0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте, знам, че доста се изписало за прословутата базална температура, но колкото и да чета не мога да намеря отговор на един въпрос. Разбрах, че има няколко метода. Когато се измерва орално-термометъра се поставя най-навътре под езика, когато се измерва в анусе се поставя на 2-3см. дълбочина. Аз предпочитам третия метод-вагиналния, но когато си измервам температурта има разлика в зависимост от това на каква дълбочина е поставен термометъра. Сутринта ми отчете първия път - 36.5*, след това веднага я измерих отново като поставих термометъра по-дълбоко и беше - 36.6*  :?. Моля Ви, кажете ми колко е нормалната дълбочина на която трябва да се постави термометъра при вагинално имерване за да е най-точно  отчитането.
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: Вагинално измерване на базална температура
« Отговор #1 -: Март 04, 2007, 05:59:46 am »
Я го зарежи тва вагинално мерене, най-много да се заразиш с гадинки при неправилно съхранение на термометъра.
За дълбочинета - ми... незнам.
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #2 -: Март 04, 2007, 08:30:03 am »
По-добре  мери анално. :DЗа дълбочина????всеки термометър има един тънък накрайник.........точно този накрайник трябва да го пъхнеш. :lol:
*
« Отговор #3 -: Март 04, 2007, 11:42:09 am »
Аz съм zа оралното мерене. И при аналното пак трябва да е "достатъчно дълбоко"  :lol:. При оралното няма какво да се сбърка - под еzика и готово. А че има раzминаване в БТ когато се мери на раzличните места - важна е тенденцията, а не толкова самите стойности.
« Отговор #4 -: Март 04, 2007, 13:51:43 pm »
Благодаря за отговорите!  :) Искам да попитам при цикъл от 26-28 дни, нали овулацията настъпва окло 14-15 дни преди менструацията :?
« Отговор #5 -: Март 04, 2007, 16:16:14 pm »
Индивидуално е,
26 дневен цикъл около 12 ден,
28-14 ден.
Но само според теорията.На практика може изобщо да не е така.

« Отговор #6 -: Март 04, 2007, 17:13:27 pm »
Аз също меря вагинално,не съм засичала колко дълбоко,но определено винаги по един и същи начин и мисля ,че това е по-важното.
« Отговор #7 -: Март 04, 2007, 19:45:55 pm »
А някой знае ли защо саму сутрин веднага преди лягане трябва да се мери БТ. Нали при ову е с по-ниски стойности и след това се покачват. Тези стойности не се ли запазват и през целия ден???? 8O :? 8O :? И също с какъв точно термометър трябва да се мери. Моя отчита примерно: 36.6*, а не 36.64*. Това от съществено значение ли е, може ли стойността да се намали толкова малко, че моя термометър да не я отчете. Питах в аптеката преди да го купя за какво ми трябва и аптекарката каза, че ставал.....дали? :?
« Отговор #8 -: Март 04, 2007, 19:56:37 pm »
А някой знае ли защо саму сутрин веднага преди лягане трябва да се мери БТ.
Сутрин преди СТАВАНЕ се мери :)
*

Osiana

• 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
« Отговор #9 -: Март 04, 2007, 20:02:18 pm »
А някой знае ли защо саму сутрин веднага преди лягане трябва да се мери БТ. Нали при ову е с по-ниски стойности и след това се покачват. Тези стойности не се ли запазват и през целия ден???? 8O :?

Ми не се запазват, при всяко движение, темп. се покачва. Иди побягай малко, след това премери темп. си, ще останеш очудена. Има си правила при меренето на БТ, и ако не се спазват, не са верни стойностите, а и от там цялата графика.
Успех, а, и мери анално, най- добре показва.
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #10 -: Март 04, 2007, 21:35:21 pm »
Кремена прочети това........

Как да отчитам базалната си температура (БТ)?

