А!
Любимата ми тема - за игрите, заниманията и логическото мислене. Това, което правя аз, още от самото начало на съвместния ни живот
е да повтарям като малоумна няколко ключови думи винаги онагледени:
- Ники
- мама (Естествено тука наблягам много
), тати, баба, дядо, Хъки
- мляко
- памперс
- ам (когато се храним)
Засега ефекта от това не го виждам много, много, освен, че си научи името и се обръща, когато някой му викне Ники, Ники.
Според мен ключови играчки са:
- тази, която издава различни звуци при натискане на определени бутони
- книжки с ярки картинки
- една, която има дупки с различни форми - триъгълник, квадрат, кръгче и неща с формата на пирамида, куб и сферичка. Пускаш нещото в съответната дупка и до се изтъркалва по една тръбичка, така че детето да се научи да разпознава формите.
Засега Никола, много се впечатлява от светлинки и лампички по играчките, хеле пък ако писка и пее, може да си се занимава сам доста дълго време.
А това, което ми направи страхотно впечатление е, че по време на плуването, засега само във ваната
, има едно упражнение, в което майката трябва да си потопи лицето и да започне да бълбука и да прави мехурчета. Първите няколко пъти, Никола, много се кикотеше, докато аз го правех, но сега гледам, че той започва да го повтаря и също да си топи муцунката и да вика брррръъммммм. Явно сега е в период, в който опитва да имитира.
Доста показателно ми се струва, че всъщност коалата започна да "говори" - основно дададада и бабабаба, да си мърмори и да издава писъци и звуци, чак след първата седмица. В началото много обрано, постепенно все по-често, сега съвсем. Това, мисля аз, се сължи на факта, че в дома той е слушал основно тишината и бебешкия рев, а ние непрекъснато му говорим и той чува говор. Така започва да имитира и той.