мнението, че все пак сме прецакани и не е така, както ни лъжат по телевизията. :balk_198:
« Последна редакция: Януари 09, 2007, 09:27:36 am от oganche »

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #41 -: Януари 06, 2007, 18:23:00 pm »
Оги, по този начин са прецакани абсолютно всички хора, които са в болнични - вземат по-малко, отколкото като са на работа. но има един плюс, който не знам дали си отчела! върху тези пари НЕ СЕ дължи данък общо доход. така че, 610 лева чисти може да се окажат повече от 800 лева брутни, които се облагат с ДОД.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

oganche

• 957
  • Малката ми мацинка
« Отговор #42 -: Януари 06, 2007, 18:39:35 pm »
но има един плюс, който не знам дали си отчела! върху тези пари НЕ СЕ дължи данък общо доход. така че, 610 лева чисти може да се окажат повече от 800 лева брутни, които се облагат с ДОД.
Даа, така е, мацка. Моята мисъл беше, че по телевизията биеха тупана, че ще взимаме 90% от осигурителният доход до 9 месеца на бебето, а това не е така в действителност. Просто не го обясняват както трябва и човек си прави други сметки.
 :balk_104:

« Отговор #43 -: Януари 08, 2007, 17:24:11 pm »
Аз пък няма да взема никакви пари за майчинство.
Това,което дават сега все пак е доста повече от 170лв,така,че не виждам защо трябва да сте недоволни.
Според мен трябва да се дават пари на всички майки,независимо,дали са се осигурявали през годините и независимо на колко лева.
Но.....това си е мое мнение и не го налагам на никой.
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #44 -: Януари 08, 2007, 17:39:52 pm »
Хи, хи Морки, ставаме две.
Аз болничен не ползвам, пък камо ли майчинство. Нема такива случки - живот и здраве раждам юли и септември - пак на тръстиката.
*

ema2

• 888
  • You kill the beauty of today
« Отговор #45 -: Януари 08, 2007, 18:37:07 pm »
Хи, хи Морки, ставаме две.
Аз болничен не ползвам, пък камо ли майчинство. Нема такива случки - живот и здраве раждам юли и септември - пак на тръстиката.

Лейди, кой ще гледа бебо?

:)
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*

lady_11

• 3217
« Отговор #46 -: Януари 08, 2007, 18:52:07 pm »
Шай, ми бебето ще си има и баща. Пък и аз като написах че ще ходя на работа не означава, че ще замина на околосветско пътешествие.
« Отговор #47 -: Януари 08, 2007, 19:41:35 pm »
ето ви повече яснота.
Един колега много се е постарал да обясни.
Дано ви е от полза
http://nedev.biz/index.php?option=com_content&task=view&id=766
« Последна редакция: Януари 08, 2007, 19:44:01 pm от Диана »
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #48 -: Януари 08, 2007, 19:43:55 pm »
Шай, ми бебето ще си има и баща. Пък и аз като написах че ще ходя на работа не означава, че ще замина на околосветско пътешествие.

душо златна, ела пак да си поговорим по тая тема след като родиш :) тогава ще ме питаш - "ама кога намираш време да си измиеш зъбите?", а пък аз ще ти отговоря, че много често не намирам...  :lol:

ако не осигуриш някой за целодневно гледане на бебето, забрави да ходиш на работа или даже да бачкаш в къщи - поне първата година. аз се пека на тоя огън с бачкането в къщи и вече съм за санаториум.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #49 -: Януари 08, 2007, 22:17:10 pm »
сватя, ти отдавна си за санаториум :lol:
ако ме искаш и аз ша дода с тебе на Нареченските бани :lol: 8)
*

ema2

• 888
  • You kill the beauty of today
« Отговор #50 -: Януари 08, 2007, 22:54:34 pm »
Дано на лейди да се падне кротко и спокойно бебе

а пък  може и таткото да се включва повече или изцяло :lol:

целувки

ема2

We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*

lady_11

• 3217
« Отговор #51 -: Януари 09, 2007, 07:56:25 am »
Цитат
душо златна, ела пак да си поговорим по тая тема след като родиш  тогава ще ме питаш - "ама кога намираш време да си измиеш зъбите?", а пък аз ще ти отговоря, че много често не намирам... 

ако не осигуриш някой за целодневно гледане на бебето, забрави да ходиш на работа или даже да бачкаш в къщи - поне първата година. аз се пека на тоя огън с бачкането в къщи и вече съм за санаториум.

Както казваш Джам "Всеки гледа от собствената си камбанария". Живот и здраве ще си говорим пак септември месец.

