Чели ли сте скоро дълъг постинг?
via, Дано и сега, вече като мама, съумееш да запазиш спокойствието, което си имала през бременността! Браво и от мен за таткото и неговите дежурства край бебето!
Ролята на посещението на педиатърът в дома до 24 часа след изписването е да види обстановката, в която се отглежда бебето и да отговаря на въпросите ти, които са изникнали през първия ден вкъщи, когато паниката е най-голяма. Дава наставления за режима на бебето и т.н., неща, които ти, предполагам, вече си знаеш от педиатрите в „Шейново”. Ако искаш, ще ти цитирам това, което пише в паспорта, получаван от всяко новородено в „Торакс” – Пловдив – там има една хубава таблица за поведението на бебето през първите седмици – кое е нормално и кога е нужно да се консултираш с лекар.
За първи път заведох бебчо при педиатърът, за да го премерят на 20-ия ден. А на 30-ия вече бяхме на официална консултация. На ортопед се ходи на 1-месечна възраст.
Marie,Кои са тези 4-5 линка на английски, които четеш? Кажи – да си попълня библиографията. Чела съм и аз за двете лъвици, но най-много си харесах д-р Фицхю Додсън. Изцяло се съобразявах с детето си. Понякога е много изморително, но пък мисля, че, когато насила създаваш режим, непосилен за бебето, е още по-изтощаващо. Аз лично съм дисциплиниран човек, но пък ужасно мразя да ме ограничават (то кой ли обича, де).
За изследванията през бременността – подкрепям jam, че изследване на урина (обикновена) се прави всеки месец и че хемоглобинът ти не е много нисък за момента - просто трябва да го следиш.
Всички изследвания аз съм си правила по указанията на д-р Даскалов – ПКК (8, 16 и 31 г.с.), Васерман (8 г.с.), хламидия (8 г.с.), биохимичен скрининг [бетаЧХГ, алфа-фето-протеин, неконюгиран естриол] (16 г.с.), кръвна захар (26 г.с.), микробиология на влагалищен и анален секрет (34 г.с.). Другите първоначални изследвания – кръвна група, рубеола, австралийски антиген, токсоплазмоза, микробиология на вагинален секрет и цитонамазка ми бяха изследвани малко преди забременяването. В началото бях и на стоматолог и на ЕКГ. При всяка визита ми се мереше тегло и кръвно, като през последния месец кръвното – през 2-3 дни.
А на практика всеки преглед с ехографа си беше фетална морфология – 2D ехограф, както ти е писала ultra, е достатъчен. Добре е да има Доплер. И аз бях на принципа „колкото повече гледам, толкова по-добре” и правех чести визити в „Торакс” – е, не чак всяка седмица, както ти.
При по-специфични проблеми, мисля, че гинекологът определя съответната честота и вид на изследванията.
За пиенето на витамините – зная (не ме питай откъде), че, ако не е указано изрично в листовката, всяко едно лекарство се пие с вода.
Efirche,Както е писала Танчето, хич да не ти пука от подигравките, пък били те и добронамерени шеги. Слушай си док и си прави всички изследвания, които са нужни. И мен ме гледаха като извънземно като разказвах на приятели и роднини колко често прескачам до Пловдив и ми казваха – поне изследванията можеш да си правиш в Пазарджик. Само веднъж реших да си икономисам едно ходене до „Торакс” и си направих една урина в Пазарджик. И съжалих сто пъти – кой знае на какъв апарат бяха я изследвали тая проба – изкараха ме за нефрологията едва ли не.
ultra,за матката – не мога да ти кажа, но за сезона – и аз бях така в началото и точно с кърменето си го обясних.
Cvetelina,Надявам се, че вече не се притесняваш за неяденето – как би могла при такова наддаване и порастване.
Silwi25,Това със зелето, което ти е писала Вени и аз съм го чела като начин за намаляване на кърмата, ама чак да спре от зелето – не знам. А за хомеопатичното знам, че се пие доста време като по-мек вариант, преди да се премине към лекарствата, които вече ти си пила. А док какво казва? Явно ще трябва да се заредиш с търпение. Дано всичко приключи по-бързо!
Ей, Гане,да ти имам проблемите
– ти се ядосваш, че Алекс иска да ходи, пък аз – че Стефко още не иска.
oganche,Да ти препоръчам инхалации с лайка-направо е вълшебство! Слагаш 10-ина пакетчета чай лайка в купа с вряща вода, покриваш се с една хавлия и дишаш дълбоко докато парата не е хубава вече. После пак, и пак, и пак. Ако си сериозна, резултатът е чудесен. Правих и гаргара с Тантум Верде. Това ми се водя най-безобидното. И компрес си правих на гълрото-с водичка. И разбира се лимони, мед. Хайде, бързо да се оправяш!
shygirl,
Пробвай да направиш инхалации и на Боби. Дано се оправи бързо!
Piera,Веднага след операцията бельо няма да ти е нужно. След това, предполагам, ще можеш да си носиш същото, каквото си носила и преди.
jam,Нищо не мога да ти кажа за тази сребърна вода. Асоциацията ми е само с едни капки за нос за бебета, които се приготвят в аптеките – Коларгол – съдържат сребърен нитрат.
Виж какво друго открих -
http://www.armax.hit.bg/main_files/armax.htmhttp://www.digsys.bg/bgnews/show_story.html?issue=256364544&media=3669536&class=254995104&story=256370912http://autistbg.com/phpBB2/viewtopic.php?p=9&sid=17fd1001b1d140f8754cd7282829ac9cИ аз да си призная за дишането. Още в „Торакс” - от момента, в който ми донесоха бебо в стаята след раждането, не смеех да заспя поради тази причина. И д-р Даскалов ми викаше: „Абе, почивай бе, жена! По което и време на денонощието да вляза, ти все в бебето гледаш! Ще има тепърва да го гледаш....”
Учудих се, че мамите проверяват дишането и на големите деца – явно няма отминаване тази параноя!
За „Пентаксим”-а – Като чета как се притеснявате и си спомням при нас какво беше миналата година?
Информацията на български език е абсолютно задължителна за всяка една опаковка лекарствен продукт (и не само). На мен в една аптека се опитаха преди месец да ми дадат така едно лекарство и после им създадох работа – няколко дни подред ходех, докато не ме снабдиха с листовка за пациента.
На Марти, Тони, Симеон и Дани пожелавам и занапред да бъдат геройчета в понасянето на ваксините! И никакви странични ефекти!
Утре ще бият на Стефко единствената жива ваксина, която остана в имунизационния календар – МПР. Щото умните глави не са измислили още убита. Молете се за нас или стискайте палци всичко да мине без проблеми. И още едно притеснение имам – синът ми е вече на година и два месеца и не е проходил още – дано утре педиатърът ме успокои, че сън не ме хваща.