Важно е да се използва специален термометър за БТ, а не нормален. И дигиталният, и живачният термометър са ефективни. Можете да ги намерите в повечето аптеки. Ето някои указания, които да следвате, когато мерите БТ:
Мерете БТ сутрин преди ставане, тъй като всяка извършена дейност може да я повиши.
Ако използвате живачен термометър, го стръскайте от предишната нощ или помолете партньора си да го направи
Мерете БТ по едно и също време всяка сутрин
Дръжте термометъра на удобно място до леглото си, така че да не се налага да ставате, за да го вземете
Използвайте един и същ термометър по време на целия цикъл, ако е възможно. Ако се счупи и използвате нов, отбележете това на графиката си
Имайте втори термометър в резерв, ако първият се счупи
Температурата може да бъде мерена орално, вагинално или анално, но трябва да се мери на едно и също място през целия цикъл, защото температурите, измерени на различните места, са различни
Запишете температурата си веднага след измерване (или помолете партньора си да я запише), тъй като повечето термометри запазват в паметта си отчитането само до следващото мерене. Ако трябва да свършите нещо друго или искате да останете в леглото, може да я запишете и по-късно,но ви препоръчваме да я запишете веднага, ако е възможно, за да избегнете забравянето
Ако използвате електрическа възглавница или одеало, дръжте го на една и съща степен през целия ви цикъл
Измервайте БТ преди да правите каквото и да е, включително ядене, пиене, пушене или ходене до тоалетната. Ако се появят обстоятелства, които ви попречат да измерите температурата си веднага, измерете я веднага щом стане възможно
*
« Отговор #11 -: Март 05, 2007, 12:50:32 pm »
Благодаря за отговорите!  :) Искам да попитам при цикъл от 26-28 дни, нали овулацията настъпва окло 14-15 дни преди менструацията :?
Не е zадължително. При мене лутеалната фаzа (дните след овулацията до следваЩият цикъл) е 16 дни. Така че трябва да проследиШ няколко последователни цикли, zа да си по-сигурна.
*

Zlatulka

• *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
« Отговор #12 -: Май 03, 2007, 10:32:53 am »
Момичета, моля и аз за помощ. Това ми е първият цикъл, в който си меря БТ като изключим трите цикъла по време на пубертета, когато това ми се наложи. Първо има леки разминавания с критериите за наличие на ову оттогава, но това не е толкова важно. Спомням си, че и тогава както и сега си мерих БТ с обикновен живачен термометър само че в ануса, а сега предпочетох това да стане орално. Интересното е, че в няколко аптеки питах за термометър за БТ и все ме гледаха учудено като на първото място съвсем не разбраха какво е това и ме поправиха: "..ааа, за вагинална температура?!" Та искам да питам има ли наистина такива термометри или няма. Ще съм благодарна ако някой ми отговори.

*

Жужка

• 564
  • Фен на Пегъзи Музовски
« Отговор #13 -: Май 03, 2007, 11:05:02 am »
Zlatulka, няма специални термометри за мерене на БТ :).
Купуваш си 1 живачен и почваш от първият ден на цикъла (от първият ден на М).
Мога, стига да искам.
« Отговор #14 -: Май 03, 2007, 11:08:50 am »
Zlatulka, няма специални термометри за мерене на БТ :).

Има, има, но не са нещо значително по-различно от обикновените дигитални такива.  Имат малко по-мек и дълъг накрайник и това е.  Не съм убедена, че в България се продават, аз лично не съм виждала.
*

Жужка

• 564
  • Фен на Пегъзи Музовски
« Отговор #15 -: Май 03, 2007, 11:43:49 am »
Има, има, но не са нещо значително по-различно от обикновените дигитални такива.  Имат малко по-мек и дълъг накрайник и това е.  Не съм убедена, че в България се продават, аз лично не съм виждала.
Ако говориш за живачен със силиконов накрайник - да има, но определено не смятам, че са специално за мерене на БТ. Те са по-сигурни от обикновенните, предвазват от пръскане живака при евентеално счупване. Има ги в Бг и струват стотинки повече от обикновените термометри.
Пък ако говориш за друг вид - не знам и не съм виждала тук :).
Мога, стига да искам.
*

Жужка

• 564
  • Фен на Пегъзи Музовски
« Отговор #16 -: Май 03, 2007, 11:46:27 am »
дигитални такива
Чела недочела, разбрала недоразбрала стана мойта.
Аз пиша за живачни ти за дигитални...
Ама ще се разберем де :D!
Мога, стига да искам.
*
« Отговор #17 -: Май 03, 2007, 13:07:08 pm »
Златулка най-добрият метод за мерене на бт си е ректалното мерене. Знам че то дава най-добрият резултат ако се спазва правилно правилата за мерене на БТ. Оралното мерене мисля че не дава много точни резлутати а за вагиналното не съм сигурна. Просто кажи в аптеката че искаш термометър за телесна температура, а и аз за 1 път чувам да има термометри специално за БТ. Аз използвам най-обикновен  8) :)
« Отговор #18 -: Май 03, 2007, 14:58:05 pm »
Аз преди година си мерех БТ само вагинално с дигитален термометър, тъй като не мога да си го слагам анално. :oops: При мен този метод е резултатен. Мисля, че може да се мери вагинално, но термометърът е добре да се измива след всяко мерене и да се използва само за това. Сега вече не меря базалната си температура изобщо, защото често ходя на доктор или ползвам тестове за овулация.
*

Zlatulka

• *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
« Отговор #19 -: Май 04, 2007, 22:41:15 pm »
Благодаря ви момичета за отговорите. Просто съм сигурна, че на няколко места във форума срещах твърдения, че такива термометри съществуват. Както и да е. Аз ползвам живачен термометър и мисля, че върши работа. Ще видим.. Мерси още веднъж :)