0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Неделно училище
« Отговор #480 -: Април 07, 2008, 22:47:05 pm »
Хахаха, само "тъдява" хващам.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
« Отговор #481 -: Април 07, 2008, 22:48:10 pm »
нали, много яко :lol:
т'ва е от моето родно село, диалекта е супер.  :D
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #482 -: Април 07, 2008, 22:48:24 pm »
кво сте се размекали бе, алооо - присадените софиянки :)
тука по нашио край се приказуе сериозно и твърдо - нема лабаво, нема студена вода.
и от Витоша по-високо нема...  :P
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #483 -: Април 07, 2008, 22:49:56 pm »
кои са тия бе? :wink:
аз съм от село, изобщо нямам желание да съм софиянка па било то и присадена :P
*
« Отговор #484 -: Април 07, 2008, 22:53:32 pm »
"Кусам" казват и в Бургас /поне нашите хазяи/, имайки предвид опитвам.
И в Силистра,и в Силистра... :lol: Поне аз от майка ми го знам още от малка,но като че ли и тук във Варна съм го чувала :wink:

Митко остана на 1г. 7м. и 21 дни :(
14.04.2009 - 5.12.2010
Почивай в мир, мое мило изстрадало детенце!Винаги ще те помним и обичаме!
*
« Отговор #485 -: Април 07, 2008, 22:56:30 pm »
и от Витоша по-високо нема...  :P

И от Искъро по-дълбоко нема  : :lol:
*
« Отговор #486 -: Април 07, 2008, 22:57:07 pm »
явно е разпространено в източна Бг - аз го знам от баба ми в Ямбол.
« Отговор #487 -: Април 07, 2008, 23:01:54 pm »
Аааааааа Пими, не си права, майка ми и свекърва ми и те са на по 60 години, ама са грамотни. То не е до години, а до образование и до човек. И не и до град даже, щото майка ми е учила в София, а свекърва ми в Ямбол.

Съгласна съм със sia, не е до години.
Пресен случай от днес. Момиче на около 19 години носи документ при мен. Пропуснала е да попълни едното поле. Трябва да се добави Щерев, но тя написа.......... Штерев  8O гледах  8O гледах  8O ... останах безмълвна!

п.п. Пропуснах да кажа: на мен ми стана неудобно да и кажа каква грешка е допуснала.
« Последна редакция: Април 07, 2008, 23:06:23 pm от Pepka »
*
« Отговор #488 -: Април 07, 2008, 23:04:47 pm »
айде като сме на тая вълна - и аз съм присаден софиянец, признавам :wink: :lol:, та съм изкарала 5г в Ст град все със съквартрантки от Благоевград, Банско, Якоруда, Разлог - еййй, докато разбера защо и от кого искат да бягат тези момичета като кажеха "ке си бегаме ли?"

а иначе имам една приятелка (от Пазарджик), която веднъж много учудена ми сподели, че употребявам израз, който тя чува за първи път - напр. "него ден", "нея вечер". Вие използвате ли го? Аз след нейния коментар се ослушвах дали ще го чуя от други хора или по медиите - срещнах го много пъти в преводи на художествена литература.
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #489 -: Април 07, 2008, 23:07:42 pm »
ами Цвети, изразът е малко остарял и наистина се среща предимно в по-старата художествена литература. можеш да го чуеш и от устата на по-възрастни хора.
не съм сигурна и дали е граматически правилен.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #490 -: Април 07, 2008, 23:10:19 pm »
а иначе имам една приятелка (от Пазарджик), която веднъж много учудена ми сподели, че употребявам израз, който тя чува за първи път - напр. "него ден", "нея вечер"

този израз го чух за първи път преди две години в Лудогорието. До този момент не знаех за съществуването му. Тук се употребява масово, но аз не мога да свикна с него  :D Пак тук чух думата " гугла", в превод " качулка"  :lol: 
*

borovinka

• *
  • 1118
  • таЙалеЩ на кълГо...
« Отговор #491 -: Април 07, 2008, 23:11:49 pm »
"него ден", "нея вечер". Вие използвате ли го?

