0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Неделно училище
« Отговор #100 -: Март 01, 2007, 13:11:10 pm »
На няколко пъти срещнах в темата думата пунктоация, с най-добри чувства към написалите я, но всъщност се пише пунктУация. Но да не издребняваме! Гането и du6ka да прощават  :kiss: :bighug:

П.С. А, сега видях, че du6ka го е поправила :wink:

Бори, прости на говорещите френски :lol: От там идва точно този вид грешка.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
« Отговор #101 -: Март 01, 2007, 13:21:30 pm »
аз по принцип много уважавам уикипедията. ето още малко инфо за желаещите да си подобрят българския http://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%A3%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%BA:%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BD%D0%B8_%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8

линка е малко дълъг, но си е ценно инфото :)
*

peti_pati

• 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
« Отговор #102 -: Март 01, 2007, 13:36:06 pm »
Снощи в Бтв новините журналистът направил репортажа каза: диабетично болни  :D.
Намерихме нашето синче.
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #103 -: Март 01, 2007, 13:44:26 pm »
Джам, много готина тема. Да споделя нещо, което много често срещам напоследък. Непрекъснато ползваме чуждици, а също така и много думни от английски например, които пишем буквално, без превод. Аз работя в такава сфера, че думичката "overdraft" се ползва непрекъснато. Повечето ни клиенти подават най-различни заявления, написани на български и пишат тази модерна дума без да я превеждат (нормално) и се получава: олбърдраф, олвердрайф, овердрай, овердаф....Много се смея, от сърце, но без подигравка разбира се и се замислям колко нелепо, бавно и сигурно българския език започва да се губи някъде. Тази модерна думичка повечето финансови институции пишат като "оувърдрафт" или "овърдрафт". Но един обикновен човечец ако трябва да напише молба, след като само по телефона е чул това.....гледай сейр. На това му викам аз "развален телефон". Помните ли я тази игра? :)
« Отговор #104 -: Март 01, 2007, 14:33:03 pm »
Ми, аз да питам, толкова ли не могат да измислят български еквивалент?
сеИр (правилно)
« Последна редакция: Март 01, 2007, 14:34:49 pm от alia_alia »
« Отговор #105 -: Март 01, 2007, 14:41:17 pm »
Коринка шери, владея и българския и френския (писмен и устен), така 4е съм на добра позиция, за да съдя кой е по лесен и това без опростяване; останалото е издребняване  :D  :D
А за 4уждиците - лингвистите имат 2 мнения, които са напълно противоположни. За някои това допринася за обедняването на един език, за други пък е признак за неговата динами4ност, обновяване и обогатяване. Според мен не трябва да се изпада в крайност, както и във вси4ки останали сфери, впро4ем  :D
*

Nina

• 2643
« Отговор #106 -: Март 01, 2007, 15:31:35 pm »

сеИр (правилно)

:) alia_alia  :P Аз едно време имах сериозни претенции за грамотността си, сега не стигам до бой по този въпрос, особено след като пиша много често на български с латински букви и когато ми се наложи да си ползвам кирилицата, както и в момента, ми се е случвало да пиша "каща" вместо "къща" или "патувам" вместо "пътувам". Изчервявах си се пред монитора и така. Старая се де, ама допускам грешки и то основно от бързане, което незнам дали е оправдание.
« Отговор #107 -: Март 01, 2007, 15:34:15 pm »
олбърдраф, олвердрайф, овердрай, овердаф....

Мда. Виждала съм "омбуЦман" написано в официален документ.

Вярвам, между "по" и "лесен" има тиренце, ето така: "по-лесен"  :bighug:

Хора, когато се обръщаме към някой по име (ник), обикновено ограждаме името със запетаи. Ще се радвам, мили мои, ако повече от вас го правят :D
« Отговор #108 -: Март 01, 2007, 15:46:13 pm »
Коринка шери, владея и българския и френския (писмен и устен), така 4е съм на добра позиция, за да съдя кой е по лесен и това без опростяване; останалото е издребняване  :D  :D
А за 4уждиците - лингвистите имат 2 мнения, които са напълно противоположни. За някои това допринася за обедняването на един език, за други пък е признак за неговата динами4ност, обновяване и обогатяване. Според мен не трябва да се изпада в крайност, както и във вси4ки останали сфери, впро4ем  :D

