0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Неделно училище
« Отговор #460 -: Март 31, 2008, 23:05:53 pm »
не вярвах, че ще доживея да ми се случи и това в неграмотна България на 21-ви век, но се случи.

в квартално магазинче си купувам разтворимо кафе. продавачката, около 60 годишна жена, ме пита колко вода да сипе в чашката. аз отговарям - на две-трети. жената ме поглежда и пита - "а какво значи на две-трети?"

запазих самообладание и казах - малко над половината чашка сипете. тя ми сподели, че една-втора знаела какво е, но две-трети я обърквало като дума...

честно, потресох се от тази аритметична неграмотност. нормално ли е да се потреса така? :) чудно ми стана как тази жена борави с пари и сметки при това положение. пък ако някога е готвила по рецепта през живота си, пак трябва да знае за третинките и четвъртинките, мама му стара...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #461 -: Април 03, 2008, 22:51:12 pm »
Оравнение, конОс, Отайка, ОТтайка, мъжОВе
*
« Отговор #462 -: Април 04, 2008, 19:32:27 pm »
не вярвах, че ще доживея да ми се случи и това в неграмотна България на 21-ви век, но се случи.

в квартално магазинче си купувам разтворимо кафе. продавачката, около 60 годишна жена, ме пита колко вода да сипе в чашката. аз отговарям - на две-трети. жената ме поглежда и пита - "а какво значи на две-трети?"

запазих самообладание и казах - малко над половината чашка сипете. тя ми сподели, че една-втора знаела какво е, но две-трети я обърквало като дума...

честно, потресох се от тази аритметична неграмотност. нормално ли е да се потреса така? :) чудно ми стана как тази жена борави с пари и сметки при това положение. пък ако някога е готвила по рецепта през живота си, пак трябва да знае за третинките и четвъртинките, мама му стара...

Нормално е да се потресеш от такава неграмотност.Но на 60 годишните сякаш може да им се прости знаеш ли ги кой клас са завършили и как са учили.Моята свекърва е на 60 години и пише ПОРТУКАЛ.Ако знаеш колко пъти съм и правила забележка ама...Тя също работеше с пари и като даваше списъците с поръчките мене ме хващаше срам ама какво да ги правиш....Той и акъла им толкова вече..
*
« Отговор #463 -: Април 04, 2008, 21:48:33 pm »
Аааааааа Пими, не си права, майка ми и свекърва ми и те са на по 60 години, ама са грамотни. То не е до години, а до образование и до човек. И не и до град даже, щото майка ми е учила в София, а свекърва ми в Ямбол.
*

borovinka

• *
  • 1118
  • таЙалеЩ на кълГо...
« Отговор #464 -: Април 04, 2008, 22:11:16 pm »
Мен пък ме втриса от думата "регион". Както и от "реализирам", но там вече е отървано положението. Кажете ми защо просто не казват "район", "област" тия журналисти. Или те не са виновни :x

По нашия край много обичат да казват "тоалет" вместо "тоалетна", "кусам" вместо "вкусвам" или "опитвам".

Що не съм мъъничко по-умна, та да не си тровя живота. Стомаха ми като стафида се свива като ги чуя тия и куп други ужасни думи.

Права е sia, 84 годишната ми баба говори абсолютно правилно и пише грамотно, за разлика от племенника ми, който учи в езикова гимназия.
« Отговор #465 -: Април 05, 2008, 19:40:04 pm »
Една снимка от Военна болница.

Срещала съм често грешка, която искрено ме дразни - пикУчен мехур.

Боровинчице, регион е нещо повече от район, просто се наложи в журналистическия език и нищо не е в състояние да я извади от там. Както и цифра вместо число.
« Последна редакция: Април 05, 2008, 19:42:01 pm от little_rabbit »
« Отговор #466 -: Април 05, 2008, 20:07:04 pm »
А аз си имам едни хубостници вкъщи, които умират да казват, че отиват "на тоалетна". Откакто не съм на работа пък, във вестника, в който работя допускат отвратително тъпи грешки, като например НОЙ 8O 8O 8O!
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #467 -: Април 05, 2008, 22:14:52 pm »
А аз си имам едни хубостници вкъщи, които умират да казват, че отиват "на тоалетна". Откакто не съм на работа пък, във вестника, в който работя допускат отвратително тъпи грешки, като например НОЙ 8O 8O 8O!

Хехехе, това с НОЙ ми хареса. Де да беше НОЙ нашето, кораба на благодатта, ами то - нищо, заслужават само БОЙ :)
*
« Отговор #468 -: Април 06, 2008, 13:48:39 pm »
Аааааааа Пими, не си права, майка ми и свекърва ми и те са на по 60 години, ама са грамотни. То не е до години, а до образование и до човек. И не и до град даже, щото майка ми е учила в София, а свекърва ми в Ямбол.

Съгласна съм че има изключения както е че е до човека.Но болшинството от възрастните хора-и то тези които за живяли,учили и работили на село са си доста неграмотни.Моята майка е на 50 години и е с висше образование и си е доста начетена.

Много се дразня когато някой казва НАТУРАЛЕН акт вместо НОТАРИАЛЕН.
*

Tarja

• *
  • 520
  • \m/ metal inside \m/
« Отговор #469 -: Април 07, 2008, 09:47:45 am »
По нашия край много обичат да казват "тоалет" вместо "тоалетна", "кусам" вместо "вкусвам" или "опитвам".

