0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: ЗДРАВНА КАСА И ДОКУМЕНТИ ЗА ИНВИТРО
« Отговор #160 -: Март 01, 2007, 21:59:07 pm »
Може и с мъжки фактор,изискват се две спермограми, правени в две независими клиники.
Списъкът изглежда страшен, но всъщност се искат основно средства (за съжаление са скъпи изследванията  :?). Общо взето трябва да посетят някоя добра лаборатория и GP-то. Останалото се получава от клиниката. Не се прадавайте без бой! Програмата стартира съвсем скоро, така че имат още време. Но да не отлагат!

lb2f
« Отговор #161 -: Март 01, 2007, 22:17:45 pm »
Fuck! имаме дори от три клиники, но останалите неща са доста, разбира се, че няма да се дадем лесно
А има ли изискване проблемът да е от дълго време или може да е по-скоро установен ?
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #162 -: Март 01, 2007, 22:39:23 pm »
Зара, аз и разпечатах к`во трябва да изсл., Джази ти е написала всичко необходимо за касата. Всички изсл. /изглеждат много, но всъщност ние си ги правим през месец два/,  може да си ги направи в рамките на 1 месец, в Писанец в Пловдив резултатите излизат за 4-5 часа. Единствено половите тряя да си ги направи от 3-5 ден на мензиса. Клиниката и подготвя протоколите и работата е "шест". Аз и препоръчах да се напъне да ги направи сега, щото ако не кандидатсва сега, следващия влак ще е догодина февруари /евентуално/.
Иначе за икономия може да си вземе направление от дж пито за една част от кръвните и:
за АГ - той пък от своя страна ще и даде за 2-3 хормона, цитонамазка и микробиология,
за Ендокринолог - той пък ще и пусне за щитовидната и остават само за Спин, Хепатитите, васерман /но пък в ХЕИ пак ги правят безплатно/
Така че моя съвет е да не губи време, но аз и го казах и лично де...
Нали ти викам де - "тия камани са в твойта градина"  :lol:  :lol:  :lol:
Успех!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #163 -: Март 01, 2007, 23:20:54 pm »
А има ли изискване проблемът да е от дълго време или може да е по-скоро установен ?
Няма изискване.

lb2f
« Отговор #164 -: Март 01, 2007, 23:37:58 pm »
Джази, имам спомен че в програмата пишеше нещо за година и половина неуспешни опити, но сега ще потърся за по-сигурно...

Намерих това, но не знам как да го тълкувам:
"5. Стерилитет с продължителност една година и шест мeсeца при възраст на жената 34 години и по-малко и неуспех от други конвенционални методи за лечение на стерилитета в продължение на 12 месеца;
6. Стерилитет с продължителност шест месеца при възраст на жената 35 години и повече и неуспех от други конвенционални методи за лечение на стерилитета в продължение на 6 месеца."

Оттук: http://www.zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=259
Помня че и в моето експертно становище пишеше период на неуспешни опити. Нека обаче някой по-запознат с програмата каже.
« Последна редакция: Март 01, 2007, 23:40:50 pm от Жабче »
  09.11.2007
« Отговор #165 -: Март 01, 2007, 23:54:54 pm »
Жабче, как ще докажеш от колко време опитвате? Хората обикновено опитват година и чак тогава търсят помощ и тръгват по лекари. Никъде в документите нямаше такъв въпрос.
Мисля, че това е старо изискване.

lb2f
« Отговор #166 -: Март 02, 2007, 10:29:59 am »
Жабче, в общия случай се предполага, че опитите са продължили известно време и проблемът не е установен вчера. Едва ли някой ще напише, че бебеправи от 5-6 месеца примерно.
В моето заключение ми написаха опити от няколко години, а в действителност са от година и половина.
*
« Отговор #167 -: Март 02, 2007, 11:22:57 am »
Джази, не е старо изискването. Използува се от клиниките за кандидатстване на двойките с неизяснен стерилитет /те не отговарят на никой от другите критерии/.
Аз кандидатствам така  :D
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin

« Отговор #168 -: Март 02, 2007, 12:06:31 pm »
Чакайте малко, къде го пише този цитат, т.е. интересува ме името на нормативния акт, ако Жабче го знае, да ми го пише, аз ще проверя каква е текущата уредба
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #169 -: Март 02, 2007, 12:11:31 pm »
Чакайте малко, къде го пише този цитат, т.е. интересува ме името на нормативния акт, ако Жабче го знае, да ми го пише, аз ще проверя каква е текущата уредба
Прочети първо това, което сме копирали директно от НЗОК и за което вече са ти дали линк http://www.zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=259

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #170 -: Март 02, 2007, 13:13:54 pm »
Джази, не е старо изискването. Използува се от клиниките за кандидатстване на двойките с неизяснен стерилитет /те не отговарят на никой от другите критерии/.
Аз кандидатствам така  :D

