Ще се опитам да дам накратко моите отговори на повечето поставени въпроси, откакто не съм писала в тази тема.
Сиренето – Аз никога не съм обезсолявала сирене в гореща вода. Винаги зареждам съда, в който съхранявам сиренето, с нови порции. Ако случайно съм забравила, променям плановете си и предлагам друга храна, която не изисква сирене. Чела съм, че сиренето се обезсолява поне до училищна възраст.
Солта – се избягва до едногодишна възраст, а се консумира в малки количества до края на живота. Не съм съгласна изобщо, че яденето е безвкусно, когато солта е по-малко. Въпрос на навик е. От личен опит го казвам.
Сурови плодове – когато захранвах, давах според естествената сезонна последователност - череши (домашни) – на 8 месеца, пъпеш (9,5 м), диня (10 м), грозде (10,5 м). ябълка, круша и банан (11 м). Миналогодишните „летни” бебета спокойно могат да опитат това лято всички пресни плодове.
Имайте предвид, че предпочитанията се променят. Миналата година Стефко омиташе промишлени количества пъпеш, а тази – не иска изобщо да яде, както и диня. Праскови и кайсии пък много обичаше във вид на готово пюре или компоти без захар, обаче тях и тази година си ги яде с голямо удоволствие – в суров вид.
Киселото мляко - manhattan и marmotche ми бяха препоръчали БИО КИСЕЛО МЛЯКО. Благодаря им много, но такова животно в Пазарджик НЕМА. ЗА ОГРОМНО МОЕ СЪЖАЛЕНИЕ!
Открих обаче ЕлБи, което има доста повече вкус на кисело мляко, според мен, отколкото „На баба”, „Пършевица”, които давах доскоро. Другото, което давам, е „Верея”. Маслеността е 3,6%. Давам по половин кофичка с пресни плодове за закуска всеки ден.
Домати – В пюрета дадох за първи път на 10, 5 месеца с пюрето „Зеленчуци с ориз и пуешко месо” на „Sunval".
Краставица сурова и домат суров дадох доста късно - след годинката – във вид на салата от настърганите зеленчуци със сирене.
Риба – препоръчвам рибните пюрета на "Semper". Дадох за първи път риба в пюре „Риба моруна в билков сос с картофи” на „Semper” на 11,5 месеца.
Иначе всяка седмица в детската кухня готвят с риба тон – супа с риба тон или задушени зеленчуци с риба тон. Скоро смятам да дам филе от бяла риба (хек, треска, пангасиус) – аз го приготвям сварено на пара или поширано (без да се вари, само е задушено в кипнала вода с подправки).
Храни за вечеря – Макарони или овесени ядки със сирене, елда с банан и всякакви подобни комбинации. Много за кратко време съм давала супа. Мляко (прясно) пием за следобедна закуска.
Попара – не съм давала никога, но съм чела, че се прави с чай от шипка, липа или лайка. А за количеството сирене – кибритена кутийка никога не е стигала на моя син в каквото и да е ястие, повече му се нрави, примерно, парче сирене с големината на кутия от цигари.
Замразено или прясно месо – Според мен по-важно е какво е месото, тоест, познатият месар да ви е наистина познат и да знае, че го взимате за бебе. Аз купувам и замразено, и прясно.
Пълнозърнесто пшеничено брашно – не виждам причина да не се използва за бебето, освен ако няма изкуствени ароматизатори, оцветители, подсладители и т.н.
Грис – за мен грисът е просто „класика в детските манджи”. Не съм давала никога досега, както и нишесте и кисели.
borovinka,
Въведе ли месото вече? Аз също препоръчвам „Заешко с картофи и копър” на Хип – много дълго време това беше любимото пюре на моя син.
А за режима изобщо не се притеснявай, има такива периоди, когато се променя и спането, и яденето – всичко е в реда на нещата и, след като се обърка, постепенно се нормализира.
mini,
Много добър е съветът на tanja за ориза. В част от пюретата, които си изброила има оризово нишесте или грис от ориз.
Няма такова нещо като разлика от един месец между зеленчуците и плодовете. Аз захранвах смесено един плод, един зеленчук, един вид зърнена храна, и после пак така. Повечето зеленчуци запичат, а повечето плодове разхлабват, имай това предвид, когато си правиш схемите за въвеждане на храните.