0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Неделно училище
« Отговор #140 -: Март 02, 2007, 00:24:22 am »
Ами за БургаЗ какво ще кажете  :lol: :lol: :lol:

« Отговор #141 -: Март 02, 2007, 06:53:25 am »
-мАсло

лили, с мъжа ми сме във вечна филологическа война за тази дума. аз като чуя мАсло и все едно котка ми дращи по стъкло. той пък се изрива, като кажа маслО. много сме спорили и ми е влачил големи дебели речници. оказва се, че това е от тези, дублетни форми ли им викаха - да кажат специалистите тук. позволени били и двата варианта на ударение.

Точно така. И двете са правилни.
Както и МлЕко
« Отговор #142 -: Март 02, 2007, 08:41:24 am »
И прекомерната употреба на деепричастия в речта.

Това съм аз  :lol: Но само в последните няколко постигна.

Въъъъъъй Рони и заек, бургазлии не се засягат лесно ;)  :D
Ама ти колко дънки обличаш едновременно, аз обикновено едно :)
Как казваш: "Обувам си панталона."  или "Обувам си панталоните." :)
Дънкена рокля ми звучи малко по-вярно, отколкото дънкова ;) Както сатенено бельо, не знам дали има сатеново, копринена, а не копринова, памучен, а не памукова, крипонена, а не крипонова, кадифена, тюлена, вълнена, ленена. Наставката ен - идва от материал, а ов - от притежание :)

Доничке, панталоните са в множествено число, защото са едни панталони или един чифт панталони. Като чорапите ;) Не може да кажеш едно чорапи  :lol: Така и не може и едно дънки, едно панталони, едно джинси...

За материята ми е малко трудно да го измисля. Джинсена пола ли казвате?

Донииии, крЕпонена ;)

Една колежка тука помага: прието е да е дънкова, заради благозвучието. В нейното детство (тя е на възрастта на майка ми) се е казвало шоколадени бонбони, но впоследствие се е възприело за правилно шоколадови. Е, шоколадени ли са бонбоните?
« Отговор #143 -: Март 02, 2007, 09:24:09 am »
Масло и масло са дублетни форми, но мляко си е мляко, а заради променливото я - млечен.
И това са си български думи, които не бива да се бъркат. Малко по-разбираемо е, но е пак е неприятно, когато се бъркат чуждици - маркетинг, вместо маркетинг (маркет).
« Отговор #144 -: Март 02, 2007, 10:05:42 am »
Масло и масло са дублетни форми, но мляко си е мляко, а заради променливото я - млечен.
И това са си български думи, които не бива да се бъркат. Малко по-разбираемо е, но е пак е неприятно, когато се бъркат чуждици - маркетинг, вместо маркетинг (маркет).

aз пък знам, че и мляко и млеко е правилно  :)
« Отговор #145 -: Март 02, 2007, 10:19:01 am »
Диди, виж какво излиза
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BD:Mleko
Имам спомен, че в училище като учехме за променливото Я, за пример бяха дадени - хляб/хлеб, мляко/млеко.
По обратната схема, има и диалектна форма на месо - мЯсо, с ударение на Я. :)
*
« Отговор #146 -: Март 02, 2007, 10:58:35 am »
Зайо бе, ако ти кажа, че днес си купих панталони, за колко панталони ще се сетиш, че съм си купила :)
Аз не казвам, че ов е погрешно - порцеланов и пластмасов също е с ов. Но и дънкена пола и джинсен плат съм чувала много пъти и просто не ми звучи погрешно :) За крЕпона си права, много е полезно тва неделно училище, признавам си не го знаех това :)
« Отговор #147 -: Март 02, 2007, 13:00:55 pm »
пЕпелник
орЕхи
КрЕват и крЕватЯ (вместо кревата)

(признавам си, че имам проблем с училища)

чорапогащник, правилното е чорапогащи, тъй като нямаме дума "гащник"

праЗци (т.е. прасци)