Хаха, и аз имам вкъщи един дето "куса", и който "намаля" (напр.телевизора), вместо да го намалява така че 100% мога да позная от кой край си  :wink:
Наистина това с кусането най-много ме дразни!!! Обаче сме имали и комична случка с него:
На гости сме при една от бабите ми, която е дървена шопкиня отвсякъде  :lol:. Жената направила баница и го дали иска, а моичкия вика: Оооо, да задължително ще кусам!
Бабето опули очите и вика: Мойто момче, ми тя баничката не се куса - тя е печена, ама ако искаш ще ти дам лъжица.
(в шопско "кусам" има друг смисъл)
Голям смях падна тогава! [/font]
         Equally Destructive
*
« Отговор #470 -: Април 07, 2008, 11:14:05 am »
Добре де, думи като "кусам" не са ли диалектни форми  в разговорния език в различните краища на страната - аз това не го разбирам чак като неграмотност. Все пак фигурират в стари текстове, в тълковни речници. Впечатленията ми са, че подобни думи се използват предимно в семейна среда, но не и сред други хора. майака  ми, например, използва някой от тях при общуването си с баба ми на село, но никога не съм я чувала да ги казва в разговор с други хора, вкл. и с децата и съпруга си. Аз знам значението на повечето, но не ги използвам, старая се да използвам книжовен български, както и да пиша грамотно, но мен ме дразнат в пъти повече, даже не дразнят, а изумяват други аспекти на неграмотността - като например, че като дойде куриер у дома и му продиктувам адреса си - ул. Фредерик Жолио Кюри, винаги срещам неодумяващ поглед и въпрос "кооой?" - еми може ли хич пък да не си го чувал като име? И още по - фрапиращите случаи - офисът ни се намира на същата улица, а пряка е ул. Никола Мирчев - е знаете ли колко хора идват (нахвърляли си на едно листче адреса, фирмата, управителя) и търсят Г-н Фредерик Кюри или Г-н Никола Мирчев! Опитвам се да обясня, че не това е управителят, но те са категорични, че това им е записано и този човек трябва да търсят. Просто да паднеш!
« Последна редакция: Април 07, 2008, 11:27:39 am от tzvetenze »
*

borovinka

• *
  • 1118
  • таЙалеЩ на кълГо...
« Отговор #471 -: Април 07, 2008, 15:18:13 pm »
Цветенце, сигурно си права за диалектните форми. Излязох май извън темата, коментирайки по-скоро думи, които са ми неприятни, а темата е за грамотността все пак.

А как мислите, кое е правилно "паркирвам" или "паркирам". Мъжа ми е твърдо за първата дума, а на мен ми става лошо като я чуя.

Tarja, важното е да има кой да предложи нещо за хапване, пък дали с лъжица или с ръка... :lol:
*
« Отговор #472 -: Април 07, 2008, 15:45:31 pm »
А как мислите, кое е правилно "паркирвам" или "паркирам". Мъжа ми е твърдо за първата дума, а на мен ми става лошо като я чуя.

аз мисля, че втората, поне нея използвам...
« Отговор #473 -: Април 07, 2008, 15:58:12 pm »
Джами, не е лесно... ето например в "това го знае всяко хлапе" скоро една дама с висше, май икономическо образование, нямаше идея колко е осем делено на осем 8O (като подзадача на по-сложното х+8/8, където приоритетът на функцията делене й бе усложливо подсказан..)
Благодаря ти, Бени!

« Отговор #474 -: Април 07, 2008, 16:03:18 pm »
Да се включа и аз с една дума, която ме влудява, масово използвана, поне аз съм я чувала от хора на всякаква възраст - секциум, вместо секцио. Чували ли сте хората да наричат така цезаровото сечение? Дори и такива, които са родили по този начин. Иде ми да крещя като го чуя този секциум.

А иначе това "паркирвам" ми напомня за един от бигбрадърите, не помня кой сезон точно, имаше един Тошко, май поп беше, и като влезеше в изповедалнята ги нУминирВаше за изгонване :)

Но щастието трябва да се търси - то никога не идвало само.
*
« Отговор #475 -: Април 07, 2008, 16:09:05 pm »
абе аз не съм най-яркия пример за правопис ама паркирам е правилното. мисля, че слагането на "в" е пак вид диалектно.
« Отговор #476 -: Април 07, 2008, 19:20:43 pm »
Да се включа и аз с една дума, която ме влудява, масово използвана, поне аз съм я чувала от хора на всякаква възраст - секциум, вместо секцио. Чували ли сте хората да наричат така цезаровото сечение? Дори и такива, които са родили по този начин. Иде ми да крещя като го чуя този секциум.

А иначе това "паркирвам" ми напомня за един от бигбрадърите, не помня кой сезон точно, имаше един Тошко, май поп беше, и като влезеше в изповедалнята ги нУминирВаше за изгонване :)

Разбира се, че съм чувала и то от ТВ. Когато даваха "Такъв е животът" по бТВ. Много се изкефих, когато лекарката поправи момичето и каза, че такава дума "секциум" не съществува :lol:
А по втората дума - категорично е "паркирам". :wink:
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #477 -: Април 07, 2008, 22:21:21 pm »
Цвети, много ясно, че "кусам" е диалект и не е никаква грешка, което не пречи някой да се дразни де. "Кусам" казват и в Бургас /поне нашите хазяи/, имайки предвид опитвам.
Аз например обожавам да слушам диалект. От различни краища на България. Кеф ми е!
« Последна редакция: Април 07, 2008, 22:24:36 pm от Nina »
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #478 -: Април 07, 2008, 22:37:27 pm »
Специален поздрав за теб, Нини!

Докато гледах идна пипируда по тиливизора, ми звънна тилифона! :lol: :lol: :lol:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
« Отговор #479 -: Април 07, 2008, 22:45:27 pm »
айде и от мен :wink:

ади, ади, кой знъй де жиш, па тадява ждош :lol: