За заспиването на бебчетата.В книгите, които аз съм чела, пише изрично да не се затъмняват прозорците през деня, за да може детето да си изгради представа за ден и нощ и съответен ритъм. Ако малкият спи в спалнята, задължително вдигам завесите, а ако спи навън в количката, тогава си е ОК.
Ако времето е мрачно и дъждовно, Алексадър спи и е омърлушен през целия ден. Тогава гледам да светвам де що има лампи в къщата.
Аз накърмвам малкия, слагам го в леглото, давам му биберона(ползва я само при заспиване) и излизам от стаята. Наскоро установих колко е важно да няма светлина в стаята вечер: слагах го да спи в 20 часа, на нощна лампа. Да, но точно след час се будеше. Започнах да го слагам да спи на тъмно и вече не се буди.
Отучихме се и от нощното кърмене: аз се изнесох от спалнята, а таткото преживя 2 нощи с рев и вой и сълзи, но на третата нощ всички спахме като къпани цяла нощ. Сега се върнах в спалнята, но малкия стана днес в 8:30, без да се e будил. Така сме от седмица. След много месеци безсъние, най-сетне си спя като човек.
Смятахме да го изнасяме от спалнята скоро, но неговата стая още не е готова, затова го отлагаме засега. Само знам, че колкото по-големи стават, толкова е по-трудно да ги отделиш. При нас нормата е 7-8 месеца и айде вън от спалнята на мама и татко.
За книката на Джина Форд(това за завесите и слънцето, дето не трябвало да влиза) мога само да се изсмея. Далеч е от всякаква логика и чувство за време и място. Така бебето никога няма да види дневна светлина, а дали ще се развива? Защото бебетата се развиват докато спят.
Леле, дано ви стигне търпението да ме изчетете. Днес ме е хванала музата