0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Можем ли да бъдем щастливи без деца
« Отговор #40 -: Октомври 13, 2009, 12:16:38 pm »
Виждам се седнала до прозорчето взираща празен и влажен поглед в нищото и очакваща нереалността.И гледайки комшийските деца и внуци които ще изпълват нечий дом с огромно щастие сърцето ми ще прокърви.И така ще е всеки ден.А половинката ми къде е?Дали в тези мъчителни моменти пак ще е до мен да ми вдъхва сили и кураж или отдавна ще си е отишъл от този свят и ще гледа отгоре как се измъчвам.Ще изгася лампичката и ще си легна рано-рано защото нямам кого да посрещна и да изпратя.И във всеки сън ще се моля на съпруга ми да ме вземе при него защото на тоя свят няма място за мен.И всеки божи ден ще упреквам господ защо ми е дал живот след като аз съм неспособна на същото.Това са моите страхове за съдбата която ме очаква макар сега да си мисля че живея щастливо.
Мацки, чакайте сега да ви оборя :lol:
Ти можеш и да имаш деца, но не е задължително те да са при теб и да ти пълнят къщата, по-скоро могат да ти пълнят сърцето! Децата стават големи и зрели хора и си поемат пътя, а майката, ако се осланя само на тях - наистина ги чака и страда, че не идват често, че са в друга държава или град, че няма няма с кой да и обърне внимание, при положение че е родила, отгледала и дала живот на 2 деца (примерно). Когато човек няма нещо, обикновенно е склонен да го идеализира.
Чудесно е да имаш деца, но децата не са само радост, човек никога не бива да забравя, че децата носят както най-големите радости така и най-големите болки и грижи.Както и че човек не може да се посвети изцяло на децата си, да те осмислят живота в някакъв етап, но не изцяло.
Сега, говорейки така, някой от вас предполагам, че ще ме апострофира, защо тогава изобщо искам да имам деца.
Децата наистина са може би най-голямото богатство, но не могат, а според мен и не трябва да се превръщат в смисъл на живота на който и да е!
Незнам дали обясних много добре....
Ще допълвам! :lol:
Една от причините, за да започвам вече да си предтавям живота и без деца е, че на тази възраст вече не съм сигурна, че ще имам достатъчно сили, за да отгледам едно дете, както мисля, че беше споменала и Du6ka.
*
« Отговор #41 -: Октомври 13, 2009, 19:53:48 pm »
Децата наистина са може би най-голямото богатство, но не могат, а според мен и не трябва да се превръщат в смисъл на живота на който и да е!
Една от причините, за да започвам вече да си предтавям живота и без деца е, че на тази възраст вече не съм сигурна, че ще имам достатъчно сили, за да отгледам едно дете, както мисля, че беше споменала и Du6ka.
:balk_103: Абсолютно си права! :hug2:

*
« Отговор #42 -: Октомври 14, 2009, 14:33:04 pm »
Chandra и аз много често съм чувала израза:кой ще ни гледа на старини но аз съм далеко от такива мисли.Не мога и да си помисля да ангажирвам децата си(ако ги имам)и да ги задължавам.Чувала съм и още"Ние сме те гледали толкова години сега е твой ред"От това си правя изводи че хората са създали деца за да се подсигурят на старини.На мен ще ми е достатъчно да има на кого да се обадя по телефона и ли веднъж в годината да ме посети.Затова се страхувам да не остана сама.И както казва tanita7 може да са някъде но знам че ги има.Мислите ми ще са за тях.А няма да мисля-ако имах.Ние сме три сестри и сме в чужбина.Но не мога да ви опиша какъв празник е за майка ни когато си отидем било то и един път в годината.Затова разсъждавам така.Тя може да е сама но нас ни има.И защо се отчайвате от възраста.Аз също не съм първа младост но тука се научих да приемам факта че жените раждат между 40-50.И някак си немога да си се представя с дете на около 15 год възраст ако бях родила както е прието в Бг.на около 20.Също така научих че децата ти са свободни и не са задължени с нищо.Старческите домове са но почит а жените които се наемат да гледат стари хора още повече.Моята майка също е много широкогледа и винаги е казвала че един ден не иска да ни е в тежест и ще си отиде в някой дом.Може да ви прозвучи крайно но така е добре за всички.И колкото и да си живеем щасливо с половинката в момента децата ще ми липсват след години.Сигурна съм в това.Chandra и аз тука ежедневно се сблъсквам с такива които казват че никога не са искали деца и са си много добре и както и да се мъча да ги разбера-немога.Не са студени хора радват се на чуждите но не искат свои.Хора мнооого на тоя свят.

