0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Добро утро Д-р Бърди. Преди 2 дни на дъщеря ми й слагаха ваксини -реимунизаций срещу полио и ДТК, тя е на 1,4г. Ръчичката, в която е бита ДТК ваксината е зачервена. Въпросът ми е колко време е нормално да бъде зачервена? Слагахме й компрес с реванол веднага след ваксинирането. Благодаря.
<br />[link=http:
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Добро утро Д-р Бърди. Преди 2 дни на дъщеря ми й слагаха ваксини -реимунизаций срещу полио и ДТК, тя е на 1,4г. Ръчичката, в която е бита ДТК ваксината е зачервена. Въпросът ми е колко време е нормално да бъде зачервена? Слагахме й компрес с реванол веднага след ваксинирането. Благодаря.
3-4 дена.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Превенар е световна ваксина от 2002 година. Предпазва срещу 7 вида Стрептококи. Ваксината е невероятно ефективна,и без странични ефекти.
Менингококовата ваксина предпазва срещу Менингокок тип С. Друг микроб е, и са различни неща.

500 единици Вит Д е поддържаща доза- дневни нужди. Нямаме проблем с толкова незначително количество, въпреки че аз по принцип избягвам това.

Дали е само трета сливица или инфекция (синузит, например) зависи от това от колко време са симптомите. Ако са повече от седмица без подобрение, аз изписвам антибиотик. Иначе става "дълго" и трае с месеци...може и до пролетта и се лекува много трудно, ако се изпусне началото.

Благодаря ви за информацията. От снощи сме с температура, като днес се покачва плавно - вече е 38.3. Слагам свещички панадол, преди малко дадох и доза от 3.5 мл. през устата. Не спа изобщо спокойно, цяла нощ е свивал крачета, сякаш много го боли.
За витамин Д да разбирам, че трябва по 1 хапченце дневно да се дава, така ли?
Предната седмица се появи хрема - овладях я с малко Olynth 0,05% и Стеримар. Няма секрет, който да се отделя от носа, сополи няма, има единствено вечер като си легне едно леко хъркане. Температура не е имал. Вчера лекаря преслуша гърдите, но така и не погледна гърлото, което много ме учуди. Вече втора седмица си влачим това "хъркане" без да се отделя секрет. По въпроса за антибиотика - тук са ужасно сложни с тези неща и дават само вече при много висока температура и в много крайни случаи.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
Докторе, тази ваксина Превенар /срещу 7 вида стрептококи/, за която пишете - отделно от другите ваксини /и независимо от тях/ ли се прави, на каква възраст се поставя и колко ре-ваксинации след това следват??? Благодаря

*

Birdie

• 11040
Докторе, тази ваксина Превенар /срещу 7 вида стрептококи/, за която пишете - отделно от другите ваксини /и независимо от тях/ ли се прави, на каква възраст се поставя и колко ре-ваксинации след това следват??? Благодаря
Няма "Превенар" в Бг. Поне на мен не ми е известно.
4 дози- 2,4,6 и реваксинация 12-15 месечна възраст.

Защо няма е дълга история. Ваксината е революционна. Най-революционното нещо след ДТК Полио. Един пример- не съм виждал отити при деца под 12м от повече от две години...
Sir Alec Guinness
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Здравейте докторе, как сте?
Днес бяхме на консултация:
Родена 2650, спада на 2400 гр. Първи месец 3400, днес втора консултация - 4700. Наддала е 1300 гр. От 47 см. на първа консултация - 53,5, днес е 56,5 см. Помолих да премери и главичката - 36 см е обиколката. Как според вас са нещата?
Предвид това наддаване добре ли е да останем на 5 хранения както до сега, рядко са 6, като последното хранене е към 20.30-21-00, а първото след това 5.00-6.00 сутринта? Изцяло на кърма сме.
Докторе, питах я за вит. Д - беше забравила за него. Изписа ни го от утре по две капки на гладно - Вигантол.
За нослето - тя е против да се слагат капки и да се лекува. Каза, да не насилваме нещата и само физиологичен разтвор. Кога и при какви симптоми да предприема по-сериозно мерки? Как се взема /в какво/ секретче от носа, за да се занесе в лаборатория?
И накрая - докторката каза да започна да давам сокче  :? Аз не искам и няма да давам. Струва ми се рано, защо е нужно сокчета? Да давам ли според вас?
Поздрави,
Нина и Кристина.
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта

Защо няма е дълга история. Ваксината е революционна. Най-революционното нещо след ДТК Полио. Един пример- не съм виждал отити при деца под 12м от повече от две години...

... да, да за България и здравеопазването на всички ни е ясно  8), ... но предполагам мога да си я набавя от чужбина, нали?! и понеже в понеделник ни предстои поставянето на първия Пентаксим, кажете ми ако намеря Преванар, мога ли да я поставя по-късно, например към 2,5 месечна възраст /че до понеделник нямам време за реакция/? ... а пък в понеделник ще питам педиатърката дали ще се съгласи да я поставя /при положение, че успея да я уредя/. ... в Гърция каква е цената на една доза Преванар? Благодаря

*

Birdie

• 11040
Здравейте докторе, как сте?
Днес бяхме на консултация:
Родена 2650, спада на 2400 гр. Първи месец 3400, днес втора консултация - 4700. Наддала е 1300 гр. От 47 см. на първа консултация - 53,5, днес е 56,5 см. Помолих да премери и главичката - 36 см е обиколката. Как според вас са нещата?
Предвид това наддаване добре ли е да останем на 5 хранения както до сега, рядко са 6, като последното хранене е към 20.30-21-00, а първото след това 5.00-6.00 сутринта? Изцяло на кърма сме.
Докторе, питах я за вит. Д - беше забравила за него. Изписа ни го от утре по две капки на гладно - Вигантол.
За нослето - тя е против да се слагат капки и да се лекува. Каза, да не насилваме нещата и само физиологичен разтвор. Кога и при какви симптоми да предприема по-сериозно мерки? Как се взема /в какво/ секретче от носа, за да се занесе в лаборатория?
И накрая - докторката каза да започна да давам сокче  :? Аз не искам и няма да давам. Струва ми се рано, защо е нужно сокчета? Да давам ли според вас?
Поздрави,
Нина и Кристина.

