0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Неделно училище
« Отговор #320 -: Април 04, 2007, 17:07:50 pm »
прясно от нашия форум:

в 7 месец сам и страдам от безсание моля кажете ми имали причи на за това

честно казано, аз съм впечатлена. толкова много грешки в едно изречение - трудно постижимо ми се струва. и то какви...
все съм виждала, ама да се цепи думата "причина" като "причи на"....
shocked, shocked...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #321 -: Април 04, 2007, 18:32:05 pm »
Jam,ако тук ти се виждат много грешките в едно изречение, то задължително трябва да погледнеш темичката "зацапване:( "... 8O Ако тръгна да цитирам,ще трябва да препиша цели постинги..Една от най-фрапиращите беше "балгарски" език... 8O

Митко остана на 1г. 7м. и 21 дни :(
14.04.2009 - 5.12.2010
Почивай в мир, мое мило изстрадало детенце!Винаги ще те помним и обичаме!
« Отговор #322 -: Април 04, 2007, 19:18:35 pm »
 :D предполагам, че освен неграмотността и кредоръ помага
« Отговор #323 -: Април 04, 2007, 22:36:43 pm »
 Такааа..... Какво се получава? Човек, който ИМА кирилица и пише "ултра звук" и то два пъти един след друг... прави забележка на друг, който заяви че няма кирилица и затова пише "балгарски".... Визирам темата "зацапване :( "
 Така че ... понякога е по-добре да замълчим, защото ставаме смешни в очите на някой, който може би има по-добър правопис от нас.....
« Отговор #324 -: Април 04, 2007, 22:43:39 pm »
 Не става въпрос за  Counterfeit, сега видях, че може да се изтълкува така. Критиката, за която пиша, е в конкретната тема, не тук.
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #325 -: Април 04, 2007, 22:54:12 pm »
Антоанета, ами тогава насочи отговора си в онази тема, където си била критикувана. а не тук, където не знаем за какво става въпрос.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #326 -: Април 09, 2007, 00:40:21 am »
"Воскресе" ли се пише или "возкресе"? Да не би и двете вече да се приети за верни?
Alexandra
*
« Отговор #327 -: Април 09, 2007, 08:28:53 am »
ами аз досега не съм виждала думата 'Возкресе', пък незнам........
*
« Отговор #328 -: Април 09, 2007, 09:57:39 am »
Мимка, Мари е права. Пише се воЗкресе. Идва от въЗкресение! ВоСкресе е неправилно.
« Отговор #329 -: Април 09, 2007, 10:39:44 am »
Мимка, Мари е права. Пише се воЗкресе. Идва от въЗкресение! ВоСкресе е неправилно.
пише се Воскресение и идва от руски език.
За ВоЗкресение не съм сигурна дали е правилно, и по-скоро не е, както Въстание, не се пише Възстание, т.е. не идва от Въз
*
« Отговор #330 -: Април 09, 2007, 10:52:50 am »
Хм...Аз от малка съм научена, че се пише със "з".
Гугъл: 198 000 резултата за "Възкресение"-на български език, 0 за "Возкресение", около 4 страници за "Воскресение"-всички на руски, 438 резултата за "Въскресение".
За мен правилната българска дума е "Възкресение", съответно глаголът трябва да е "възкресе". Може би на черковен език ще да е вярно хем "воскресе", хем "възкресе". Обаче чакам Ултра и Зайка да ни кажат, за най-сигурно.
Alexandra
*

bebe_13+15

• 2324
  • мама на две слънца
« Отговор #331 -: Април 09, 2007, 11:43:18 am »
И аз съм за въЗкресение, воЗкресе - идва от възкръсвам, каквото и е направил Исус. Може в руския език да е воСкресе, ама в българския - със "з". И, предполагам, че возкресе не идва от руски, а е нещо като остряла думичка, диалект.
Ако има някой теолог да се включи?

« Отговор #332 -: Април 09, 2007, 12:39:29 pm »

И въЗкресявам... :oops: срам и резил,... и аз така съм го писала (със с) :oops: :oops: :oops: освен да идва от старобългарски, но това някой българист с добри спомени по Историческа граматика може да го каже ... или богослов. :oops:
*
« Отговор #333 -: Април 09, 2007, 12:41:31 pm »
аз не споря за правотата на самата дума 'възкресение'
казвам, че винаги на Великден се казва и пише 'воскресе'-можете да го видите навсякъде.незнам от руски ли идва или от незнам къде си.
стига де, вие пък съвсем ме изкарахте неграмотна! :oops:
« Отговор #334 -: Април 09, 2007, 13:11:20 pm »
Според мен на български е възкресение и възкръсна. Но на черковнославянски е воскресение, съответно воскресе.

И аз питах чичко гугъл преди да пиша вчера в другата тема и се замислих, и броих  :lol:

А що писахме "воистина" ;) Нека и това да разнищим  :lol:
*
« Отговор #335 -: Април 09, 2007, 13:17:53 pm »
За мен правилното е во истина.
« Отговор #336 -: Април 09, 2007, 13:21:59 pm »

Ами ако "воистина" е черковнославянския вариант на "наистина"? Нали не казваш/ пишеш "на истина".
*
« Отговор #337 -: Април 09, 2007, 13:42:34 pm »
Според мен е правилно на Велик ден е да се казва Христос воскресе! и отговорът да е Во истина воскресе!. Правилната българска дума е възкресение, но в случая е приет горния отговор, защото в българската православна църква, а и не само в нея се използва славянски език като църковен език. Затова и толкова си прилича с българския, руския, сръбския, македонския, чешкия и др. славянски езици.

И това е в оригинал:
Христос воскресе из мертвих, смертию смерт поправ и сущим во гробех живот даровав.
И в превод:
Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, дарува живот!

В крайна сметка няма много голямо значение дали ще е със з или със с. И двете са правилни, само че, ако ползваме З е редно тогава да пишем и казваме възкресение Христово, а ако е със С  - воскресение Христово. Така си го обяснявам аз :wink:.
*
« Отговор #338 -: Април 09, 2007, 13:51:16 pm »

Ами ако "воистина" е черковнославянския вариант на "наистина"?

Ами ако не е? :P
Абе тоя черковен език ми е непонятен, за съжаление. Бори Ст го е написала отделно кАто мен.
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #339 -: Април 09, 2007, 13:53:34 pm »
Според мен е правилно на Велик ден е да се казва Христос воскресе! и отговорът да е Во истина воскресе!. Правилната българска дума е възкресение, но в случая е приет горния отговор, защото в българската православна църква, а и не само в нея се използва славянски език като църковен език. Затова и толкова си прилича с българския, руския, сръбския, македонския, чешкия и др. славянски езици.

И това е в оригинал:
Христос воскресе из мертвих, смертию смерт поправ и сущим во гробех живот даровав.
И в превод:
Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, дарува живот!

В крайна сметка няма много голямо значение дали ще е със з или със с. И двете са правилни, само че, ако ползваме З е редно тогава да пишем и казваме възкресение Христово, а ако е със С  - воскресение Христово. Така си го обяснявам аз :wink:.

и аз съм на същото мнение  :)

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com