*

crow

• 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
« Отговор #43 -: Октомври 14, 2009, 15:04:57 pm »
Цитат
и аз тука ежедневно се сблъсквам с такива които казват че никога не са искали деца и са си много добре и както и да се мъча да ги разбера-немога.Не са студени хора радват се на чуждите но не искат свои.Хора мнооого на тоя свят.
Аз пък си мисля, че тези хора просто не говорят свободно за вероятните си проблеми. Аз пред не толкова близки приятели също казвам, че не искам деца когато прекалят с подпитванията си. Не казвам, че съм права, но съм такава. Не мога да обяснявам на всички, които подмятат "Какво чакате".Аз също много се радвам на чуждите деца и всичките ми познати се чудят как така обичам деца, а си нямам свои. Чувствам, че някой ден ще експериментирам и ще изстрелям "не мога да имам деца" и подозирам, че тогава вече ще престанат с нетактичните въпроси, но засега още трая. Така го чувствам аз, затова подозирам, че може да има и други хора като мен.  :?

"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
« Отговор #44 -: Октомври 14, 2009, 16:25:37 pm »
Незнам за другите,но знам че аз мога да съм щастлива без дете,все пак имам прекрасен съпрук  :),нооооо ето го голямото ноооо не искам нито да си го помисля ,нито да си го предтавям това ме смазва :(
Cамо защото очите ми не се насълзяват не значи че не плача... И това че винаги съм силна не значи че всичко е наред...
« Отговор #45 -: Октомври 14, 2009, 19:23:06 pm »
Здравейте, включвам се отново с няколко примера от сагата "Кой ще ни гледа на старини":
1 Семейството, на което сме стари кръстници /от 3-4 поколения/ е със осиновен син, който емигрира в Испания още с първата вълна след 89г. Момчето /вече мъж/ има там свой живот, бизнес и т.н. Майка му е с инсулт от 6 години, с диабет от10 и още много съпътстващи болести. Той й помага финансово, като е наел една жена да се грижи за нея. Майчиното сърце се топли само от телефонни разговори и плаче всеки път щом някой я попита за синът й. И вече никой не смее да пита, защото тя много плаче.
2 Докато работех в Дом за деца се сблъсках със следното: Детето е родено в следсвие на изнасилване. Майката не го посещава в продължение на 2 години, но и не подписва отказна декларация и нали българчетата са кът, намира се семейство, което да пожелае това дете /историята е от семейният кодекс, когато директорите движеха осиновяванията/, но рожденната майка се явява в съда и отказва да даде детето си за осиновяване, защото "Мен няма кой друг да ме гледа, аз други деца нямам"
3 Съседка, отгледала своите две дъщери, и двете омъжени много далеч със свои семейства, кариери и проблеми - обаждат се рядко и само ваканциите внуците идваха, но вече спряха и те да идват, защото пораснаха, имат свои приятели и интереси и не желаят да идват при баба си.
      Ето ви примери за това, че никой не може да иска от детето си да се обрече на него да го гледа, защото всеки си има свой живот. И не може това да ни е водещият стимул да родим и отгледаме дете.
      Преди малко имах разговор с майката на дете, с което работя. Тя ми каза, че планира бременност, за да има кой да се грижи за дъщеря й когато те със съпруга й починат. Дъщеря й е с ДЦП. Моля коментирайте това
 :oops: С последното не съм сигурна дали не се отклонявам много от темата, моля модераторите да решат за къде съм...
« Последна редакция: Октомври 14, 2009, 19:25:17 pm от *snezhinka* »
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #46 -: Октомври 14, 2009, 22:08:56 pm »
Момичета, страхотни сте!  :) Виртуални прегръдки за всички:)
 :bighug: :bighug: :bighug:

...
Мацки, чакайте сега да ви оборя :lol:
Ти можеш и да имаш деца, но не е задължително те да са при теб и да ти пълнят къщата, по-скоро могат да ти пълнят сърцето! Децата стават големи и зрели хора и си поемат пътя, а майката, ако се осланя само на тях - наистина ги чака и страда, че не идват често, че са в друга държава или град, че няма няма с кой да и обърне внимание, при положение че е родила, отгледала и дала живот на 2 деца (примерно). Когато човек няма нещо, обикновенно е склонен да го идеализира.
Чудесно е да имаш деца, но децата не са само радост, човек никога не бива да забравя, че децата носят както най-големите радости така и най-големите болки и грижи.Както и че човек не може да се посвети изцяло на децата си, да те осмислят живота в някакъв етап, но не изцяло.
Сега, говорейки така, някой от вас предполагам, че ще ме апострофира, защо тогава изобщо искам да имам деца.
Незнам дали обясних много добре....
Ще допълвам! :lol:
  :good_post: :cool: :flower:

...
     Сега като е поставен въпроса "Можем ли да бъдем щастливи без деца" С чиста съвест мога да отговоря за себе си: Да можем да сме щастливи без дете, но не искаме!

