ква профилактика бе, мили момичета!
според тазгодишния рамков договор, моето джипи, което не е гинеколог и няма нито стол, нито място в кабинета, нито стерилизатор, нито уреди, трябва да ми вземе проба за цитонамазка!!!
и женицата ме накара да се подпиша на листа за профилактичния преглед, че отказвам да ми бъде взета проба поради бременност. е, познайте кво става - в РЗОК й казали, че не фърфи и че жива-умряла, докрая на годината тя трябва да ми вземе проба за цитонамазка, иначе глоба! просто немам думи...
(за тези, които не знаят - цитонамазката веднъж годишно се счита профилактика (точната дума в случая е скрининг, не профилактика) на рака на маточната шийка).
това едно, като куриоз ви го казвам, хем специално за скрининга на рака на маточната шийка няма много възражения.
като цяло, сред научните среди има доста спорове относно ефикасността на парите, похарчени за скрининг и профилактика на раковите заболявания - защо? ами защото много малка част от тях могат да се хванат при профилактичен преглед - знаете кои са те, и не се изплащат разходите. тия дебати, разбира се, се водят в страни, където здравната система е поставена на наистина икономически релси и хората мерят ефективност на вложенията.
интересно, каква профилактика и ранно откриване ще ми прави Щерев на рака на панкреаса, например?
и изобщо, нека не изместваме темата с дебати за успеваемостта на клиниките, щото ще бия
(Ели7, като даваш данни за 145 бременности за година, ако не посочиш от колко цикъла са - никва файда нема от тая цифра... статистически, де)