Въпросът беше при наличие на мъжки фактор  :D

lb2f
« Отговор #171 -: Март 05, 2007, 12:51:45 pm »
Здравейте и от мен.
Минавам направо на въпроса.Едната спермограма ни е от миналата год.Дали ще важи за тази год. като подавам документите в Здр.каса.?
*
« Отговор #172 -: Март 05, 2007, 12:55:32 pm »
Нас ни накараха да направим нова, защото последната беше от юли месец.
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin

« Отговор #173 -: Март 05, 2007, 13:10:20 pm »
Нашата спермограма беше от 25.11.06 и я приеха.
  09.11.2007
« Отговор #174 -: Март 05, 2007, 15:35:19 pm »
Здравейте и от мен.
Минавам направо на въпроса.Едната спермограма ни е от миналата год.Дали ще важи за тази год. като подавам документите в Здр.каса.?

Валидна е ако е правена шест месеца преди подаване на документите.

lb2f
« Отговор #175 -: Март 05, 2007, 16:26:52 pm »
Аз подадох документи с една от 26.10.2006 и втора от 27.11.2006.
Бях се приготвила ако ми върнат по-старата да правим набегом нова, но за   радост не ми я върнаха нито са ми се обаждали, че нещо не е наред.  :lol:  Така че мога да те посъветвам да се пробваш. Успех !!!!
*
« Отговор #176 -: Март 05, 2007, 17:03:06 pm »
Момичета, всички изследвания са с валидност 6 месеца към датата на подаване на документите, с изключение на цветната снимка и епикризите, които може да са и по-стари. Така, че спермограми от октомври и ноември са валидни.

Аз искам да насоча темата вече в посока - получаване на отговори. Вече изтече 20 дневният срок за отговор на документите, подадени на първия ден от отваряне на приема на документи, както бяха казали от НЗОК на пресконференцията:
Факти:
- програмата тръгва от 12.02.2007, от понеделник може да се подават документи
- районните каси са длъжни до 5 работни дни да придвижат документите ви до НЗОК, ако се забавят сигнализирайте, подлежат на санкции
- НЗОК е длъжна след 15 работни дни от пристигането на документите да ви върне отговор одобрени ли сте и кой месец може да започнете процедурата

Аз подадох в първия ден и проверих - още преди 5тия ден документите вече бяха изпратени в НЗОК. Дотук РЗОК е спазила срока.
Искам да попитам има ли някой с вече получена обратно информация относно решението на НЗОК по молбата за включване в програмата?

Аз лично от утре започвам да питам във форума на НЗОК къде се бави решението им и какво става със срока, който те самите поставиха. Щели да санкционират РЗОК при неспазване на срока, а НЗОК кой ще санкционира?!?!
« Последна редакция: Март 05, 2007, 17:07:00 pm от ази »
« Отговор #177 -: Март 05, 2007, 17:09:24 pm »
ОПС!!! Извинете момичета.Да си поправя грешката:  едната спермограма ни е от 26.01.06, а не както бях написала 26.10.2006
Т.е. едната е от повече от година преди подоването на документите.
*
« Отговор #178 -: Март 05, 2007, 17:20:08 pm »
ОПС!!! Извинете момичета.Да си поправя грешката:  едната спермограма ни е от 26.01.06, а не както бях написала 26.10.2006
Т.е. едната е от повече от година преди подоването на документите.
Ами и ние сме така - едната е от ноември, но другата е от предната година. Днес говорих с док - ще трябва да направим още една спермограма. Доколкото знам, важното е да са от две независими клиники, а още по-добре е едната да е от там, където ще ти изготвят документите. Миналата седмица ходихме до Варна. Там като ни видяха старите, ни казаха, че ако ще подаваме при тях, просто ще ни напишат още една - то при нас няма никакви разлики. Но най-добре питай в клиниката, където ще правиш ин витрото.

*

minim

• 460
  • Сбъдната мечта !
« Отговор #179 -: Март 05, 2007, 18:31:57 pm »
Ази, и аз подадох още първия ден. Но никакъв отговор не съм получила. Много се съмнявам, че ще спазят този срок от 20 дена. Идеята ти обаче, да ги почваме в сайта ми, допада..)
Мисля и аз да се включа там, пък ако до края на седмицата не отговорят, да почна да ги тормозя и по телефона. Защото все пак, не разбирам, въпреки многото подадени докумунти, защо е необходимо да се бавят толкова. Да почват с разглеждането на молбите от първите и да дават отговор на време. Силно се надявам, да не се наложи да ги чакам месеци на ред, защото и без това така съм се изнервила от това чакане.
Пожелавам късмет на всички.