*

aii

• 386
  • На мама чудото :)
« Отговор #52 -: Януари 10, 2007, 08:21:45 am »
Само не видях в обясненията на Преслав случаи, когато си била дълго време в болнични. А аз съм такъв случай.
*

oganche

• 957
  • Малката ми мацинка
« Отговор #53 -: Януари 10, 2007, 13:50:33 pm »
Това,което дават сега все пак е доста повече от 170лв,така,че не виждам защо трябва да сте недоволни.
Морков, въпросът е принципен и не става дума за конкретни суми. Аз специално съм човек, който винаги си търси правата и иска да получава това, което му се полага, а не като кученце просто да чакам и да съм доволна на кокала, който ми се подхвърля, та бил той голям или малък.
Според мен трябва да се дават пари на всички майки,независимо,дали са се осигурявали през годините и независимо на колко лева.
Ааааа, НЕ. Едни да се гърбят от работа, да плащат от изработените си пари за данъци и осигуровки, а други да си висят по цял ден на кафенце, цигарка и социал и после да взимат еднакво майчинство????!!!! НЕ! :balk_150:

*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #54 -: Януари 10, 2007, 15:16:51 pm »
Ааааа, НЕ. Едни да се гърбят от работа, да плащат от изработените си пари за данъци и осигуровки, а други да си висят по цял ден на кафенце, цигарка и социал и после да взимат еднакво майчинство????!!!! НЕ! :balk_150:

точно.
още повече, смисълът на тези пари не е да възнаграждават жената за това, че е родила дете. смисълът им е да обезщетяват работещата жена, която се е осигурявала (застраховала) за такива случаи, затова, че не може да ходи на работа поради отглеждането на дете.
разликата е огромна.

*
« Отговор #55 -: Януари 10, 2007, 15:32:18 pm »
jam, напълно съм съгласна, така е. А доколкото знам има някаква еднократна помощ при раждане от 200 лв., но не знам дали още я отпускат
*

*слонче*

• 1764
  • вече сме трима и съм най-щастливата жена на света!
« Отговор #56 -: Януари 10, 2007, 16:27:06 pm »
jam, напълно съм съгласна, така е. А доколкото знам има някаква еднократна помощ при раждане от 200 лв., но не знам дали още я отпускат
ще се отпуска помощта от 200 лв. за раждане, след представяне на акт за раждане , снаха ми роди и нещата все още са под контрол, да видим до кога? :)
никога не отстъпвай на принципите си!
« Отговор #57 -: Януари 10, 2007, 17:27:38 pm »
Не казвам да взимат еднакво пари,въпроса е принципен.Всяка жена има право да е майка и има право да получи някаква сума от тази държава.Досега плачехме,че демографски срив и дъра-бъра.Трябва да има пари от държавата,които да се дават на родено дете,за да се стимулира раждаемостта.
Оги,въпроса е принципен,ти си тази,която говори тук с конкретни суми.Ясно е,че ще взимаш,каквото ти се полага,но напоследък забелязвам,че в този форум се говори главно за пари.Сякаш,забравихме колко дълго чакани са нашите бебета.Ще работя,ще изкарвам пари,мъжа ми също и ще си гледаме бебето.
Аз не съм безработна и останала,като циганките на социални помощи,просто имам частен бизнес и по стечение на обстоятелства,няма да взема пари от държавата.
*

oganche

• 957
  • Малката ми мацинка
« Отговор #58 -: Януари 10, 2007, 18:24:15 pm »
Сякаш,забравихме колко дълго чакани са нашите бебета.Ще работя,ще изкарвам пари,мъжа ми също и ще си гледаме бебето.
Скъпа, не си мисли, че някой е забравил през какво е минал?! Просто сега гледаме напред и се стараем да осигурим най-доброто за децата си. А както зачеването, така и отглеждането им е свързано с финанси.
За късмет ти не си го изпитала, но доста хора (включително и аз) сме дали доста пари за зачеването на нашите бебета. Става дума за 5 цифрени суми. Имали сме-дали сме. Това не е маловажно, защото има хора, които по никакъв начин не могат да си го позволят и темата ПАРИ не е комерсиална, а начин да осъществиш мечтата си. Но това може да го разбере само човек, който го е преживял.
Така, че животът не е само фоерверки и сладки приказки.
« Последна редакция: Януари 10, 2007, 18:37:38 pm от oganche »

*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #59 -: Януари 10, 2007, 18:29:43 pm »
защо пък да не взимаш, морковче?
какво като имаш частен бизнес, нали всички сме длъжни по закон да се осигуряваме? значи, би трябвало да имаш право на обезщетение за бременност и майчинство, щом си се осигурявала.