дънкИна пола (освен посоченото в темата ДънкЕн/а)
*
« Отговор #148 -: Март 02, 2007, 14:02:35 pm »
Забравих, другото ми много "любимо" са излишните или не верни наставки: "патологически", "принципално" и "дънкен" много ме дразни. Въобще не съм съгласна, че като всички около теб така го произнасят, т.е. го чуваш достатъчно често, това го прави правилно.
« Последна редакция: Март 02, 2007, 14:05:23 pm от Lan »
*
« Отговор #149 -: Март 02, 2007, 14:06:37 pm »
Май правоговорните грешки ме дразнят много повече, от това, че някой написал някъде "с" вместо "з" или нещо от този сорт.
« Отговор #150 -: Март 02, 2007, 14:39:16 pm »
И аз мисля, 4е някои грешки са свързани с 4естото използване в разговорния език (за "говориме" или "млеко", мисля, 4е е повлияло иугозападно-софийското, нямам съответния клавиш  :D, наре4ие). Но пък понякога това наистина допринася за обновяването, да не кажа, за модернизирането на писмената ре4. Когато ходех на у-ще, още се пишеше "използвувам", наскоро разбрах, 4е това ве4е не е необходимо.
   Вие знаете ли за други такива промени или "олекотявания" на писмените правила в последните 10 години (от тогава не ходя на у4илище  :D)?
*

piera

• 896
  • Keen on boots
« Отговор #151 -: Март 02, 2007, 15:08:06 pm »
Тук, в малкия китен град Търново  :D, ако кажеш маслО, вместо мАсло, ще те гледат доста странно  8O (както и млеко, вместо мляко)

« Отговор #152 -: Март 02, 2007, 15:14:58 pm »
Доколкото знам, в Търново се говори най-правилния български.
Макар, че  има  някакви диалектни форми.
Мисля си, че малко поизмстихме темата от правопис, към правоговор. :)
*
« Отговор #153 -: Март 02, 2007, 15:24:21 pm »
всъщност, Аля, това за Търново е по- скоро минало. българският книжовен език се базира на източния диалект, т.е. според учебниците ние във Варна говорим най - чист и книжовен език. като изключим "мьекотата на йезика" - слушайте варненци  :D
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #154 -: Март 02, 2007, 15:31:50 pm »
Аре, аре ся, друго си е тИлИфона, тИлИвизора, пИпИруда... :lol: :lol: :lol:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
« Отговор #155 -: Март 02, 2007, 15:38:52 pm »
Аре, аре ся, друго си е тИлИфона, тИлИвизора, пИпИруда... :lol: :lol: :lol:

:balk_103:
   :lol: :lol: :lol:
« Последна редакция: Март 02, 2007, 15:41:42 pm от solei »
« Отговор #156 -: Март 02, 2007, 15:43:05 pm »
Ние сме от далеко и говорим на меко! Аз живея близо до Бургас и това въии е просто неизбежно :lol:
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #157 -: Март 02, 2007, 16:05:50 pm »
Търново и "Боли мъ глъвътъ", просто е прекрасно. :)

А бургазлии ги познавам безпогрешно по "отзаде" и "отпреде". :)

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #158 -: Март 02, 2007, 16:38:02 pm »
Е, хайде сега - навсякъде има някакъв диалект, къде се говори меко, къде твърдо, къде се сменят ударения или букви...
По този начин се различаваме, без да се познаваме. :D

Ако знаете, аз как ужасно говоря... добре, че не ме чувате...
Затова се опитвам да пиша правилно, та поне пред вас да изглеждам образована.:lol:
« Отговор #159 -: Март 02, 2007, 17:21:35 pm »
сютЮени
ягУди

Рали, точно това виждам на надпис  по пазара  и се пуля , не мога да разбера какво е , въпреки че парцалките висяха многоцветни през очите ми. :P
А за диалекта...хм...знаете ли какво е лизгарник? /допитах се до баба :P, многозначничко е малко, ама айде -познайте/