Страхотно казано!  :)  :cloud9: :flower:
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #47 -: Октомври 15, 2009, 22:03:36 pm »
Животът е хубав въпреки болката, въпреки всичко останало...
Вече си имам едно слънчице, заради което просто не бива да се предавам.Знам, че един ден слънцето ще се усмихне и на моят прозорец, знам, че не бих издържала, ако го нямаше моето момченце,знам в какво състояние съм била преди,знам и сега... :rainbow:

"Единственото изкушение, което никой никога не е успял да победи, е надеждата."
Ромен Гари
*

dess_dess

• 2328
  • станах двойна мама
« Отговор #48 -: Октомври 16, 2009, 11:37:27 am »
Определено НЕ! Това е моят отговор на поставеният въпрос! Не мога дори и да си представя, че ще изживея живота си без детска глъч около мен :(( Не само, че не мога да си го представя, но аз, дори (и крайно да прозвучи) не искам да живея ,ако няма да мога да имам своя рожба!
Обичам, и съм, обичана от съпруга си, родителите си, роднините, приятелите, но.... тази обич, не ми е достатъчна!
С цялото си същество винаги от малка съм мечтала и бленувала, как един ден и аз, ще гушкам своята рожба. Винаги съм искала да имам деца, поне три! Съдбата се опитва да си играе лоша шега с мен :(( но аз, няма да и се дам, ще обърна нещата в своя полза. Надявам се, да успея! Дано, всички имаме късмет в тази тежка, трудна  и нелека борба - за бебче.

« Отговор #49 -: Октомври 16, 2009, 14:47:15 pm »
но аз, няма да и се дам, ще обърна нещата в своя полза. Надявам се, да успея! Дано, всички имаме късмет в тази тежка, трудна  и нелека борба - за бебче.

Да dess_dess Това е мотото на всяка от нас! Хубаво е, че все още не си загубила желанието за борбата :D
Искрено вярвам, че ще успеем!  :crossfingers: :balk_602:
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
« Отговор #50 -: Октомври 18, 2009, 21:55:23 pm »
здравейте, подобна тема започнах в единия сайт и така ме оплюха... двойки без деца сравниха с гей двойки, и смертелно болни хора, които нямат място в "нормалното" общество! тогава не можах да спя от унижение което испитах, и мислех доста, как да се върна самочуствието и оптимизм?
и на края разбрах че никой не може да и няма право ми го отнеме! и само ти самият можеш да решаваш как, къде и с кого си счастлив, защото и това не всеки може... желая на всички да имат сила и смелост живеят живот които ни даден, и не давайте на други да ви го вземат...

извинявамсе за драматизм ))))
*
« Отговор #51 -: Октомври 21, 2009, 13:56:26 pm »
Много съм съгласна с tanita7.
Не всички хора искат деца, не всички родители са щастливи с децата си.
Аз все по-често си мисля, че искам деца поради чисто егоистичната причина да остане нещо след мен.
Но има толкова много хора, които не са оставили поколение по различни причини - войни, болести... Не е свършил света с това, нито тези хора са били малоценни.
Има толкова неща, които не зависят от нас. Просто трябва да се научим да живеем с тях. Каква полза за нас, за близките ни, за приятелите ни - ако ходим вечно тъжни и депресирани.
*

crow

• 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
« Отговор #52 -: Октомври 21, 2009, 16:40:32 pm »
.. И друго съм си мислила. За да се увеличава населението на България е необходимо всяко семейство да има поне 3 деца. Ако са две , населението си остава същото, а ако е едно намалява. Така, че кога ще си осъществя мечтата за три деца, не знам  :wink: Ама поне желание имам :)
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*

dess_dess

• 2328
  • станах двойна мама
« Отговор #53 -: Октомври 21, 2009, 16:46:44 pm »
.. И друго съм си мислила. За да се увеличава населението на България е необходимо всяко семейство да има поне 3 деца. Ако са две , населението си остава същото, а ако е едно намалява. Така, че кога ще си осъществя мечтата за три деца, не знам  :wink: Ама поне желание имам :)

И АЗ, И АЗ ... :wink:

« Отговор #54 -: Ноември 03, 2009, 10:26:50 am »
Здравейте момичета, искам да кажа, че и аз немога да си представя живота ми без дете, било то мое родно или осиновено. Аз мисля че майка е тази която гледа обгрижва и дарява любов на детето и това е най важното. Бих дала всичко това да мога да прегърне моята малка рожбичка един ден.
Успех на всички и не губете надежда, аз вярвам че един ден всички от нас ще се радваме на детски смях!
url=http://calendar.zachatie.org/work/OpenGraphicCycles?userLoginName=radinaaa][/url]
*
« Отговор #55 -: Ноември 11, 2009, 20:45:10 pm »
Замисляли ли сте се защо искате да имате дете? Защото всички ви питат защо нямате, защото някой трябва да ви онаследи или... Като попаднах на тази тема не се бях замисляла по този въпрос. Аз мога да бъда щастлива и без дете, без друго дете, защото аз имам едно момиченце и честно немога да си представя живота без нея. Можеби единствения отговор който мога да дам на въпроса защо искам дете е, че можеби имам прекалено много обич в себе си и искам да я раздавам на много хора. Искам да обичам и да бъда обичана, детето ми вече порастна и вече не съм й нужна толкова, можеби и това е причина искам да бъда нужна на някого, искам да обгрижвам някого, искам пропуснатите моменти с малката да ги наваксам с другото си дете Дай Боже.
Детето е дар Божий, можеби никой не се замисля защо иска дете, това е нещо чисто биологично и просто така сме създадени - да се множим, да раздаваме обич и да бъдем обичани.