36 см обиколка на главата е малко за 2 м възраст- моля измерете точно!
Наддаването е добро-нищо не е нужно да се променя тук.
В лабораторията вземат секрети-поне тук е така. Тяхна работа е... не е ли така при Вас?

За никакви "сокчета" И РЕЧ не може да става на 2 месечна възраст!!!
Ако вит Д е около 400-500 единици дневно, може да го вземате, макар че аз не давам така лесно Вит Д.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040

... да, да за България и здравеопазването на всички ни е ясно  8), ... но предполагам мога да си я набавя от чужбина, нали?! и понеже в понеделник ни предстои поставянето на първия Пентаксим, кажете ми ако намеря Преванар, мога ли да я поставя по-късно, например към 2,5 месечна възраст /че до понеделник нямам време за реакция/? ... а пък в понеделник ще питам педиатърката дали ще се съгласи да я поставя /при положение, че успея да я уредя/. ... в Гърция каква е цената на една доза Преванар? Благодаря
Да, може да я поставите.
75Е е една доза Превенар.
Sir Alec Guinness
*

Nina

• 2643
Прочетох в епикризата - родена е с диаметър 32 см. Кой диаметър точно се взема, около челцето ли? Тя попринцип е с малка главича. Сега се притесних. Ами ще премеря и аз. Сега ако диаметъра не са измерили правилно, как да разчитам за останалото, добре, че баща и гледаше кантара  :x

Няма да давам сокчета.

За секрета - у нас не се знае как е, защото навсякъде е различно.....Вие знаете как е.  И това ще проверя.
*

Birdie

• 11040
Прочетох в епикризата - родена е с диаметър 32 см. Кой диаметър точно се взема, около челцето ли? Тя попринцип е с малка главича. Сега се притесних. Ами ще премеря и аз. Сега ако диаметъра не са измерили правилно, как да разчитам за останалото, добре, че баща и гледаше кантара  :x

Няма да давам сокчета.

За секрета - у нас не се знае как е, защото навсякъде е различно.....Вие знаете как е.  И това ще проверя.
Правилното измерване обиколка на главата е професионално задължнение.
http://www.yarnstandards.com/headsize.html

Обиколката на главата следва кривата от началото (32 см), но това е ниско!
http://www.kidsgrowth.com/resources/articledetail.cfm?id=671
Нужно е внимание- един УЗ на главичка с профилактична цел е задължително!

Секрет се взема с тампонче (клечка, дълга, с памук на края). Продават се тук стерилни, но обикновено лабораторията има такива и взема секрети.
Sir Alec Guinness
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
... и още няколко въпроса за ваксината  :lol:
 - кой е производителя?
 и мускулно ли се поставя?

*

Birdie

• 11040
 - кой е производителя?
Производителя е Wyeth Pharmaceuticals.
Да, мускулно, по предно страничната част на бедрото. НЕ в ръката!!
Sir Alec Guinness
*

Nina

• 2643
Това, което аз премерих, водейки се изрядно по картинката, която сте ми дали е 38 см, че и малко отгоре......какво мислите?

Мисля, че озверявам........ :x
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
 - кой е производителя?
Производителя е Wyeth Pharmaceuticals.
Да, мускулно, по предно страничната част на бедрото. НЕ в ръката!!

Благодаря Ви. С толкова много информация, дано успея да се преборя.  :lol:

*

Birdie

• 11040
Това, което аз премерих, водейки се изрядно по картинката, която сте ми дали е 38 см, че и малко отгоре......какво мислите?

Мисля, че озверявам........ :x
Ами, това е най-честата причина да излиза главичката малка-поставят сантиметъра високо...а не както е на картинката... :wink:
Правилното измерване и интерпретацията на ръст, тегло, обиколка на главата (по кривите!!) е основно професионално задължение на всеки педиатър.Без това няма педиатрия, просто.
Sir Alec Guinness
*

Nina

• 2643
значи 38см е в рамките на нормалното ...?
*

manhattan

• 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
здравейте, Бърди. днес сте малко под обсада :D
какво мислите за имунопрофилактиката при деца над година? мултивитаминни сиропи, напр. Саностол; Ехинацея капки; Осцилококцинум - противогрипен хомеопатичен продукт...
не можем с тези съвременни храни да осигурим необходимите витамини и минерали на децата. в този сезон положението с вирусите ни държи на педал. какво можем да направим за да опазим децата здрави и да повишим устойчивостта им към вирусите и бактериите?
благодаря, слънчев ден :D
*

Birdie

• 11040
значи 38см е в рамките на нормалното ...?
Да, погледнете втория линк от поста ми по-горе-там съм предложил кривите за обиколка на главата...
Попада на около 50 перц крива- което е идеалното за възрастта...
Sir Alec Guinness
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
Попада на около 50 перц крива- което е идеалното за възрастта...

извинявам се  :oops: за намесата и въпросите /не Ви изпитвам  :lol:/, но нали сме си любознателни /момичетата, които пишем тук/  :wink:, та какво означават тези проценти на кривите? Благодаря.