Наистина, мила, да не издребняваме, че и аз понаговарвам някой и друг език, пък и съм лингвист (срам не сПам),  така че наистина по-добре да оставим спора.
 :)

« Последна редакция: Март 01, 2007, 15:48:35 pm от korinka »
*
« Отговор #109 -: Март 01, 2007, 16:09:30 pm »
  Масово се употребява "натурален", вместо нотариален (правилно).
« Отговор #110 -: Март 01, 2007, 16:19:34 pm »

сеИр (правилно)

:) alia_alia  :P Аз едно време имах сериозни претенции за грамотността си, сега не стигам до бой по този въпрос, особено след като пиша много често на български с латински букви и когато ми се наложи да си ползвам кирилицата, както и в момента, ми се е случвало да пиша "каща" вместо "къща" или "патувам" вместо "пътувам". Изчервявах си се пред монитора и така. Старая се де, ама допускам грешки и то основно от бързане, което незнам дали е оправдание.
Нали в тази тема не се сърдим? :D
*

Nina

• 2643
« Отговор #111 -: Март 01, 2007, 16:33:43 pm »
alia-alia :) сакън, че как ще се сърдим, аз поне незнам. Аз да ти кажа имам силно развито чувство за хумор и съм доста самоиронична и понякога толкова много, че чак си се обиждам сама на себе си и не си говоря известно време :)
« Отговор #112 -: Март 01, 2007, 16:47:38 pm »
  Масово се употребява "натурален", вместо нотариален (правилно).

Затова с мъжа ми на майтап сме кръстили сока "неутрален". Хората масово казват (и пишат) абитЮрентски бал, неподозирайки дори, че е абитуриентски.
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #113 -: Март 01, 2007, 17:26:16 pm »
темата се къдри, вихри, пуска филизи - много съм доволна.
освен "натурален акт" и "абитюренски бал", друга любима дума за бъркане на българския народ е "теракота". можем да срещнем вариантите "таракота", "тарикота", "терекот", терикота" и т.н., изобщо - многообразие. думата е плодовита на възможности за грешки почти колкото известната "овца", която позволява да се сгрешат всички нейни букви и пак да се разбере.

по повод "обърдрафта", си спомням една фирма на мой далечен познат - казваше се "dWare" (софтуерна фирма, името е комбинация между software и dBase). чете се "диуеър". веднъж секретарката им сподели, че се обадил някакъв чичо по телефона и потърсил фирма "Далавер"...  :lol: (в зората на демократичния капитализъм едва ли някой би се учудил и на такова название).
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

kassi

• *
  • 5258
  • Мама на трима
« Отговор #114 -: Март 01, 2007, 18:04:24 pm »
Джам, аз пък да вмъкна и проблема с поставянето на ударението, което при пишещите журналисти не е проблем. Но като чуя по кабеларките: бюро, учулища, летища с объркани ударения  :x

София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
*
« Отговор #115 -: Март 01, 2007, 18:16:09 pm »
На мен "любимите" ми грешки са:
- масовото използване на "ме" където трябва и където не трябва: "ходиме", "говориме", "правиме". Особено дразнещо е, че се налага от екрана и то от хора на високи политически постове, както дори и от някои водещи.
- смяната на ударения: "полИтика"
- а "най-любимата" ми е използване на чужди, но не масово навлезли думи, уж, за да придадат авторитет на говорещия. От това просто падам от смях.
« Последна редакция: Март 01, 2007, 22:15:00 pm от Lan »
« Отговор #116 -: Март 01, 2007, 18:18:45 pm »
Нещо може би полезно и малко известно отсамосебеси се пише

от само себе си
« Отговор #117 -: Март 01, 2007, 18:54:00 pm »
Лично аз се дразня най-много на сгрешени прости и лесни иначе думички. "Тарся", "истрие" и най-вече "ас" (1 л. ед.ч.) 8O

Не мога да си представя колко неграмотен трябва да си, за да бъркаш толкова често срещани думи.

Особено се учудих на изказване на майка на две деца в Бг-мамма. (копирам оригиналния текст)

Цитат
по-тап сериял небях гледала

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #118 -: Март 01, 2007, 18:59:39 pm »
понякога е безумно как може да се случи дадена грешка.
пример - "обичам пържени картоВки".
та това е непроизносимо?!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #119 -: Март 01, 2007, 19:04:26 pm »
хихиккк.... още бисери, видени от моите очи:

анцуНг
сютЮени
ягУди

:lol: :lol: :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!