Хм, аз използвам и не ми звучи странно. Даже много мило ми звучи.

можеш да го чуеш и от устата на по-възрастни хора.
Еее, хехе, наборе  :lol:
« Последна редакция: Април 07, 2008, 23:32:54 pm от borovinka »
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #492 -: Април 07, 2008, 23:14:50 pm »
Аз пък обичам да ползвам турцизми и остарели трактовки.
напр. белкем, барем, кахър..., върлина, партакеш, гаврътна...

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
« Отговор #493 -: Април 07, 2008, 23:18:34 pm »
"него ден", "нея вечер".

Ооооо Цветенце, у нас звучи всекидневно този израз. Ама той моя приятел е раснал къде ли не, та не знам точно от къде го е прихванал. Абе с две три думи - Куса него ден едни неща :lol: Ама аз свикнах де. :wink:
« Отговор #494 -: Април 07, 2008, 23:26:28 pm »
То и аз ще свикна, няма къде да ходя  :lol: :lol: :lol:
*
« Отговор #495 -: Април 07, 2008, 23:35:57 pm »
"него ден", "нея вечер". Вие използвате ли го?

Хм, аз използвам и не ми звучи странно. Даже много мило ми звучи.

да, и аз винаги съм го ползвала и не съм го възприемала като диалект и всъщност не съм сигурна, че е. явно се ползва в североизточна Бг - ти си от Варна, а аз родом и израстнала в Шумен.
Турцизми и аз много ползвам, още повече като се им апредвид родния ми град. Но не е само до това - когато отидох за първи път в Турция си дадох сметка, че не 1/2 от думите в българския са турцизми, ами много повече. Нямам предвид тези, които е цитирала евро и на които прозихода се навиба на очи или по-точно уши, а такива обикновени думички като маса, стол и много, много други, които винаги съм си мислела, че са си български...

Евро, гаврътна ми една от любимата думичка, честно :lol:
« Последна редакция: Април 07, 2008, 23:57:15 pm от tzvetenze »
« Отговор #496 -: Април 07, 2008, 23:47:29 pm »
Нека обясня защо на мен са ми странни изразите  "него ден", "нея вечер".
Моя роден край е южна България. Там вместо тях се използват " този ден", "тази вечер".
За сметка на това пък използваме думи изрази, за които тук не са чували  :lol: :lol: Разни хора..... разни диалекти ;)
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #497 -: Април 07, 2008, 23:55:55 pm »
Малиии, колко сте изписали аз докато се мъча с последствията от дюканската  :x

явно е разпространено в източна Бг - аз го знам от баба ми в Ямбол.

Анжък де, от Ямбол. Той хазяйна в Бургас е именно от ямболско. Село Драма :)

Евро, Стефиз :) Много куууууул /а тоя диалект, а? :P /

Аз съм си от шопето, тука съм родена,израсла и аз знам, че от Витоша по-високо нема и от Искаро по-длибоко нема. Мама е от Троянско и там имат своеобразен диалект, като ида, пълни ми се душата. А мама тука като си е си говори като софиянка, все пак е 30 год. тука, ама на село като отидем и започват едни шипковски речи, еййййй, друг език бе. Чудя й се и чак ми е смешна понякога как бързо превключва.  Примерно казва ш' ида за ляп /хляб/ - само там, на местна почва се употребява и бозъ, вместо боза, чорбъ и т.н. Смяяяяях! Но пък ми прави впечатление, че принципно доста по-правилно от нас говори, аз в нас определено на моменти с баба ми си говоря на чист шопски, тя е от Елин Пелинско, баш шопи. А тя пък като закоментира особено предавания по телевизията на шопски - много е смешна :)

« Отговор #498 -: Април 08, 2008, 07:57:01 am »
А какво ще кажете за миналия ден? Когато го чух за пръв път, реших, че става дума за вчера, а не за онзи ден.
*
« Отговор #499 -: Април 08, 2008, 11:17:52 am »
Отдавна се каня да пусна тук една любима снимка от железарията в с. Жеравна.